Werken bij het arrestatieteam

Hoe kom je precies bij een arrestatieteam vragen velen van jullie zich af. Daarom in één overzichtelijk schema, laat ik zien hoe je precies bij een arrestatieteam kan komen werken. Hieronder vind je het schema waarin staat wat je moet doen. Deze informatie is allemaal afkomstig van de politie, danwel van agenten of AT'ers zelf en dus uiterst betrouwbaar. Echter kan het gebeuren dat bepaalde eisen veranderen in de loop van de tijd. Informeer dan ook zeker nog bij de betreffende regio als je daadwerkelijk wil solliciteren.

 • Bij de politie werken
  Allereerst moet je gaan werken bij de politie, je moet dus door de selectieprocedure komen en een baan bij de politie krijgen.
 • Voldoen aan eisen voor AT-selectie
  Nu je bij de politie werkt kun je pas solliciteren naar een functie bij het AT. Je kunt dus nu pas proberen om bij het Arrestatieteam te komen.
 • Selectieprocedure doorlopen
  Wanneer je aan de formele eisen voldoet om te solliciteren moet je een medisch onderzoek ondergaan, en psychologisch en psychodiagnostisch onderzoek ondergaan, een intestprogramma doorlopen en een selectiegesprek voeren.
 • PIOG-opleiding afronden
  Je moet de loodzware 15 weken durende opleiding aan het Politie Instituut voor Openbare Orde en Gevaarsbeheersing (PIOG) positief voltooien. Dan ontvang je een diploma, plus de felbegeerde blauwe baret!

Defensiepersoneel

Een vraag die veel wordt gesteld door mensen uit Defensie, is wat hun positie is ten opzichte van een baan binnen het arrestatieteam. Vaak wordt deze vraag gesteld door mensen uit bijvoorbeeld de Luchtmobiele Brigade, het Korps Commando Troepen en het Korps Mariniers. Samen met een aantal (oud-)AT'ers heb ik voor deze personen een speciale pagina opgesteld.

Alle informatie met betrekking tot een overstap van Defensie naar Politie Arrestatieteam.

Inleiding
Dit lijkt je wel wat?

Overstappen naar het arrestatieteam vanuit de politieorganisatie

Als je interesse hebt in werken bij het AT, spreekt het voor zich dat je te allen tijde gemotiveerd moet zijn voor de inhoud van het werk. Het gaat nagenoeg altijd om leven en doodkwesties. Verder wordt er gewerkt met strakke procedures. Dat vraagt iets van medewerkers. Als medewerker AT bezit je de volgende competenties.

 • Samenwerken
 • Lerend vermogen
 • Oordeelsvorming
 • Aanpassingsvermogen
 • Professioneel handelen
 • Prestatiemotivatie
 • Daadkracht
 • Stressbestendigheid
 • Emotionele weerbaarheid
 • Contactuele vaardigheden
 • Zelfreflectie

Voldoe je aan de eisen?

Vooropleiding
Voor de functie heb je minimaal een diploma op niveau 3 (politiemedewerker) met minimaal twee jaar politie-ervaring. Of je hebt een diploma op niveau 4 (allround politiemedewerker).

Voldoe je aan de overige eisen?
Voor het werk het AT zijn we op zoek naar mannen en vrouwen die onder druk goed kunnen presenteren. Je bent een teamplayer, maar kunt ook als individu vooruitdenken en improviseren. Je bent fysiek en mentaal vaardig, hebt doorzettingsvermogen en een flinke dosis mensenkennis. Je moet gezond zijn en over een goede lichamelijke en mentale conditie beschikken. Langdurige en onregelmatige werktijden zijn voor jou geen enkel probleem.
Je draagt geen bril (contactlenzen geen bezwaar). Voor het dragen van contactlenzen geldt de landelijke politie visuseis. Je gezichtsvermogen (de visus) moet zonder correctie, dus zonder gebruik van bril of contactlenzen, aan de volgende criteria voldoen: minimaal 0,25 op elk oog. Met correctie voldoe je aan de volgende eisen: beide ogen gezamenlijk minimaal 1,0 en het slechtste oog minimaal 0,5.
Houd er rekening dat je bij verlies van een contactlens nog steeds zonder problemen je weg moet kunnen vinden (vooral het donker). Je kunt je visus laten meten bij een opticien.

Informatiebijeenkomsten

Meld je voor een vrijblijvende voorlichtingsbijeenkomst aan bij de Politieacademie, Bureau Personeelsvoorziening Politie, 055- 539 25 70 of neem contact op via email met de Banenlijn Politie

Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst aan de Politieacademie in Ossendrecht wordt het werk als medewerker van het Arrestatieteam toegelicht, maar krijg je ook informatie over het selectietraject, opleiding, loopbaanperspectieven en rechtspositionele onderwerpen.
Tevens is er een kans om te sporten, zodat je inzicht krijgt in je conditie en mentaal fysieke kwaliteiten. Voor dit onderdeel is het van belang dat je de volgende zaken meeneemt: sportkleding voor buiten (trainingspak, lange broek en shirt), sportschoenen voor buiten, stevige schoenen (voor beklimmen toren), toiletbenodigdheden en handdoek. Het is geen onderdeel van de selectie.

