Welcome Anonymous !

Over de Arrestatieteams en andere speciale politie-eenheden.
 

Politiewagens vaak betrokken bij ongeluk

Algemene onderwerpen omtrent de politie, BPZ e.d.

Moderators: --X--, Doggieman

Berichtdoor JanZwolle » wo maart 18, 2009 1:50

Politiewagens vaak betrokken bij ongeluk
Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/107739/-Politiewagens-vaak-betrokken-bij-ongeluk.html

Bij ongevallen met politievoertuigen zijn in drie jaar tien agenten en een burger omgekomen en raakten 440 burgers en 43 politiemensen gewond. De totale (letsel- en materiële) schade bedroeg 46 miljoen euro.

Dit blijkt uit een landelijk overzicht van ongevallen met politievoertuigen in de jaren 2005-2007. De politie inventariseerde voor het eerst alle schadegevallen, na een verzoek van de Volkskrant op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De cijfers over 2008 zijn nog niet beschikbaar.

De Nederlandse Politiebond (NPB) trok in 2006 aan de bel over het grote aantal ongelukken waarbij een politievoertuig is betrokken. Dat leidde tot een nieuwe, aanvullende rijopleiding voor alle agenten die politieauto's besturen. Tot nu toe is er geen grote belangstelling voor de speciale rijlessen. Van de twintigduizend agenten die ervoor in aanmerking komen, zaten er vorig jaar twaalfhonderd in de lesauto. Voor dit jaar is hetzelfde aantal aangemeld, terwijl de Politieacademie capaciteit heeft voor het tienvoudige.

De Nederlandse politie beschikte in 2007 over 13.254 voertuigen (9.838 personenauto's, 1.829 bestelwagens en 1.487 motoren). In dat jaar reed de politie 8.301 keer schade door eigen schuld. Dat betroffen zowel parkeerschades als ernstige ongelukken. Een jaar eerder waren er met 180 voertuigen minder 90 schadegevallen meer.

Van de gemiddelde jaarlijkse schade, ruim 15 miljoen euro, kan 2,3 miljoen euro worden verhaald. De WA-verzekering neemt zo'n 3,4 miljoen voor haar rekening. De kostenpost voor de politie bedraagt 10,6 miljoen per jaar.

De inventarisatie is niet uitputtend. Zo is niet uitgezocht bij hoeveel aanrijdingen de politie al dan niet terecht gebruik maakte van zwaailicht of sirene. Evenmin is bekend hoe vaak een agent strafrechtelijk is vervolgd voor het veroorzaken van een ongeluk.

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft eerder laten weten zich zorgen te maken over de vele verkeersongevallen met politievoertuigen. Ze wil dat alle politiekorpsen vanaf 1 januari 2010 deelnemen aan de landelijke rijvaardigheidstraining.


Dat zijn idd geen misselijke bedragen! En dan heb ik het nog niet gehad over persoonlijk leed...

Allemaal gezond weer thuiskomen! Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1033
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle


Berichtdoor ricoj » wo maart 18, 2009 15:31

Gisteren in het centrum van Utrecht 2 politieauto's frontaal op elkaar.

: [ Bron: www.nu.nl]

Drie politieagenten zijn dinsdagavond in Utrecht gewond geraakt bij een botsing tussen twee politiewagens.

De ene auto was voor assistentie onderweg naar de andere auto. Op een kruising zag de bestuurder van de ene wagen de andere politieauto over het hoofd, waarna ze botsten, meldt een politiewoordvoerder woensdag.

In een van de auto's zat een lastige verdachte, die even daarvoor in de Potterstraat in de wagen was gezet.

De andere politieauto was op verzoek van de agenten van het eerste politievoertuig onderweg om assistentie te verlenen, omdat de verdachte zich vervelend gedroeg, zegt de woordvoerder.


Ziekenhuis

De drie agenten zijn naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd geconstateerd dat ze geen ernstig letsel hadden en weer naar huis konden. Een andere agent en de verdachte, die ook in de auto's zaten, hoefden niet naar het ziekenhuis
ricoj
Aspirant
 
Posts: 7
Geregistreerd: ma nov 05, 2007 15:20

Berichtdoor Gast » vr maart 20, 2009 11:21

Ik zeg: maak de BROA uitgebreider!!
Ga nou eens flink in de weer op Lelystad enz. Leer nou eens echt wat fijne kneepjes. Het is echter ook zo dat je goede zelfkennis moet hebben voor het rijden met OGS. Soms overschatten collega's hun capaciteiten nog wel eens (is niet rot bedoelt, maar slaat op zelfkennis :wink: ).
Gast
Agent
 
Posts: 175
Geregistreerd: za mei 31, 2008 14:52

Berichtdoor --X-- » vr maart 20, 2009 15:51

Gast schreef:Ik zeg: maak de BROA uitgebreider!!
Ga nou eens flink in de weer op Lelystad enz. Leer nou eens echt wat fijne kneepjes. Het is echter ook zo dat je goede zelfkennis moet hebben voor het rijden met OGS. Soms overschatten collega's hun capaciteiten nog wel eens (is niet rot bedoelt, maar slaat op zelfkennis :wink: ).


Ben meer van mening dat de korpschefs meer van hun personeel naar de opleiding moeten sturen......... wat dat betreft zit de rijopleiding voor de surveilancediensten goed in elkaar. Wat ik wel met je eens bent... laat je niet opnaaien door OGS en door andere collega's maar rij je eigen tour.

Gegroet strijders. :marn:
er was eens!!!!!!.....................en die was te laat!!!!
Avatar gebruiker
--X--
Inspecteur
 
Posts: 640
Geregistreerd: di jan 15, 2002 14:26
Woonplaats: Ja


Keer terug naar Politie algemeen

cron

Toon nieuwe berichten