Scherpschutters

Eén van de specialisaties die je bij het Arrestatieteam kunt volgen is dat van scherpschutter ookwel aangeduid met een term uit de Krijgsmacht: SLA, schutter lange afstand. Wat een scherpschutter precies is, blijkt goed uit de krijgsmacht term, het zijn schutters die op lange tot middel lange afstand een zeer nauwkeurig schot kunnen plaatsen, of zoals het officieel bij de Politie staat geregistreerd: "onder alle omstandigheden een precisieschot afgeven". De scherpschutters zijn geheel anders uitgerust dan de agenten van het AT die fungeren als "entry-team" omdat deze een compleet andere taak hebben. De scherpschutters hebben ook een gespecialiseerde opleiding gevolgd aan het PIOG in Ossendrecht.

Nieuwe situatieSinds de herziening van het stelsel van Speciale eenheden in juli 2006 is de BBE-P komen te vervallen. Deze taak wordt voortgezet in de DSI Unit Expertise & Operationele Ondersteuning. Schutters die eerst deel uitmaakten van de BBE-P zijn derhalve nu in dienst bij deze Unit van de DSI als scherpschutter. Onderstaand artikel geeft echter een goed beeld van hoe het bij deze Unit er aan toe gaat.
Awmuitpakken
Een schutter haalt een SR93 uit z'n foedraal.

Bijzondere Bijstandseenheid

De scherpschutters van het Arrestatieteam worden ook vaak ingezet buiten het Arrestatieteam om. De AT-schutters krijgen dan ook een andere noemer: ze vallen formeel gezien dan onder de BBE-P, wat staat voor Bijzondere Bijstandseenheid Politie. Het idee achter deze naamswisseling is dat de scherpschutters dan een andere geweldsinstructie hebben. Dat wil zeggen dat de schutters nu op andere momenten, andere, eventueel zwaardere, vormen van geweld toe te passen.
In Nederland hebben we drie BBE's. Allereerst hebben we de BBE-P, de AT scherpschutters, een politie-eenheid dus. Verder is er een tweede groep scherpschutters, dit keer van de Krijgsmacht, dat is de BBE-K. Voor de gevechten op korte afstand ("Close-Quarter-Battles") is er de BBE-M(ariniers), een onderdeel van het Korps Mariniers.

Bewapening

Zoals eerder al werd vermeldt zijn de scherpschutters geheel anders uitgerust dan het entryteam. De scherpschutters gebruiken allereerst een ander wapen om de schoten mee te plaatsen. Standaard wordt de Heckler en Koch PSG-1 gebruikt. Een 7,62x51mm (.308NAVO standaard) scherpschutterswapen van dezelfde fabrikant als de MP5 pistoolmitrailleur die het AT ook gebruikt. Deze PSG-1 is al een flinke periode in gebruik bij het AT. Sinds enkele jaren wordt het wapen echter geleidelijk aan vervangen danwel aangevuld met een ander scherpschutterswapen. De Mauser SR93, een grendelgeweer in het kaliber 7.62x51 mm NATO ( .308 Win), is het tweede wapen waaruit de scherpschutters van het AT kunnen kiezen. Met deze wapens is het mogelijk om een een luciferhoutje te raken op een afstand van honderden meters.

Wapens
Foto's van de SR93 en PSG-1 wapens

Verdere uitrusting

Behalve een schperschutterswapen heeft de schperschutter van de BBE-P ook nog een "back-up" wapen bij zich, de standaard Walther P5 die alle andere agenten ook dragen. Verder dragen de scherpschutters dezelfde balaclava's als de collega's van het entryteam. Ook dragen de schutters uit voorzorg een kogelwerend vest over het blauwe nomex overall. Verder hebben de schutters vaak een soort grote mat bij zich waarop ze hun wapen neerleggen wanneer men aan het werk is. Vaak kan men er zelf ook op liggen: hierdoor kan men het wapen stabiel neerzetten op de bipod (tweepoot).
Al deze speciale uitrustingsdelen van de scherpschutters worden meegedragen in een grote, militair ogende rugzak. Het wapen zelf wordt meegenomen in een grote speciale wapenkoffer, soms wordt het meegedragen in een speciaal foedraal.

Skoninginnedag2000
Leden van het AT houden toezicht tijdens Koninginnedag 2000.

