Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT)

Schieten
Het BOT tijdens de intensieve schietopleiding

Specialismen

De LBB kent binnen zijn organisatie een aantal medewerkers die zijn toegerust op het uitvoeren van specialistische taken. Zo vinden we bij de LBB onder meer opgeleide explosieven-verkenners en traangasverspreiders. Een ander specialisme binnen de LBB is het BOT, het Bijzondere Ondersteunings Team. Ook de middelen waarover de LBB beschikt zijn van een professioneel gehalte, ledere LBB'er draagt bijvoorbeeld een vuistvuurwapen Wather P5, terwijl de medewerkers bij calamiteiten in no-time in een complete ME-uitrusting kunnen worden gehesen.

De specialisten van het BOT

De LBB kent vele specialismen. Het Bijzonder Ondersteunings Team (BOT) is zo'n specialistische eenheid. Het BOT bestaat uit een goed getraind team van 20 mannen die worden ingezet op de meest risicovolle transporten van gedetineerden. Het BOT komt in actie wanneer er duidelijk sprake is ven een dreigende liquidatie tijdens het transport, of in gevallen dat de LBB over aanwijzingen beschikt dat een gedetineerde met hulp van buitenaf (met mogelijk veel geweld) zal worden bevrijd. Op dat moment is er sprake van een bijzondere beveiligingsopdracht. In die situaties wordt dan ook geen enkel risico genomen. Zo beschikt het BOT over gepantserde voertuigen, rondom voorzien van kogelwerend glas en een explosiebestendige carrosserie. Daarnaast kent het BOT speciaal opgeleide chauffeurs en Heckler & Koch (MP5) machinepistoolschutters. Momenteel heeft het BOT 24 leden, maar de eenheid zal binnenkort worden uitgebreid.

Botruggen
Donkere gevechtsoveralls, Heckler & Koch MP5's en de befaamde zwarte baret: het BOT is er klaar voor!

Voorafgaand aan iedere bijzondere beveiligingsopdracht stelt het team eerst een nauwgezet onderzoek in. Hierbij verzamelt het BOT zoveel mogelijk informatie over de achtergrond van de gedetineerde, en wordt een gedetailleerd transport-en bewakingsplan opgesteld. Niemand, behalve het team, kent de inhoud hiervan. Route, vertrek- en aankomsttijden, bewapening, planning en scenario's voor onvoorziene omstandigheden: alles wordt tot in de kleinste details voorbereid om verrassingen te voorkomen.

De opleiding en selectiecriteria voor het BOT zijn ronduit zwaar. Naast de 'reguliere' LBB- en vuurwapentraining krijgen de leden van het BOT-team een opleiding op het PIOG, het Politie Instituut voor Openbare orde en Geweldsbeheersing.

Sollicitatie gegevens

Functie-eisen taken BOT: Harde criteria: MBO werk- en denkniveau, rijbewijs B, minimaal 2 jr ervaring in de executieve dienst, bij voorkeur met het Extra Beveiligd Vervoer, bereid tot het volgen van de benodigde interne opleidingen w.o. vuurwapenopleiding/PIOG opleiding, uitstekende fysieke conditie, van onbesproken gedrag. Zachte criteria: Goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, discipline, omgang met details, samenwerken.

Dienst Vervoer- en Ondersteuning
Afdeling In- en Doorstroom
Postbus 50
9400 AB Assen

Klimmen
Het BOT is ook klaar voor inzetten in moeilijk begaanbare plekken.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: Interne Bijstandsteam (IBT) »
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1