NYPD Emergency Service Unit (NYPD ESU) Amerika

“Anytime, Anywhere, Any place” is het motto van de Emergency Service Unit of ESU uit New York in de Verenigde Staten. En meer dan voor ieder andere team ter wereld geldt dit motto. Naast het feit dat dit team namelijk een Amerikaanse equivalent van de Nederlandse Aanhoudings- en Ondersteuningseenheden is, beter bekend als arrestatieteam, is het ook een technisch reddingsteam! Naast deze speciale taken van het team is het ook betrokken geweest bij een aantal van de meest enorme gebeurtenissen. Van grootse klopjachten op terroristen die de dood van agenten op hun geweten hadden tot de aanslagen van 11 september 2001 waarbij een groot aantal (ESU-)agenten om het leven zijn gekomen.

Organisatie

New York City is een gigantisch stad en heeft met ruim 8 miljoen inwoners ook een flinke bevolking. Buiten New York liggen een aantal andere steden welke aan NY zijn vastgegroeid en in dat resulteert in een agglomeratie met ruim 22 miljoen ingezetenen. Een flinke klus dus ook voor de politie van NY welke met ongeveer 38.000 agenten (in 2006) een flink team heeft. Verdeeld over de vijf districten Bronx, Queens, Brooklyn, Manhattan en Staten Island zijn een kleine 115 “precincts” of bureaus. Er zijn echter ook overkoepelende divisies welke in heel de stad werken. Eén daarvan is de Special Operations Division (SOD) welke weer is opgedeeld in onder andere de Specialized Tactics School (opleidingscentrum voor de operationele SOD eenheden), Harbor Unit (NY heeft een enorme haven welke het terrein is van deze eenheid), Mounted Unit (bereden politie) en de Emergency Service Unit.

De ESU is verdeeld over de vijf districten in tien teams. Deze teams worden vaak “Trucks” genoemd naar de vrachtwagens of trucks waarmee de teams zich verplaatsen. Dit resulteert erin dat iedere Truck een eigen deel van de stad heeft waar men gewoonlijk zijn werk doet. In geval van speciale inzetten die de hele stad betreffen of wanneer er versterking nodig is in een ander deel van de stad schromen de verschillende Trucks natuurlijk niet om de grenzen over te gaan, deze liggen wat dat betreft niet in die mate vast. Denk als voorbeeld aan de aanslagen van 9/11 waarbij alle tien de Trucks richting WTC gingen.

Geschiedenis

1

In 1925 werd vanuit de NYPD een speciale groep agenten gerekruteerd om te dienen in een eenheid welke speciale reddingstaken had. Deze groep reed rond in aangepaste brandweerauto’s welke waren volgeladen met speciale gereedschappen en zwaar materieel. De leden van deze groepen hadden stuk voor stuk specialistische achtergronden; er waren timmerlieden, loodgieters en lassers aanwezig welke hun speciale kunne in praktijk konden brengen tijdens de reddingsacties. Tegelijkertijd had de NYPD een groep die zich richtte op het geweld van overvallen op voornamelijk slijters. Deze eenheid had de bijnaam “Machinegun Squad” omdat de agenten van dit team waren bewapend met de befaamde Thompson pistoolmitrailleur. Uiteindelijk zijn deze twee teams samengevoegd tot wat in beginsel de Mobile Security Unit (MSU) heette. Vanaf dat moment had dit team dus de taak om zowel (technische) reddingsoperaties uit te voeren als het doen van tactische aanhoudingen en dergelijke.

Na de roerige jaren 70 van de 20e eeuw was de behoefte erg groot aan een eenheid welke ook geschikt was om het hoofd te bieden aan terroristische dreigingen voornamelijk in de vorm van vuurwapen geweld, ontvoeringen en gijzelingen. Overal in de Verenigde Staten ontstonden SWAT-teams, zoals bijvoorbeeld in Los Angeles (LAPD SWAT). In New York lag het voor de hand dat hun eigen elite-eenheid, de ESU, zou worden uitgebreid en ingericht om ook antiterreuracties te kunnen doen. Dat is sindsdien ook gebeurd en de ESU is dan ook getraind in acties die zich afspelen in het hogere geweldsspectrum.

ESU werd enkele keren hard in contact gebracht met terrorisme. Allereerst is de ESU ingezet tijdens de bomaanslag op het World Trade Center in 1993 waarbij zes doden en meer dan duizend gewonden vielen. Mede dankzij de inzet van ESU zijn deze aantalen niet nóg hoger.

