Marine doodt twee piraten bij Somalië

Geschreven door 

Bij een bevrijdingsactie van een gekaapt vaartuig voor de kust van Somalië zijn zondag twee piraten gedood. De bevrijdingsactie werd uitgevoerd door mariniers aan boord van de Hr. Ms. Tromp, zeer waarschijnlijk leden van de Unit Interventie Mariniers (UIM). Veel mensen kennen deze eenheid beter onder de oude naam: Bijzondere Bijstandseenheid (BBE).

Het fregat Hr. Ms. Tromp heeft gisteren voor de Somalische kust vuurcontact gehad met een groep verdachte Somalische piraten. De groep wordt vastgehouden aan boord van de Tromp. 2 Somaliërs zijn omgekomen. Een gekaapt Iraans visserschip is bevrijd. Aan Nederlandse zijde is geen sprake van gewonden. De komende dagen vindt nader onderzoek en overleg plaats.

Gisterochtend zijn tijdens een nadering van een verdacht visserschip twee RHIB’s van Hr.Ms. Tromp beschoten. Mariniers op de RHIB’s (rigid-hulled inflatable boat) en schutters op de Tromp hebben het vuur beantwoord. Bij een tweede nadering vertrokken 10 Somaliërs met een snelle skiff met het doel te ontkomen. Na het afgeven van waarschuwingsschoten is de vluchtpoging gestaakt en zijn de Somaliërs vastgenomen. Onder hen waren enkele gewonden.

Nadat bleek dat de resterende Somaliërs aan boord van het gekaapte visserschip, een zogeheten dhow, zich over wilden geven, is een boarding-team van de Tromp aan boord gegaan van het verdachte schip. Hierop bevonden zich naast de 16-koppige bemanning, 6 Somaliërs en 2 Somalische doden. Deze 2 zijn waarschijnlijk bij het vuurcontact omgekomen. De 6 verdachten worden samen met de andere 10 vastgehouden. Aan boord van de gekaapte dhow zijn aanwijzingen voor piraterij gevonden.

Tijdens het doorzoeken van de bevrijde dhow werd Hr. Ms. Tromp genaderd door een gekaapt koopvaardijschip met de intentie de net bevrijde dhow te willen kapen. Met een aantal schoten voor de boeg van deze koopvaarder met het kanon vanaf de Tromp is dit voorkomen. De gekaapte koopvaarder is vervolgens omgedraaid richting de ankerplaats waar zij vandaan kwam.

Alle 16 Somaliërs zijn overgebracht naar de Tromp en worden daar tot nader order vastgehouden. De gewonde Somaliërs krijgen aan boord medische verzorging. De dhow met haar bemanning is in het kielzog en onder bescherming van de Tromp van de kust weg gevaren en heeft assistentie verkregen.

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr. Ms. Tromp vertrok 7 februari uit Den Helder om deel te nemen aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO bij Oost-Afrika. De Tromp beschermt met de andere schepen van Ocean Shield in de Golf van Aden vaartuigen die gebruik maken van een speciale corridor. Daarnaast wordt in het Somalisch bassin gepatrouilleerd om de veiligheid op de scheepvaartroutes te vergroten en piraterij te ontmoedigen en aan te pakken.

Laatst aangepast op maandag, 17 maart 2014 12:22
User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1