Interne Bijstandsteam (IBT)

Dit artikel was zonder de medewerking van de meest fanatieke IBT'er uit Nederland nooit tot stand gekomen. Chappeau chappeau Zero Tollerance!

Wat is het IBT?


Met zo min mogelijk geweld
een conflictsituatie oplossens

IBT betekent Interne Bijstand Team. Het word voor verschillende akties gebruikt. De inzet van het IBT hangt af van de mate van geweld die kan worden verwacht bij een eventuele aktie. Als er een gedetineerde naar de de strafcel moet, en hij werkt mee dan word dit vaak zonder beschermende middelen gedaan, en dus zonder het IBT.Als de hulp word ingeroepen van het IBT, dan doen zij de plaatsing. Zodra iedereen ingesloten is (alle gedetineerden in hun cel) dan komt het IBT. Tijdens de aktie van het IBT is er ook geen ander personeelslid in de buurt, behalve dus het IBT. Na de aktie trekt het IBT zich terug, en gaat alles weer draaien.De inzet kan dus bij allerlei akties plaatsvinden, vermits er dus sprake is van een verhoogd risico van bijvoorbeeld een vuurwapen.

Hoe kom je bij het IBT

Om bij zo'n team te werken moet je eerst als bewaarder solliciteren. Als je bent aangenomen, moet je de basis beroepsopleiding voor bewaarders met goed gevolg afsluiten deze opleiding duurt ongeveer 9 weken. Je krijgt dan allerlei wetten, en regels te leren. Ook worden allerlei grepen,zelfverdedigingstechnieken, en dat soort zaken geleerd. Als je dan minimaal 14 maanden in vaste dienst bent, en als executief personeelslid hebt gewerkt, mag je als er een vacature is solliciteren. De sollicitatie bestaat uit een motivatiegesprek, en er word bij jouw teamleider(als je bewaarder bent), of je afdelingshoofd(als je PIWér bent) informatie ingewonnen. Een positief advies van je leidingevende is noodzakelijk. Ook word er gekeken of je een goede staat van dienst hebt( het IBT, of Calamiteitenteam heeft bovenal een voorbeeld funktie.Immers alle ogen zijn op je gericht).
Als je namelijk in een IBT cq Calamiteitenteam zit dan doe je dat buiten je normale werkzaamheden. Ik zelf ben Penitentiair inrichtingswerker (PIW'er) maar ik heb ook collega's die bewaarder, badmeester, of werkmeester zijn.Als je dan door de sollicitatiegespreksronde heen bent, dan moet je een pittige sporttest doen; hier vallen de meesten af. De mensen met de meeste punten die gaan door. De test is vergelijkbaar met de sporttest bij de politie (al vind ik onze test zwaarder, ik heb de politietest namelijk ook gedaan, en gehaald). Ook hier geld weer dat de beste (0 punten is voldoende,dan +1,+2, enz.) door gaan naar de volgende ronde.De volgende ronde is een themamiddag waar word gekeken hoe je het in de groep doet.Door de sportinstructeurs worden alle mogelijke trucks uitgehaald, om de teamspirit, en de persoon te breken(psychisch), als je deze middag die zowel sportief als psychisch pittig is,hebt doorstaan, dan worden alle deelnemers door de lokatiecommandant,en de groepscommandanten beoordeeld, en dan word er besloten wie er uiteindelijk naar de primaire opleiding op het PIOG in Ossendrecht mogen gaan.En die mensen krijgen dan hun persoonlijke uitrusting.

Opleiding

Tijdens de opleiding worden allerlei situaties getraind. Er word je geleerd hoe de procedure is bij een isolatiecel plaatsing van een gedetineerde, al dan niet met of zonder medewerking van de gedetineerde, maar ook word er geleerd hoe de procedure is bij een opstand in een HVB, of gevangenis.Ook worden de basis regels van de groepsverplaatsingen. termen als enkele linie,dubbele linie, Charge nu, etc geleerd, en geoefend.Tijdens de hele opleiding staat het groepsgevoel bovenaan, en net zo als de thema middag word er door de instructeur van alles aan gedaan om de boel op te stoken, en uit elkaar te halen.ook zit er in de opleiding een lange dag waar je van 's ochtends 4 uur (eerst een uur zwemmen), tot 's avonds negen uur fysiek, en psychisch aan de tand word gevoeld. Ook word er heel veel aandacht besteed aan het boeien, het werken met de lange, en korte wapenstok, het verdedigen met het schild, etc. Aan het eind van de cursus is er een eindoefeninig, met "echte" tegenstanders (meestal teamgenoten die de opleiding al hebben gedaan). Tijdens deze oefening gaat het er echt (hard) aan toe, en moeten beide partijen flink afzien. Tijdens deze opleiding worden de cursisten door de instructeur beoordeeld, en de instructeur rapporteerd zijn bevindingen aan de lokatie commandant(en) van de inrichting van herkomst(je doet de opleiding met collega's uit het hele land).
Als je dan door de instructeur als voldoende c.q. goed word bevonden, dan mag je je na het tekenen van een overeenkomst IBT'er, of medewerker van het calamiteitenteam noemen, en word je officieel ingezet. Je moet als cursist ook regelmatig als gedetineerde of als oproerkraaier functioneren, en dit doe je dan zonder de bescherming van je bodyprotector, je tok, en je scheen beschermers, zodat je het onplezierige gevoel van een klap met de lange of korte wapenstok ook zelf ervaart zodat je weet wat je eventuele tegenstander voelt, en dan weet je dus ook dat je uiterst voorzichtig met deze wapens moet omgaan. Als je dan uiteindelijk officieel deel uitmaakt van een IBT, of Calamiteitenteam dan word je bij allerhande akties ingezet. Dit alles gebeurt tijdens, voor, of na je werk. Wij werken met consignatie dienst met piepers, en als je dus geconsigneerd bent dan kun je dus bij nacht en ontij worden opgeroepen. Er word naar gestreefd om een keer per maand een hele dag te trainen, en om het jaar vervolgcursussen te volgen, zodat het hele team in goede conditie, en zo goed mogelijk up-to-date word gehouden.

Organisatie


Het kan makkelijk, het kan moeilijk:
het IBT lost het op!

De samenstelling van een IBT is ongeveer als volgt. Je hebt de lokatie directeur, hoofd beveiliging, de lokatie commandant en vervolgens de groepscommanten met hun team. (bij ons bestaat een team uit 5 mensen). Deze vijf mensen hebben tijdens de akties hun eigen opdrachten, maar ze kunnen de andere werkzaamheden ook uitvoeren. Om een idee te krijgen: ik werk zes jaar voor justitie, en ik heb aan ongeveer 50 akties meegedaan . Van het aantal ziekenhuistransporten, en bewakingen waar ik aan meegedaan heb zou ik niet meer weten hoe vaak dat is geweest. Mijn collega's hebben aan een ongeveer evenredig aantal akties meedgedaan. Als je weet dat er tientallen HVB's en gevangenissen zijn, dan kun je ongeveer uitrekenen hoe vaak een IBT, of calamiteitenteam aan de bak moet. Immers ieder HVB of gevangenis heeft vergelijkbare teams. De structuur, werkzaamheden en opdrachten van de teams, en de samenstellingen hiervan kunnen afwijken. Onze uitrusting is dezelfde als de ME van Politie.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1