Een aantal jaren later is het weer raak bij het WTC, ditmaal vliegen op de 11e september in 2001 twee lijnvliegtuigen de WTC gebouwen binnen. Die dag proberen talloze ESU-agenten zoveel mogelijk levens te redden van de slachtoffers van deze aanslag. Ze zijn als één van de eersten in de getroffen gebouwen en proberen de mensen levend naar buiten te krijgen. Zoals iedereen weet zijn de torens echter ingestort. Uiteindelijk hebben die dag 14 ESU-agenten het leven gelaten samen met 9 andere agenten van de NYPD en duizenden anderen.

Sinds halverwege de jaren 90 is de NYPD versterkt door twee politiekorpsen die eerder los stonden van de NYPD maar welke nu deel uitmaken van de NYPD. De vroegere “Housing Authority” en de “Transit Authority” zijn opgegaan in de NYPD. Beide eenheden hadden ook een eigen SWAT-team en de meeste van deze leden zijn inmiddels overgevloeid naar de verschillende ESU-Trucks. De huidige sterkte van de Emergency Service Unit is om en nabij de 425 mannen en vrouwen.

Takenpakket

De ESU heeft een zeer uitgebreid takenpakket en dit pakket verschilt aanzienlijk van de doorsnee tactische eenheden die in Amerika bestaan.

 • Surveillancetaken
  ESU voert ook surveillance uit in bijvoorbeeld extra gevaarlijke gebieden met hoge criminaliteit of zwaar geweld in recente tijden. Dit soort taken worden vaak uitgevoerd op verzoek van de verschillende bureaus die deze trend onderkennen. Ook wordt er gereageerd op “noodhulp-oproepen” om zodoende aanhoudingen op heterdaad te kunnen verrichten.
 • Aanhoudingen
  Verzoeken tot aanhouding worden veelal uitgevoerd door de ESU, zeker wanneer er sprake is van een verhoogd risico. Assistentie van surveillance-eenheden bij een instap of het bedenken van een tactisch invalsplan of het openen van moeilijke, gebarricadeerde locaties.
 • Doorzoekingen
  Wederom in verband met hoog risico voortkomende uit de betrokken verdachten of de locatie in de stad voert de ESU vaak huiszoekingen uit of assisteert surveillance-eenheden hierin.
 • Geestelijk gestoorden
  De ESU is getraind in het gebruik van less-lethal wapens en gereedschappen en is zodoende zeer geschikt om te worden ingezet bij situaties waarin gestoorde personen gevaar voor zichzelf of de omgeving opleveren.
 • Persoonsbeveiliging
  De ESU voert ook persoonsbeveiliging uit. Vaak als secundaire eenheid die primaire beveiligingseenheden van de staat of federatie ondersteund. Uitzetten van buitenringen en het zorgen van veilig gestelde routes voor vervoer is dan de voornaamste taak van de ESU.
 • Reddingswerk
  Zoals gezegd voert de ESU ook veel reddingswerkzaamheden uit. Van reanimaties tot het bevrijden van mensen uit een lift, van een auto-ongeluk met beklemde personen tot een vliegtuigcrash, ESU heeft “alles” al eens meegemaakt en is overal op voorbereidt.
2

Uitrusting en bewapening

3 Zoals iedere andere tactische eenheid is de ESU uitgerust met een arsenaal aan wapens om iedere situatie aan te kunnen wanneer er geweld moet worden gebruikt. ESU agenten dragen het standaard handvuurwapen van de NYPD, de Glock 19 of één van de andere door het korps toegestane wapens. Bijvoorbeeld de Beretta 92D of de SIG Sauer P226, beiden in 9x19mm Parabellum. De Heckler & Koch MP5A3 wordt ook veelvuldig gebruikt, al sinds een heel aantal jaren. Tot en met halverwege de jaren 90 werd deze pistoolmitrailleur aangevuld met de Ruger Mini M14 in 5.56 NATO. Dit wapen heeft een groter bereik en een zwaarder kaliber waardoor het voor het veiligstellen van een gebied rond een inzet goed toepasbaar was. De Mini M14 is echter vervangen door de Colt M4A1 met daarop vaak een SureFire M500 lamp en eventueel een Aimpoint M68 vizier. Tegenwoordig wordt hij niet veel meer gebruikt maar de ESU beschikt ook over de Ithaca M37 12 gauge shotgun. In het kader van less-lethal gebruikt ESU de Taser en uiteraard wordt ook in bepaalde situaties gemaakt van de gebruikelijke tactische uitrusting zoals flashbangs en springramen.

ESU heeft ook scherpschutters in hun gelederen voor zowel het afgeven van precisievuur als het observeren tijdens operaties. De scherpschutters zijn uitgerust met een Remington M24 7.62mm grendelgeweer met daarop een Leupold Ultra M3 optisch vizier.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
 • Facebook >

 • Twitter @Arrestatieteam.nl >

 • Twitter #Arrestatieteam >

 • 1