Gendarmerie Einsatzkommando (GEK) Oostenrijk

Het primaire anti terrorisme team van de Oostenrijkse regering is het Gendarmerieeinsatzkommando Cobra, afgekort ook wel het GEK genoemd. Het GEK is een team van de nationale Oostenrijkse politie de Bundesgendarmerie.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Gendarmerieeinsatzkommando gaat terug tot in 1973, toen het Gendarmeriekommando Bad Voslau werd geformeerd. De eenheid werd geformeerd als reactie op de dreiging van Palestijnse terroristen ten opzichte van de Joodse immigranten, die Oostenrijk gebruikte als overstap op weg naar Israël.

1
GEK-lid doet instap via raam

In een zaak gijzelde de inmiddels zeer bekende terrorist Carlos een aantal ministers van verschillende OPEC-landen. Deze gijzeling was het begin van een golf van terroristische acties, die de wereld schokte. Bij overvallen op banken en officiële nationale drukkerijen werden blanke geboortecertificaten en rijbewijzen gestolen. Zakenmensen werden gegijzeld en men had de keuze tussen het betalen van losgeld of de gegijzelde werd geëxecuteerd. Maar de overval van Israëlisch op de Entebbe en de bestorming van GSG-9 op een vliegtuig uit Mogadishu bewees dat een goed getrainde eenheid goed kan omgaan met dit soort gebeurtenissen.

In 1978 werd het Gendarmeriekommando Bad Voslau herzien en werd de naam veranderd in het Gendarmerieeinsatzkommando (GEK) Cobra. De eerste commandant, overste Johannes Pechter, zorgde ervoor dat het GEK nauwe banden onderhield met de beste eenheden in die tijd, het Duitse GSG-9 en het Israëlische Sayeret Mat'Kal. GEK onderhield deze banden en traint met verschillende eenheden en is nu een van de beste eenheden ter wereld, als ze al niet de beste eenheid zijn.

Praktijk

Het motto van het GEK is "Schwert der Demokratie" wat je letterlijk kunt vertalen tot het "Zwaard van de Democratie". Het GEK bestaat uit zo'n 200 leden, die geselecteerd worden uit de nationale politie, oftewel de Bundesgendarmerie. Het GEK kan vergeleken worden met het Franse GIGN en het Duitse GSG-9. Behalve een anti terrorisme team, oftewel counterterrorist unit (CT-unit), kan het GEK ook gezien worden als een arrestatieteam. Het GEK verzorgt aanhoudingen bij high risk aanhoudingen, gijzelingen en operaties in de lucht. Dit is de reden dat het GEK banden onderhoud met andere CT-units in het buitenland en met deze units traint. Leden van het GEK kunnen ook ingezet worden als persoonbeveiliger (bodyguard) voor hoogwaardigheidsbekleders en andere VIP's, die te gast zijn in Oostenrijk. De leden van het GEK zijn uitstekende werkers met het touw en kunnen bijna alle gebouwen beklimmen. En wanneer dat niet mogelijk is met touwen, kunnen ze binnen komen met een helikopter.

3
Training: Glock 17's en Steyr AUGs

Het GEK is heden ten dage met zijn hoofdkwartier gestationeerd in Wiener Neustadt (Nö) ongeveer 25 mijl ten zuiden van Wenen. Sinds 1993 is het GEK op grond van het besluit van de Sondereinheiten onder het gezag van de Generaal Directeur voor de openbare veiligheid gesteld.

Takenpaket

  • Bij geweldscriminaliteit van grote omvang;
  • Persoonsbeveiliging en beveiliging bij staatsbezoeken;
  • Beveiliging en begeleiding van luchtvaartuigen van de Oostenrijkse Fluglinien.

Selectieprocedure en opleiding

Agenten die de strenge selectieprocedure voor het GEK hebben doorstaan, worden op verschillende gebieden tot ware specialisten opgeleid (zoals: verkenner, parachutespringer, duiker, enz.).

Bijscholing en testdagen

Omdat er hoge eisen aan de agenten van het GEK worden gesteld, beschikt de Gendarmerie over een zeer waardevolle opleidings- en bijscholingstraject. Voormalige agenten van het GEK gebruikten hun denk- en werkniveau van de gewone Bundesgendarmerie. De opgebouwde kennis wordt periodieke testdagen met speciale eenheden uit het buitenland getest om aan de internationale veiligheidsstandaard te voldoen.

Insignes

9

Het logo van het Gendarmerieeinsatzkommando (GEK). Dit logo wordt door de leden van het GEK op het uniform gedragen. Op het logo staat het "zwaard van de democratie" afgebeeld. Met daarom heen de cobra, vandaar de bijnaam van het GEK "Cobra unit". Onderaan het zwaard staat aan iedere zijde een springende granaat afgebeeld. Dit is het logo van de Oostenrijkse Bundesgendarmerie. Als laatste staat om het logo de naam van de eenheid afgebeeld: Gendarmerieeinsatzkommando.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1