LAPD Special Weapons and Tactics (SWAT) Amerika

LAPD SWAT


Dynamic Entry: Flashbangs en de rear-guard met Benelli M1 Super 90.

LAPD SWAT, de allereerste SWAT eenheid in Amerika, de allereerste ter wereld. Een eenheid die onder andere zéér bekend is geworden door een aantal wel zeer gevaarlijk en professionele optredens, maar ook door aandacht van de media en het dat de eenheid in maar liefst drie computerspellen de hoofdrol heeft gespeeld (Sierra's Police Quest SWAT, SWAT2 en SWAT3 CQB). Een uiterst interessante eenheid om eens goed te onderzoeken aangezien hij model heeft gestaan voor de huidige vorm van de speciale politie-eenheden. Een blik achter de schermen bij "LA's finest"!Geschiedenis

Lang, lang, heel lang geleden, en dan praten we nog over vóór de gebeurtenissen in Münich van 1972, die de wereld voorgoed deden veranderen, kwam er bij de LAPD (Los Angeles Police Department) de gedachte op dat de politie zich beter moest gaan voorbereiden op extreem gevaarlijke situaties. Vooral de wereldbekende "Watts Riots", de rellen in de "watts"-buurt, waren de oorzaak voor de LAPD om eens goed te kijken naar hun organisatie en de gebreken daarin. De arrestatie van een dronken bestuurder, een routineklus, liep volkomen uit de hand en resulteerde in zes dagen waarin de stad compleet in oorlog verkeerde. Doden en gewonden vielen als bladeren van de bomen. Na zes dagen bloederige gevechten en een inzet van de Nationale Garde keerde de rust terug in Los Angeles en kon de score worden geteld: 43 mensen hadden de dood gevonden en nog eens een honderden waren (zwaar)gewond geraakt. De LAPD trad dit keer niet alleen op als wethandhavers maar was gewoonweg het doel van de rellen; verschillende agenten zijn in koele bloede vermoord door sluipschutters.

Om op te treden tegen zulke feiten moest de politie beschikken over een kleine groep, zeer mobiele agenten die gespecialiseerde trainingen zouden volgen om deze klus aan te kunnen. De destijds jonge commandant Daryl F. Gates kwam met dit concept. Hij wilde een eenheid oprichten die gericht en effectief zou kunnen optreden tegen sluip- en scherpschutters. Toen hij dit concept een naam moest geven kwam hij met SWAT, wat hij als volgt aan de hoofdcommisaris verklaarde: Special Weapons Attack Team. De hoofdcommissaris vond deze naam niet politiek verantwoord en daarna veranderd in >Special Weapons And Tactics. De groep agenten die zich voor deze eenheid aanmeldde kreeg geen cent extra loon, of iets dergelijks. Het enige wat van deze agenten werd verwacht was dat ze hun "lunch" in de kofferbak bewaarden. "Lunch" was het codewoord voor karabijn destijds.
De training van deze groep agenten werd gedaan door militairen van het United States Marine Corps. Deze eenheid had al veel ervaring op het gebied van stedelijke gevechten en gevechten op korte afstand, ook wel Close-Quarters Battle (CQB) genoemd. Een verre van professionele groep agenten begon aan de training. Niet eens iedere agent droeg een kogelwerend vest en de bewapening van de agenten varieerde van oude M16A1's uit de Vietnamoorlog tot in beslag genomen Tommyguns. Deze tijd van training en de eerste levensjaren van LAPD SWAT staan bekend als "Old SWAT". Niet veel later zou blijken dat Gates een zéér goede beslissing had genomen door de SWAT eenheid op te richten.

Einde van "Old SWAT"

Op 9 december 1969 kwam er een einde aan wat men eerder kende als "Old SWAT". Een aantal SWAT agenten gingen een arrestatiebevel uitvoeren bij het hoofdkwartier van de zwarte militiegroepering "Black Panthers". Ze werden meteen begroet met salvo's uit automatische wapens en schoten van hagelgeweren. In een vijf uur durend vuurgevecht wisselden de Black Panthers en LAPD eenheden zo'n kleine 5.000 kogels uit!!! De LAPD had zelfs al een automatische granaatwerper klaar staan om in te zetten. Gelukkig voorkwam de grote vuurkracht van LAPD SWAT dat; de Black Panthers gaven zich over, er vielen geen doden, wel enkele gewonden.


Met de typische Fritz-helmen en de welbekende HK MP5A3 en Benelli M1 op de plaat.
De LAPD kreeg door dat ook deze groep part-time scherpschutters niet voldoende waren tegen de sterk groeiende criminaliteit. In 1971 gaf de toenmalige Chief of Police Davis toestemming voor een full-time SWAT eenheid. Als onderdeel van het Metropolitian Division, het bureau van de LAPD waar de speciale eenheden zijn gehuisvest, werd SWAT geplaatst als D-Platoon. De training veranderde van het puur oefenen met wapens naar het fast-ropen, redden van gijzelaars en andere tactische bewegingen. SWAT moest er volkomen klaar voor zijn wanneer de "cops on the beat" de situatie niet aan konden.
Lang duurde het niet voordat deze nieuwe vorm van SWAT in actie kon komen. Het was 17 Mei, 1974, de dag waarop heel de LAPD terug dacht aan de schietpartij in 1969 met de Black Panthers. Reden voor deze herinnering was het volgenden: Een groep van 19 SWAT agenten ging af op een woning in South Central Los Angeles, East 54th Street om precies te zijn; hartje Los Angeles. Op de betreffende locatie zou Patricia Hearst gekidnapped zijn door leden van de SLA (Symbionese Liberation Army). LAPD SWAT verschanste zich rondom de woning en men begon met het roepen via de megafoon. Na een vijfentwintig aantal waarschuwingen maakten de met shotguns en karabijnen gewapende agenten zich op om de woning binnen te treden. Er werd een traangasgranaat door een ruit naar binnen geschoten en meteen brak de hel los! De SLA beantwoorde het schot traangas met machinegeweervuur. Het werd een absurde vertoning, zo'n schietpartij had men zelfs in de Verenigde Staten nog nooit gezien. 54th Street was de volgende twee uur een oorlogsgebied, duizenden, maar dan ook duizenden kogels werden afgevuurd. Honderden agenten waren nodig om de domme, nieuwsgierige mensen op een afstand te houden. Uiteindelijk vloog het huis in brand en de SLA-leden kiezen ervoor om de dood te vinden in de vlammen en de kogelregen, ze geven zich niet over.
Deze twee gebeurtenissen op 41th and 54th street zijn zo belangrijk geweest voor LAPD SWAT dat men deze twee getallen heeft laten ingraveren in hun insigne.

