Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)

Wat is de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten?

Invalaparaat
Een instap van de BSB Marechaussee

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, beter bekend als BSB, is een speciale eenheid binnen de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee kent civiele en militaire taken. Onder de civiele taken behoort de beveiliging van het Koninklijk Huis, uitvoering van de politie- en beveiligingstaak voor de burgerluchtvaart, bijstands- en assistentieverlening aan de politie, beveiliging van De Nederlandsche Bank en de politie- en beveiligingstaak van de ambtswoning van de minister-president. Ook de grensbewaking en het Mobiele Toezicht Vreemdelingen behoren tot de civiele taken.
De marechaussee fungeert daarnaast als politie voor de krijgsmachtdelen. Tot haar militaire taken behoren verder de werkzaamheden van de Centrale Verkeerspost en de inzet van 103 Eskadron. De marechaussee kent verder de Centrale Recherche en de sectie Controle Opslag en Vervoer Gevaarlijke Stoffen. Garant voor een optimale uitvoering van deze taken staan de eenheden en het materieel van de marechaussee, die ruim 5.000 militairen en zo'n 250 burgers telt.
Voor specialistische optreden heeft de Kmar de BSB. Deze eenheid bestaat weer uit een een drietal onderdelen:

  • Een Arrestatieteam (AT)
  • Een Observatieteam (OT)
  • Een Beveiligingsteam (VIP)

Bestuur en opbouw

De BSB is een specialistische taak voor mensen bij de Kmar, hierdoor valt de BSB dus ook onder defensie. Meer informatie over dit onderdeel zie ik graag!
Als voorbeeld van de BSB heeft de GSG9 (GrenzSchutsGrüppe 9) uit Duitsland model gestaan. Bij de oprichting van de BSB hebben KMar's dan ook de opleiding in Duitsland bij de GSG9 gedaan. Tijdens de opleiding wordt ook een slot- en sleutelcursus gedaan om ook moeilijke sloten geruisloos te kunnen openen.

Uitrusting

Gezien het feit dat de BSB zeer vaak wordt gebruikt voor "hoogrisico-inzetten" heeft deze eenheid de beschikking over een uitgebreid arsenaal aan wapens en ander "tactical equipment". Denk aan specialistische kleding, kogelwerende kleding en allerlei handige gereedschappen die kunnen worden gebruikt bij inzetten.
Onder andere de Heckler & Koch MP5 wordt gebruikt, netzoals bij de Politie Arrestatieteams. Verder beschikt de BSB over een aantal speciale uitvoeringen van deze SMG. Daarnaast gebruikt met een aantal shotguns en uiteraard het Glock 17 vuistvuurwapen. Meer informatie over de uitrusting vind je binnenkort in een uitrustingsafdeling. Als u meer solide informatie hebt over welke wapens en uitrustingsdelen de BSB gebruikt, schroom niet en zoek even contact, anoniemiteit kan zeker worden gewaarborgd indien nodig!

Bsbmetwalther
BSB'er met H&K P9s pistool

Inzetten

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) is een specialistenbrigade die is opgeleid om moeilijke of gevaarlijke opdrachten uit te voeren, zoals beveiliging van hooggeplaatste personen of optreden als arrestatieteam.
De brigade kan samen met civiele of militaire teams optreden, maar voert ook zelfstandig acties uit. De BSB beschikt daarvoor bij voorbeeld over observatie- en aanhoudingsteams. Het personeel, dat een gerichte training heeft gevolgd, is voor een breed scala van opdrachten inzetbaar, variërend van het binnendringen in gebouwen en het beveiligen van objecten en personen tot het herkennen van (geïmproviseerde) explosieven.
Uiteraard zijn de persoonlijke beschermings- middelen aan de aard van het optreden aangepast. Bovendien is de brigade met snelle en praktische voertuigen uitgerust.
Over het aantal inzetten van de BSB per jaar is geen informatie bekend.

Insignes

Insigneart
Compilatie van AT insignes

De BSB heeft een eigen insigne, net zoals bijna iedere speciale eenheid tegenwoordig. Alle informatie over de oude en de nieuwe insignes van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten vind je op een speciale pagina geheel gewijd aan deze insignes. Klik hiervoor op het plaatje links van deze tekst.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: Hoog Risico Beveiliging (HRB) »
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1