In Memoriam: Allegonda Gremmer

Dit artikel is opgedragen ter nagedachtenis aan
Allegonda Muriel Gremmer (1967-1997).

Zwarte Dag

Zonondrgang
Verslagenheid, verdriet en overweldiging...

28 Oktober 1997, dé zwarte dag uit de geschiedenis van het Arrestatieteam en de Politie. Op die dag, in de vroege morgen werd Allegonda Gremmer, de allereerste en enige vrouw van het Arrestatieteam destijds, koelbloedig gedood. Een routine-inval bij een vuurwapengevaarlijk persoon, dé klus voor het AT. Maar dit keer ging er iets fout, wat rampzalige gevolgen had. De Zwarte Dag uit de geschiedenis van het AT.

De inval

Op 28 Oktober, 's morgens in alle vroegte werden een serie arrestaties uitgevoerd door verschillende arrestatieteams, onder andere in Rotterdam, Amsterdam en in Den Haag.
In Den Haag in de Onyxhorst wilde het AT Rotterdam-Rijnmond de destijds 41-jarige Benny S. uit Almelo arresteren in verband met een moord en poging tot doodslag. Wanneer het AT de woning probeert te betreden, rond een uur of 06:00, blijkt dat de voordeur niet te forceren valt en om geen tijd te verliezen wordt een ruit ingeslagen en via die ingang betreed het AT dan het pand. Opzoek naar de verdachte doorzoekt men de gehele begane grond. De verdachte wordt niet aangetroffen en men zet tred naar de trap die naar de eerste verdieping leidt. Wanneer men de trap betreedt klinkt er opeens een schot. De verdachte heeft zich ondertussen bovenaan de trap verschanst. Wanneer de teamleden de trap oplopen vuurt de verdachte vanuit het niets opeens een kogel af! De kogel raakt een AT'er net boven het kogelwerende vest en doorboort de nek. Na deze lafhartige daad smijt de verdachte het wapen weg en wordt meteen door de ongeschonden AT'ers in de boeien geslagen en afgevoerd.

De getroffen agente

De geraakte AT'er blijkt de destijds 28-jarige vrouw Allegonda Gremmer te zijn, oorspronkelijk komende uit Nieuw Tonge. Ze overlijdt enige minuten nadat het fatale schot is gevallen.
Allegonda, die sinds 1991 voor de politie werkte is de allereerste vrouw die ooit bij een Arrestatieteam is gekomen. Na zes jaar in de BPZ (Basis Politie Zorg) is Allegonda eind Juli door de loodzware training en selectie voor het Arrestatieteam gekomen. Sinds augustus werkte Gremmer dan ook in de actieve dienst voor het Rotterdamse Arrestatieteam. In d'r BPZ-periode werkte Allegonda al bij de VAG groep in Rotterdam die Districts Ondersteunings Groep West heette. Dit was en is één van de meest ervaren VAG-groepen.
Collega's die ontzet en verslagen achterbleven van de zo plotselinge dood van de agente vertellen dat Allegonda bekent stond als een geestelijk én fysiek zeer sterk persoon: "Zij wist dat ze een gevaarlijk beroep had, maar deed nooit onverantwoorde dingen", zo omschrijft een treurige collega haar. Iets wat deze mening onderstreept is de bijnaam die Gremmer onder de collega's had: Tweety.
Gremmer bleek ook een fantastisch sportvrouw. Nog geen maand voor haar geweldadige dood heeft Gremmer samen met een andere collega een loodzware, speciale politiesurvival gewonnen waaraan meer dan 92 verschillende teams uit de hele wereld meededen.

De begrafenis

Begrafenis
Eer en respect voor een gevallen collega van het Arrestatieteam

Op Zaterdag 1 November 1997 word Allegonda ten ruste gelegd. Onder overweldigende belangstelling is de agente in het Groningse Nieuwolda begraven. Met vijftien bussen vol met collega's uit het hele land, vrienden, familie en kennissen is men zaterdag afgereisd naar Nieuwolda, in totaal ruim over de 500 mensen woonden de begrafenis bij. Deze pasten lang niet allemaal in het kleine uitvaartcentrum waardoor de lokale sportzaal als onderdak moest dienen.
De kist met het lichaam van de agente werd door de in de donkerblauwe overalls gekleedde collega's van het Rotterdamse Arrestatieteam naar het graf gedragen.

Stilte

Op de Coolsingel hebben circa 200 agenten één minuut stilte gehouden uit eer voor de vermoordde agente, onderwijl voerden alle aanwezige politievoertuigen zwaailicht, en geen sirene.
Enkele dagen later heeft Burgemeester Peper aangegeven dat hij een straat wilde vernoemen naar de te vroeg overleden hoofdagente.

Allegonda M. Gremmerstraat

Kunstwerk
Het Gremmer-kunstwerk in de werkkamer van het Rotterdamse Arrestatieteam

Een korte zijstraat bij het politiebureau aan het Marconiplein draagt sinds 8 mei 1998 de naam van Allegonda Gremmer. De Gremmerstraat (Bospolder) is een korte zijstraat van de Schiedamseweg.
Na de dood van Gremmer heeft Tanneke Barendreght op aanraden van de collega's een kunstwerk gemaakt: Bij Iedere Stap. Het kunstwerk bestaat uit twee aquarellen, aan beide kanten bijgestaan door twee keramische wachters. Op de ene aquarel staat Allegonda's lievelingsdier afgebeeld, een paard. Op het tweede aquarel staat een vlucht ganzen aan de hemel. Ganzen staan voor hetzelfde als het Arrestatieteam: ze zijn waakzaam en kunnen in groepswerk uitzonderlijke prestaties leveren.
Op 20 April 2000 is voor het hoofdbureau van Politie aan het Doelwater in Rotterdam een kunstwerk geplaatst voor Allegonda en drie andere gedoodde collega's: Fred Boontjes, Nanno Ouwehand en Aad de Jong. naast het kunstwerk staat een steen met de vier namen. Op het kunstwerk zelf staan zeven termen die staat voor het politiewerk:saamhorigheid, plichtsbetrachting, onverzettelijkheid, gedrevenheid, respect, eenheid, roeping.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1