Structuur

LAPD SWAT bestaat uit plusminus 70 agenten, allen mannen. Er is tot op de dag van vandaag geen enkele vrouw door de loodzware selectie en opleiding gekomen die vooraf gaat aan een baan bij SWAT. Het aantal SWAT agenten in Los Angeles is absurd klein te noemen; vergelijk namelijk dit getal met New York. In New York wonen 7,322,500 mensen en de SWAT eenheid daar (NYPD ESU) bestaat uit ongeveer 400 mannen en vrouwen. Dat komt neer op 18306 inwoners per ESU agent. Los Angeles met zijn 3,485,300 inwoners en 70 SWAT agenten komt neer op een 49790 inwoners per SWAT agent, een flink verschil dus!
Een team van SWAT agenten heet een "Element". Een element bestaat uit vijf man met elk een aparte, speciale taak. Allereerst is er de Element Leader, dat is een zéér ervaren SWAT agent die de leiding heeft over het team en de beslissingen neemt. Als tweede man is er de Scout. De scout is degene die als eerste naar binnen gaat en door middel van o.a. een spiegeltje kijkt of ruimten veilig zijn om binnen te treden. De scout maakt vaak alleen gebruik van zijn pistool gezien het feit dat hij één hand vrij moet hebben om spiegeltjes en andere apparaten te gebruiken. De derde man in het team is de Rear Guard, deze is gewapend met een shotgun die eventueel "breaching slugs" kan laden om sloten en hengsels kapot te schieten, tevens is dit de persoon die met zijn grote vuurkracht de scout voldoende dekking geeft. De vierde en vijfde man zijn in feite aan elkaar gelijk. Deze worden Assualter 1 en Assualter 2 genoemd. Dit zijn de agenten die voor de rest van de werkzaamheden opdraaien binnen het team, aangezien de eerste drie mensen een zeer vaste taak hebben. Voor de Assualters blijft werk over zoals het dragen van hydraulische apparatuur of een stormram, het boeien van verdachten etc.
LAPD SWAT heeft net als de Nederlandse AT's ook scherpschutters. Deze werken in tweekoppige teams en zijn verdeeld in een Sniper en een Spotter. De Sniper is degene die de schoten plaatst en de Spotter let op de windkracht, windrichting en andere externe factoren. Scherpschuttersteams bij de LAPD worden vaak aangeduid als "Highground" en worden net als in Nederland ook vaak ingezet om te zorgen voor informatie, "surveillance".

Uitrusting en bewapening


SWAT-agent met de Colt 1911.

LAPD SWAT heeft een zeer professionele uitrusting. Als primaire wapen dragen de leden van een element de Heckler & Koch MP5A2 of MP5A3. De MP5 wordt in een heel enkel geval voorzien van een Aimpoint Comp M vizier, maar over het algemeen gebruikt men alleen het standaard dioptervizier. De Rear Guard is uitgerust met een shotgun en dit betreft óf de Benelli M1 Super 90 Tactical 12 guage óf de Remington 870, die ook door de straatagenten wordt meegedragen in de auto. De Element Leader heeft ook nog de keuze uit een Colt M4A1 die is omgebouwd en behalve de 5,56mm patroon, ook nog eens een beanbag-kogel lust. Verder zitten er nog een hele hoop Colt M16's en Colt AR15's in het arsenaal van de LAPD SWAT, uit vervlogen tijden. Alle agenten dragen als back-upwapen een Colt 1911A1 die zorgvuldig door de wapensmeden van het korps wordt klaar gemaakt voor het gebruik door LAPD SWAT.
Safariland's Cover Six Plus vesten uit de klasse IIIA worden gebruikt zodat iedere SWAT operator zijn eigen indeling kan maken op zijn vest. De Colt 1911 wordt opgeborgen in de Safariland 6004 holster, een zéér goed en fijn zittend holster. Bij deze uitrusting dragen de agenten allen de Adidas GSG9 tactical boots.

Speciale inzetten:

LAPD SWAT rukt duizenden keren per jaar uit, ze zijn één van de allerdrukste SWAT eenheden van het land. Van die duizenden "call-ups" heeft SWAT ongeveer 80 zéér riskante arrestatiebevelen en ongeveer 50 situaties waarbij zich een gewapende verschanste verdachte zichzelf of anderen bedreigd. Een aantal speciale operaties die LAPD SWAT tot een goed einde heeft gebracht staan hieronder:

3

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1