Taken van de schutters

De taken van de BBE-P of Arrestatieteam scherpschutters zijn grofweg te verdelen in twee delen:

 • Observatie
 • Ondersteuning d.m.v. precisievuur

De eerste taak is degene die het meeste wordt uitgevoerd. Bij allerlei situaties is het nodig dat de mensen van politie en het AT informatie krijgen over wat er bijvoorbeeld in een gebouw gebeurd. Denk hierbij aan het krijgen van signalementen van daders en of onschuldige omstanders, de bewapening van eventuele verdachten, maar ook aan hoe de situatie zelf daadwerkelijk is binnen.

Psg1inzet
BBE-P schutters met de H&K PSG-1 - Sept 2001

Inzet van de schutters

De inzet van de AT scherpschutters is uiteraard een zeer zwaar middel. Het is dan ook een middel wat alleen in noodsituaties kan worden ingezet volgens de geweldsaanwendingsartikelen. Hierin staat dat vuurwapen geweld is geoorloofd wanneer het als noodweer dient, ook in geval van derden, bijvoorbeeld in gijzelingssituaties dus. Gezien de zwaarte van het middel zijn er een flink aantal toetsingsmomenten in de inzet van de schutters. Dit is inde vorm van meerdere mensen die toestemming moeten geven voor de daadwerkelijke inzet van de precisieschutters, dit gaat zelfs totaan de minister van Justitie.

Historie

Voordat er Arrestatieteams waren, en dan praten we over vóór 1973, werd de precisieschutterstaak gedragen door mensen van het Korps Rijkspolitie. De agenten deden de scherpschutterstaak gewoon naast het reguliere politiewerk, en volgens ingewijden was deze opzet niet altijd even effectief en georganiseerd. Na een aantal incidenten is de taak bij het Korps Rijkspolitie verdwenen en neergelegd bij het Arrestatieteam.

Opleiding

Zoals eerder werd vermeldt krijgen de AT'ers een opleiding aan het PIOG (Politie Instituut voor Openbare Orde en Gevaarsbeheersing) in Ossendrecht. Hier worden zowel de basisopleidingen als vervolgopleidingen gegeven. De basisopleiding, die "Basisopleiding Bijzondere Bijstandseenheid " heeft heeft als doelgroep "Politiefunctionarissen, die lid zijn van een arrestatieteam", de agenten komen in aanmerking voor deze opleiding door werving in de arrestatieteams. Tijdens de opleiding komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Wapenkennis en schietopleiding
 • Fysiek mentale training
 • Procedures
 • Praktische oefeningen
 • Camouflagetechnieken
 • Politiële geweldsaanwending en -beheersing
Schild
Een schutter positioneerd zich achter een schild

Deze onderdelen worden in 15 dagen behandeld, zo lang duurt de opleiding tot scherpschutter. De AT'ers leren doormiddel van groepsoefeningen, casuïstiek, rollenspelen, simulaties en praktijkoefeningen. Verder krijgt de groep natuurlijk uitleg en instructie van een leraar van het PIOG. Daarnaast wordt er ook veelvuldig gediscussieerd en word de zelfwerkzaamheid van de agent op de proef gesteld. Het uiteindelijke doel wat het PIOG aan deze opleiding heeft zitten is als volgt: "De cursist kan als lid van de BBE onder alle omstandigheden een precisieschot afgeven."
Aan het PIOG wordt ook een vervolgopleiding gegeven aan AT'ers. De opleiding "Voortgezette opleiding Bijzondere Bijstandseenheid" heeft als doelgroep politiefunctionarissen, die zijn aangewezen als schutter cq. staflid van de bijstandseenheid politie. Een vereiste is dat de deelnemers eerst de Bassisopleiding hebben gevolgd. In een opleiding die maximaal 5 dagen duurt, afhankelijk van de te bespreken stof en het aantal cursisten, wordt de cursust volledig geactualiseerd. Men stelt dan ook in samenwerking met elkaar de lesstof samen. De cursisten worden op de hoogte gesteld van allerlei nieuwe ontwikkelingen en worden weer op scherp gezet.

Bedankt!

Hierbij wil ik mijn tipgevers bij de AT's en de Politie héél hartelijk bedanken! Fantastisch werk jongens!

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
 • Facebook >

 • Twitter @Arrestatieteam.nl >

 • Twitter #Arrestatieteam >

 • 1