Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza (NOCS) Italië


Let op de MP5-magazijnen en de Adidas GSG9-schoen.

Behorende bij: Polizia di Stato
Volledige naam: Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza
Motto: Sicut nox silentes - Stil als de Nacht

Geschiedenis

In 1974 liet de chef van het bureau voor anti terrorisme van de Polizia di Stato (Staatspolitie), Emilio Santillo weten dat het nodig was dat er een tactische eenheid, die in staat was om bekende terroristen aan te houden en de agenten in het veld te ondersteunen, werd opgericht.

Sinds het begin van de oprichting heeft het NOCS 4850 operaties en beveiligingstaken verricht, welke resulteerden in 234 aanhoudingen. Het NOCS heeft ook geparticipeerd in 17 interventies dat leidde tot de vrijlating van 323 gijzelaars en de aanhouding van 38 gijzelnemers.

Taken

Het NOCS, voluit Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza, is de eenheid van de nationale Italiaanse politie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren voor hoog risico operaties. Hieronder worden verstaan het aanhouden van gevaarlijke verdachten, het bevrijden van gijzelaars en anti terrorisme operaties. Het Nocs is een eenheid die zeer goed is uitgerust, ook qua bewapening. Ze zijn razendsnel inzetbaar door heel Italië, zowel op het land, in de lucht en op zee.

Selectie en opleiding

De leden van het NOCS worden geselecteerd uit het Politie Sport Groep “Gold Flames” die specifiek getraind zijn in de martial arts. Het team met de 35 leden werd het “Countercommando Unit” genoemd en had als chef Majoor Andrea Scandurra, een officier met ervaring in het tegengaan van oproeren, en een meester in het een tot een gevecht. Na een jaar training (rijden, pistoolschieten, subautomatisch wapen schieten, sniper rifle schieten en tactiek) werd de eenheid in 1975 operationeel en begon gelijk met een missie tegen de linkse terroristenorganisatie “NAP” (Proletarian Armed Nucleus). Later opereerden ze ook tegen rechtsgeoriënteerde groep “New Order”, wat resulteerde in de aanhouding van de bekende terroristen Gentile Schiavone en Pierluigi Concutelli.

In 1978 besloot de Italiaanse regering het anti terrorisme bureau te herstructureren om de eenheid meer mogelijkheden te bieden. De veranderingen resulteerde in de formatie van MIL Intelligence (SISMI), Civilian Intelligence Agency (SISDE) en het nieuwe Politie Anti Terrorisme bureau (UCIGOS - Central Office for General Investigations and Special Operations). Dit laatste bureau was uniek voor de internationale anti-terrorisme eenheden. De tactische eenheid van UCIGOS's werd het NOCS (Nucleo Operativo Centrale di Sicurezza - Centrale Operationele Veiligheids Kern). Deze eenheid was in werkelijkheid het ”Countercommando” met meer leden en meerverantwoordelijkheden. Tijdens het 22 jarige bestaan heeft het NOCS meer dan 4500 operaties gedaan en meer dan 205 aanhoudingen verricht. De 25-42 leden bestudeerden de manier van werken van terroristen en pasten de tactieken van de eenheid constant aan.

In 1982 werd door een sectie van 12 man onder de tactische leiding van kapitein Edoardo Brigadier Generaal James Dozier, die werd gegijzeld door de terroristen van de Red Brigade, bevrijd. In de daarop volgende jaren breidde het NOCS zich uit in grootte en in mogelijkheden. Onder de nieuwe leiding van majoor Maurizio Genolini, werd de eenheid een volledig uitgeruste CT-unit, met de mogelijkheid om operaties te doen in vliegtuigen, treinen, bussen, ambassades en voetbalstadions en onderhield goede contacten met andere CT-units in de westerse wereld.Een groep NOCS-agenten in camouflage-kledij.

Veranderingen

Recentelijk heeft het NOCS een andere verandering ondergaan en is het, het Special Operations Division of Antiterrorism geworden. De eenheid vergrootte haar mogelijkheden in C3I en er werd een Computer en Video sectie toegevoegd.

Bij de invoering van het NOCS werden computers gebruikt tijdens de trainingen. Het NOCS breidde zijn training ook uit met VIP protectie (persoonsbeveiliging) en rijopleidingen, gebruik makend van de kennis van de goed opgerichte Amerikaanse geheime dienst. Deze relatie resulteerde in een soortgelijke eenheid als de USSS CAT. Er moet wel worden opgemerkt dat VIP beveiliging geen hoofdtaak van het NOCS is, maar ze zijn belast met deze taak als hoog risico gasten naar Italië komen.

Vandaag de dag heeft het SOD/ NOCS drie anti terrorisme (lees CT) teams en 1 protectie detail. Alle leden hebben een HALO opleiding en sommige ook een scuba opleiding, EOD training, sniper en combat shooting. Het SOD heeft een logistieke tak met gespecialiseerd personeel voor inzet tijdens operaties. De basis cursus is zes maanden gevolgd door een gespecialiseerde cursus van opnieuw zes maanden.

Wapens

Het NOCS beschikt over een behoorlijk wapenarsenaal. De volgende wapens zijn bij het NOCS in gebruik: de Heckler & Koch MP5, met een grote variatie aan nachtkijkers, laser targeting, Franchi SPAS-15 en de Bernadelli B4 12 standaard shotguns, de Beretta 92F 9mm pistolen met een 20 schots patroonhouder, Mauser 66 en Heckler & Koch PSG-1 7.62 mm sniper rifles.

Voertuigen


Een deel van het wagenpark in praktisch gebruik.

Verder beschikt het NOCS over een behoorlijke “vloot” aan voertuigen. Bekend is dat het bestaat uit auto’s van de merken Alfa Romeo, busjes van Mitsubishi, motoren, Jeeps en gepantserde voertuigen. Verder heeft het NOCS toegang tot alle luchtsteun en boten van de nationale politie voor het snelle vervoer.
Connecties met andere eenheden

Het NOCS heeft getraind met verschillende andere internationale eenheden inclusief het FBI Hostage Rescue Team (HRT), het Ya’M’am van Israël, het Duitse GSG-9 en SEK, het Spaanse GEO, het Franse Raid, het Japanse VIP Security Team, het Zwitserse Ticino Canton Unit, Saoedische National Guard CT team, Belgische SIE, het Deense Jaegerkorpset en het Nederlandse KCT en heeft gediplomeerde leden van NAVO’s International Long Range Patrol (LRRP) school in Weingarten Duitsland. SOD en NOCS continueert zijn leidende positie in Europa, verschillende officieren hebben daarom contact met eenheden uit het voormalige Oostblok en het Oostenrijkse SEG.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1