Zes jaar cel voor poging doodslag op AT'er

Geschreven door 

Het Gerechtshof in Den Bosch heeft op dinsdag 3 februari een 47-jarige man veroordeeld tot zes jaar cel vanwege een poging tot doodslag op een politieman. De man heeft van korte afstand op een lid van een arrestatieteam geschoten.

Het arrestatieteam van Zuid-Nederland viel eind november 2012 de woning van de man binnen. De man zou eerder vanwege een drugsruzie een vrouw met een wapen hebben bedreigd. Toen het AT de trap op kwam, schoot de man vanuit zijn slaapkamer op het voorste teamlid.

Vest
De kogel kwam in het kogelvrije vest van de collega terecht, op de naad van dat vest met de kraag. Als de kogel een paar centimeter hoger terecht was gekomen, was de collega mogelijk dodelijk getroffen, schrijft het hof. De collega heeft door het schot een kneuzing aan zijn sleutelbeen. De gevolgen van dit schietincident op zijn leven zijn volgens het hof groot. De collega heeft besloten niet meer te werken als lid van het AT.

Reflex
Bij het hof voerde de nu veroordeelde man aan dat hij per ongeluk had geschoten. Volgens hem scheen tijdens de inval een fel licht in zijn gezicht en hield hij in een reflex zijn rechterarm met daarin een pistool, omhoog. Daarbij zou het wapen per ongeluk af zijn gegaan. Maar volgens het hof blijkt uit verklaringen van AT-leden, een reconstructie van de zaak en uit onderzoek van het NFI dat het geen ongeluk was. Volgens het hof heeft de man bewust geschoten op de politieman met de bedoeling hem te doden.

Roepen
De verdediging voerde verder nog aan dat de man dacht dat er inbrekers of overvallers in zijn huis waren. Maar volgens het hof moet de man hebben gehoord dat de AT-leden meerdere keren luid ‘politie’ hebben geroepen. Hij moet daarom hebben geweten dat zij geen inbrekers of overvallers waren.

Maatschappij
Bij het bepalen van de straf heeft het hof zwaar laten wegen dat de man op een politiemedewerker heeft geschoten. ‘De maatschappij verwacht van politiemedewerkers dat zij optreden in gevaarlijke situaties. Zij verdienen dan ook bijzondere bescherming indien zij bij de uitoefening van hun functie van strafbaar handelen slachtoffer worden. Naar het oordeel van het hof dient dit tot uitdrukking te komen in de op te leggen straf.’

Veroordeeld
De man is nu in hoger beroep veroordeeld wegens poging tot doodslag en illegaal wapenbezit. Hij krijgt daarvoor zes jaar cel. Dat de man eerder een vrouw zou hebben bedreigd, is volgens het hof niet voldoende bewezen. De man is daarvan nu vrijgesproken.

Laatst aangepast op vrijdag, 06 februari 2015 16:38
User

Webmaster en eigenaar van Arrestatieteam.nl. Zelf absoluut geen lid van het arrestatieteam maar wel met een intresse in geweldsbeheersing, uitrustingsdelen en bewapening.

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1