Gruppo Intervento Speciale (GIS) Italië

Golven van terrorisme in de jaren 70 en de voortdurende strijd met de Maffia waren in Italie de directe aanleiding voor de oprichting van een anti-terreureenheid. Op 6 Februari 1978 was de eenheid met de naam GIS geboren. Over het algemeen wordt het GIS beschouwd als een van de beste Anti-Terreur eenheden van Europa.

Het Italiaanse Gruppo Intervento Speciale is een speciale tak van de L’Arma dei Carabinieri dat zich voornamelijk bezighoudt met anti-terreur en extreem geweld. Het GIS is een zeer ervaren eenheid, die al sinds de vroege jaren te maken heeft gehad met bijvoorbeeld de Siciliaanse Maffia en de Rode Brigade. Feit is ook dat geen van de publiekelijk bekende acties door de GIS zijn geindigd in een gedeeltelijke of gehele mislukking.

Structuur

Het GIS kan gevraagd worden op te treden voor een grote diversiteit aan taken, maar in eerste instantie moet met denken aan het ontzetten van schepen, vliegtuigen, gebouwen, treinen en bussen. Ook heeft de eenheid een smetteloze reputatie als het gaat om het bestormen van een vliegtuig. Ook kunnen de mannen worden ingezet bij bijvoorbeeld de beveiliging van hooggeplaatste personen, assistentie van de Politie bij bijvoorbeeld gijzelingen op kleinere schaal of het opsporen van een voortvluchtige misdadiger. Hiernaast kan het GIS ook worden ingezet buiten Italie onder de noemer van de marine, als het gaat om terrorisme bestrijding of het waarborgen van de veiligheid van Italiaanse burgers.

Het is niet exact vast te stellen uit hoeveel mensen het GIS bestaat. Men gaat uit van ongeveer 100 man. Als het van hen gevraagd wordt moet het GIS onder elke omstandigheid op elk tijdstip binnen een kort tijdsbestek ter plaatse kunnen zijn. De uitrustingen voor alle denkbare scenario’s liggen klaar voor inzet. Ook heeft men de beschikking over een onbekend aantal helikopters en vliegtuigen, voor transport van mens en materieel.

De eenheid staat onder leiding van een Luitenant-Kolonel en bestaat uit een administratieve sectie, besturings sectie, training sectie, herkennings en langeafstands schutters sectie en een zogenoemde “combat” sectie waaronder ook de belangrijkste aanhoudingseenheid valt. Deze laatste bestaat weer uit drie verschillende onderdelen. Elk onderdeel staat onder leiding van een groep van vier: een hoofd leiding gevende, een explosieven expert, een klim specialist en een uitrustings expert.

Training en uitrusting

Gis2
GIS-operator met Heckler & Koch MP5A3

Net als bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, de BSB van de Koninklijke Marechaussee, heeft bij de oprichting van het GIS het Duitse GSG9 (GrenzSchutsGruppe 9) model gestaan. De mogelijke kandidaten worden middels een zeer strenge selectie gekozen uit het Carabinieri Parachute Battalion. Omdat het een zeer dure training betreft, worden alleen diegenen toegelaten tot de opleiding, die het meeste kans maken om deze daadwerkelijk te voltooien. De minimale diensttijd voor men in aanmerking kan komen voor sollicitatie is afhankelijk van de bezetting en vraag naar mensen in de verschillende teams. Er wordt uitgegaan van een minimale ervaring van vier jaar (bij de eerder genoemde CPB); De sollicitant mag niet ouder zijn dan 30 jaar, en moet een bijna perfecte staat van dienst hebben opgebouwd. Na de bekende psychologische tests en de nodige gesprekken met onder officieren van het GIS zelf, volgen de zeer zware medische keuringen. Ook wordt elke kandidaat voor de zekerheid onderzocht door een chirurg die moet bevestigen dat men nooit eerder operaties heeft ondergaan, die mogelijk zijn verzwegen tijdens eerdere gesprekken. Diegene die door deze eerste selectie heen komt begint de basis training. De uiteindelijke opleiding zal ongeveer 42 weken in beslag nemen en bestaat naast de basis training nog uit een specialistisch vervolg.

Het GIS beschikt over een zeer uitgebreid arsenaal, maar het standaard wapen is de Heckler&Koch MP5 pistoolmitrailleur. Het standaard gevechtspak bestaat uit een donkerblauw vest van brandvrij nomex, kogelvrij vest en een helm in GIGN stijl.

Een korte opsomming van het verdere wapen arsenaal: de Beretta 12S 9mm, Beretta SC70 5.59 mm machinegeweer, Steyer AUG 5.56mm machinegeweer, Frachi SPAS 13, 15 en PA3 shotguns. De langeafstandsschutters beschikken over het de meer bekendere H&K PSG1, Mauser 86SR, AW Covert 7.62mm en de Barret M80. Gebruikte vuistvuurwapens zijn de Smith&Wesson model28 revolver, .357 Magnum of de .38 special, Beretta 9mm, 92SB automatisch pistool. Ook wordt de H&K 69 40mm granaatwerper gebruikt voor ondermeer het afschieten van verschillende gassen en/of in combinatie met zuren.

Barrett
De Barrett M82 .50 wordt gebruikt door de precisieschutters van de GIS.

Noot: In Italië bestaat er niet een enkele eenheid die verantwoordelijk is voor terrorismebestrijding. GIS en de politie-eenheid NOCS hebben grotendeels dezelfde taken, zoals ook Politie en Carabinieri naast elkaar opereren. Omdat Carabinieri een militaire status heeft, kunnen deze ook buiten de landsgrenzen optreden, wanneer het betreffende gastland hier toestemming voor verleent.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1