Vaardigheden Aanhoudingen in Groepsverband (VAG)


Twee HRB leden

Pseudo-arrestatieteams

Vaardigheden Aanhoudingen in Groepsverband zou zo een hoofdstuk kunnen zijn uit de AT-opleiding. VAG groepen zijn dan ook eigenlijk pseudo-arrestatieteams. Het zijn teams van agenten uit de Basis Politie Zorg (BPZ) die speciaal zijn opgeleidt om gevaarlijke aanhoudingen te verrichten om zo het risico te beperken. De aanhoudingen die de VAG groepen doen zitten net onder de grens van AT-waardig. Het is niet de bedoeling dat een VAG groep aanhoudingen verricht van personen die AT-waardig zijn. Hiervoor zal een AT moeten worden ingezet. Er zijn daarentegen nog talloze andere situaties waarin een aanhouding voor geuniformeerde agenten uit de BPZ een vrij grote gevaar dreigt. In die gevallen kan het erg handig zijn om een VAG groep in te zetten. De groepen zijn uitgerust met een flink aantal speciale uitrustingsdelen en ze zijn zeer goed getraint om als een hechte groep de aanhouding met zo min mogelijk geweld tot een einde te verrichten.
De meeste VAG-groepen zijn onstaan midden 80'er jaren. Zo werd in 1987 in Alkmaar door de Gemeentepolitie "Groep G" opgericht. Door het succes waarmee deze Groep G werkte kwamen er al snel andere politiekorpsen een kijkje nemen bij de Groep G, die later werd omgedoopt tot GBO, Groep Bijzondere Opdrachten. Nadat de GBO/VAG groepjes succesvol bleken kwam er ook een behoefte aan een gedegen opleiding. Dit resulteerde in een VAG-opleiding aan het PIOG, voorheen PIOV.

Inmiddels is het VAG-team van Noord-Holland-Noord, het GBO, opgedoekt. Het zal ook niet lang duren voordat er geen VAG-groepen meer zijn. Een tweetal jaren geleden is door de Raad van Hoofdcommisarissen besloten om alle VAG-activiteiten af te kappen. Vanaf 1 januari 2004 worden er aan het PIOG dan ook geen VAG-opleidingen meer worden gegeven. Het idee is dat een aantal onderdelen van de VAG-opleiding zullen worden opgenomen in het standaard politie-onderwijs. Hierdoor wordt het zeer lastig om de huidige VAG-groepen te voorzien van nieuwe personeelsleden. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de VAG-groepen dan ook niet lang meer zullen bestaan.

Waaruit bestaat het VAG?

Zoals gezegd bestaat het VAG uit agenten die in de BPZ werken. Iedere sportieve agent met tussen de 2 en 4 jaar ervaring op straat komt in aanmerking voor een positie binnen een VAG groep. Wanneer de sollicitant ervaring heeft in vergelijkbare disciplines kan er een uitzondering worden gemaakt voor wat betreft de vereiste jaren werkervaring.
De chef en de coordinator kijkt of de persoon op voorhand in aanmerking komt en danvolgt een gesprek. Wanneer de uitkomst van dit gesprek positief is dan volgt er een intest op het PIOG in Ossendrecht. Het idee achter de intest is hetzelfde als bij het arrestatieteam. Gedurende een volledige dag wordt de sollicitant getest op conditie, kracht en actie-intelligentie. Wanneer ook de uitslag van de intestdag positief is dan zal de sollicitant de VAG opleiding gaan volgen.
Deze VAG opleiding wordt aan het PIOG gegeven en duurd drie weken. De eerst week worden de cursisten vooral fysiek en mentaal behoorlijk onder druk gezet. De twee overgebleven weken worden gevult met het eindeloos herhalen van de benodigde procedures die een VAG groep onder de knie hoort te hebben. Deze procedures worden de VAG groep geleerd door een groep van zeer ervaren instructeurs uit het geweldsbeheersingsmilieu, denk hierbij aan de Arrestatieteams, de DKDB en ervaren VAG'ers. Deze instructeurs leren de nieuwe VAG'ers ook omgaan met de specialistische materialen die de groepen gebruiken in de procedures. Aan het einde van de opleiding volgt er een realistische eindopdracht ergens in Nederland. Vervolgens worden de geslaagde kandidaten bedankt en terug gestuurd naar hun eigen VAG-groep.

What's in a name?

Nu bekend is waarvoor VAG staat en wat het inhoud gaan we nog even verder met afkortingen. In Nederland zijn namelijk talloze VAG-teams, echter hebben deze meestal een eigen korps-specifieke naam. Zo heeft men in Zeeland het ROG Zeeland. Dat staat voor Regionale Ondersteunings Groep. In Rotterdam echter, waar de VAG-groepen wat meer werk hebben, gaat deze ondersteuning per district waardoor de groepen daar weer DOG heten. Maar welke naam het beestje ook heeft, al deze groepen zijn erop getraint om aanhoudingen die voor de BPZ net te gevaarlijk zijn goed te laten verlopen.

Image1

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1