Walther P99QNL nieuwe dienstpistool politie

Geschreven door 
Er is een nieuw politiepistool. Dat wil zeggen: er is een voornemen tot gunning. Wel belangrijk, want het vorige vermeende nieuwe politiepistool, de Sig Sauer P250, haalde het niet, aangezien deze fabrikant uiteindelijk niet aan zijn contractverplichtingen kon voldoen. Nu is er een nieuw pistool geselecteerd: de Walther P99Q.

 

Het nieuwe wapen is geschikt voor mensen met grote of kleine handen. Deels door de ergonomie van het wapen en deels door de met drie opzetstukken verstelbare handgreep. De persoonlijke keuze voor de handgreep zal plaatsvinden tijdens de omscholing.
Het wapen is geschikt voor rechts- of linkshandige schutters. De ontspanhefboom is daartoe aan beide zijden van het wapen geplaatst. De nieuwe Walther is een double action only systeem met voorspanning. Ieder schot heeft dezelfde trekkerdruk, lang niet zo zwaar als de DA-druk van de oude Walther P5, maar zeker niet zo licht als de SA-druk. Met name in noodweerschoten
kan een zware trekkerdruk tot missers leiden, maar onderzoek heeft aangetoond dat de te lichte trekkerdruk van het SA-schot in het verleden tot ongewilde schoten heeft geleid. De nieuwe Walther wordt doorgeladen gedragen, maar ontspannen is niet nodig. In een situatie waarbij de schutter meerdere malen moet schieten, kan deze gebruik maken van een korte reset. Dat wil zeggen dat de trekker na het eerste schot niet de hele weg naar voren hoeft af te leggen, maar slechts halverwege. Wat sneller schieten mogelijk maakt.
 
Duister 
Het tritium-richtsysteem is state of the art. Bij het vuren bij schemer en nacht ziet de schutter de richtmiddelen haarscherp. Tritium heeft geen restlicht nodig om zichtbaar te zijn en is honderd procent ongevaarlijk voor de drager van het wapen. De patroonhouder van de nieuwe Walther draagt vijftien patronen in plaats van de acht in het oude wapen. Daarnaast krijgt iedere diender een reservehouder met vijftien patronen. Een klein maar significant verschil met de oude Walther is dat de patroonhouder van het nieuwe wapen ontgrendeld wordt met een aan beide zijden van de trekkerbeugel geplaatst pedaaltje. Dat betekent dat de patroonhouder nu met één hand - de schiethand - is te ontkoppelen. Ook heeft dat als voordeel dat de patroonhouder niet meer tijdens een worsteling verloren kan worden of door een ontverlaat uit het wapen kan worden gedrukt. De pedaaltjes bevinden zich nu binnen de holster. Het nieuwe wapen is goed en veilig. De nieuwe uniformholster en het verdekte holster dat alle politiemensen krijgen, bevinden zich op dit moment nog in de testfase. In januari valt de beslissing daarover. Politiemensen ontvangen het nieuwe wapen met de holsters vanaf 1 mei 2013.
De omscholing duurt drie dagen inclusief een vervolg-AMOK-opleiding, schietexamen en mogelijk herexamen. Er is nog een laatste voorbehoud. Het gaat om een voornemen tot
gunning. De definitieve gunning moet nog plaatsvinden.

 

Laatst aangepast op dinsdag, 22 juli 2014 18:40
User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerelateerde items (op tag)

1 Reactie

  • Reactielink 32 dinsdag, 22 juli 2014 18:42 Geplaatst door Six

    Ik ben blij dat we een nieuw dienstvuurwapen krijgen. Mijns inziens wel al jaren te laat, maar goed.
    Desalniettemin ben ik benieuwd waneer ik het wapen daadwerkelijk aan mijn koppel heb hangen, voorlopig zit ik nog vast aan de Walther P5...

Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1