Tijdens het middaggedeelte kun je door middel van verschillende workshops het AT-werk ervaren. De workshops bestaan uit een samenwerkingsoefening, klimtoren, en pand-instap. Je krijgt behalve inzicht in het werk ook een beter beeld van je conditie en je mentaal fysieke kwaliteiten.

Aan het einde van de dag kun je doormiddel van een schriftelijke zelftest bepalen of je de selectieprocedure start. Lever dan een uitgebreid CV met motivatie in en schrijf je in voor deel A van de selectie.

Data inkijkdagen 2006
24 mei - 28 juni

Selectieprocedure

Om te solliciteren bij een van de zes beheerskorpsen van het Arrestatieteam stuur je een brief met curriculum vitae naar de Politieacademie, Bureau Personeelsvoorziening Politie, Antwoordnummer 1341, 7300 VB Apeldoorn.
Als je aan de basiseisen voldoet word je ingeschreven voor de selectietest. De test bestaat uit twee delen:

Deel A bestaat uit de VTS-test (meting van reactiesnelheid, waarneming en concentratie), een rijtest en een bewegingsbaan ->indoor circuit (test op motoriek, kracht, exposiviteit en herstelvermogen). Zijn deze resultaten positief, dan start je met deel B.

Deel B bestaat uit een cognitieve capaciteitentest, persoonlijkheidsvragenlijst, de praktijkproef (rollenspel) en het psychologisch interview.

Haal je ook op onderdeel B de juiste resultaten, dan word je medisch gekeurd.

Intest
Nadat je medisch goedgekeurd bent, volgt er een selectiegesprek met de teamchef van het AT van het beheerkorps waaraan jij je voorkeur hebt waarvoor jij gesolliciteerd hebt. Is dit gesprek positief dan start je met de vierdaagse fysieke intest. Je wordt getest op je psychische weerbaarheid, fysieke gesteldheid, rijvaardigheid en schietvaardigheid. Rond je deze vier dagen goed af, dan volgt het eindgesprek met AT-teamchef. Hierna volgt een arbeidsvoorwaardengesprek en start het AIVD-onderzoek. Hierin wordt onderzoek gedaan naar een eventueel strafblad, leefomgeving en financiële situatie.

Opleiding Arrestatieteam

De basisopleiding tot medewerker Arrestatieteam duurt in totaal 17 weken. De opleiding is intern en wordt gegeven aan de Politieacademie in Ossendrecht.
De opleiding bestaat uit een algemeen deel, de kernopgave aanhouden en interventie, functiegerichte applicaties en specialistisch rijden.
Deze opleiding geeft goed inzicht in de situaties waarmee je in de praktijk te maken krijgt. Je leert je grenzen kennen en doorzetten op de momenten dat het moet. Je traint voornamelijk aanhoudings- en interventieprocedures en verbetert je schietvaardigheid. Kortom, jij krijgt een goed beeld van het werk, en de docenten krijgen een goed beeld van jou.

Arbeidsvoorwaarden

Als je voor het Arrestatieteam kiest, ontvang je tijdens de opleiding een salaris op schaal 7 (max. € 2605). Na het afronden van de opleiding word je Medewerker Arrestatieteam. Dit wordt ook wel instapfunctie genoemd. De salarisschaal blijft gelijk, maar na drie jaar praktijkervaring, een of meerdere specialisaties en een positieve beoordeling kun je allround AT-medewerker worden. Dan ontvang je salaris op basis van schaal 8, maximaal € 2.965.
Mocht je solliciteren als je al betaald wordt op schaal 8, dan blijft je salaris tijdens de opleiding en instapfunctie gelijk aan wat je nu verdient tot een maximum van schaal 8 € 2.965,-.

LoopbaanbeleidAls medewerker AT leg je in een persoonlijk ontwikkelingsplan vast hoe jij je wilt ontwikkelen. De functie van medewerker- allround medewerker kun je acht jaar uitoefenen.
Het AT biedt medewerkers de kans om tussentijds stage te lopen aan bureaus en diensten binnen de Politieorganisatie. Tevens word je gestimuleerd te investeren in jezelf zodat je in aanmerking kunt komen voor een andere interessante functie binnen het beheerskorps, of het korps waar je voorheen hebt gewerkt.

Aanmelden

Sollicitatiebrieven kun je richten aan de Politieacademie, Bureau Personeelsvoorziening Politie, Antwoordnummer 1341, 7300 VB Apeldoorn of mail naar de Banenlijn Politie.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
 • Facebook >

 • Twitter @Arrestatieteam.nl >

 • Twitter #Arrestatieteam >

 • 1