Welcome Anonymous !

Over de Arrestatieteams en andere speciale politie-eenheden.
 

Reportage over Erik O.

Zaken omtrent eenheden uit binnen- en buitenland plaats je hier.

Moderators: --X--, Doggieman

Berichtdoor Etienne H. » wo apr 12, 2006 17:10

Gisteren was een reportage over Erik O. op Netwerk. Nu eens niet negatief, maar positief!

http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=deze_week&a=223019

In Netwerk de resultaten van een onderzoek naar de zaak Erik O., de marinier die werd vervolgd na een dodelijk schietincident in Irak. Een geheime operatie in 1997 in Bosnië heeft een belangrijke rol gespeeld bij de latere vervolging van O. Netwerk onderzocht wat er precies in Bosnië gebeurde.

Arrestatie
Erik O. was eind 1997 betrokken bij de arrestatie van de Bosnische Kroaat Vlatko Kupreskic, die werd gezocht door het Joegoslavië-tribunaal. Tijdens de actie opende Kupreskic het vuur. O., die werd geraakt op zijn wapen, schoot Kupreskic daarop neer.

Dankbaar
De Bosnische Kroaat was ernstig gewond en O. bood hem eerste hulp, waar Kupreskic hem tot op de dag van vandaag dankbaar voor is, ondanks dat hij zijn arrestatie onrechtmatig vindt. Tegen Netwerk zei hij dat O. zijn leven heeft gered.

Onderscheiding
De Nederlandse marinier kreeg voor zijn optreden het Kruis van Verdienste in Zilver, een koninklijke onderscheiding voor militairen. Als O. niet had geschoten, waren hij en andere mariniers gesneuveld en was de actie mislukt, zegt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve.

Laagdrempelig
De Marechaussee, die in opdracht van justitie de schietpartij in Bosnië onderzocht, interpreteert het voorval echter heel anders. Volgens rechercheurs van de Marechaussee was O. laagdrempelig geweest met het gebruik van geweld, blijkt uit een interne memo van het OM die Netwerk in handen heeft.

Moord
Het Openbaar Ministerie kreeg de informatie van de Marechausse kort nadat het schietincident in Irak was gerapporteerd en nam zonder kritiek de conclusie van de Marechaussee over. Het OM liet O. arresteren op verdenking van moord. De rechter heeft O. tot tweemaal toe vrij gesproken.

In de uitzending
In Netwerk een reportage over de affaire-Erik O. Oud-minister Voorhoeve en VN-generaal Patrick Cammaert, die de leiding had over de actie in Bosnië, praten over O.’s optreden in Bosnië. Cammaert vindt dat het OM en de Marechaussee officieel excuses moeten aanbieden aan de marinier, die volgens hem onterecht is bestempeld als iemand die snel geneigd is om te schieten.
Etienne H.
Surveillant
 
Posts: 59
Geregistreerd: wo jan 18, 2006 19:54
Woonplaats: PL1700


Berichtdoor blauwebaret » wo apr 12, 2006 23:35

das nog eens goed nieuws :D :D
eindelijk gerechtigheid..
Avatar gebruiker
blauwebaret
Hoofdagent
 
Posts: 244
Geregistreerd: ma nov 07, 2005 22:46
Woonplaats: 033

Berichtdoor Doggieman » do apr 13, 2006 9:20

Generaal-majoor berispt voor verdedigen Eric O.
Generaal-majoor Patrick Cammaert is berispt door commandant der strijdkrachten Dick Berlijn voor zijn uitlatingen in een Netwerk-uitzending van afgelopen dinsdag. Cammaert sprak zich daarin uit over Eric O.'s aandeel in een geheime operatie in Bosnië in 1997, en riep op tot publiekelijk eerherstel voor de marinier.

Sergeant-majoor Eric O. werd eind 2003 tijdens een missie in Irak gearresteerd op verdenking van moord, nadat een afgeketst waarschuwingsschot uit zijn wapen bij toeval een plunderende Irakees had getroffen. Hij werd direct na zijn aanhouding overgebracht naar Nederland en zonder pardon opgesloten. De rechter sprak Eric O. tot twee keer toe vrij.

Trigger Happy
Als belangrijk bewijs in de zaak droeg de Koninklijke Marechaussee destijds een eerder schietincident aan. In 1997 schoot Eric O. tijdens een geheime operatie van de bijzondere bijstandseenheid (BBE) een van oorlogsmisdaden verdachte Kroaat neer. Eric O. zou daarom schietgraag zijn, of ‘laagdrempelig met geweldgebruik’.

Cammaert sprak die beschuldiging in de uitzending van Netwerk tegen. Erik O. was ‘absoluut niet’ trigger happy. Ook toenmalig minister van Defensie Joris Voorhoeve (VVD) weersprak de verdachtmaking tegen O., die ‘buitengewoon bekwaam’ had gehandeld in een levensbedreigende situatie.

Bij de bewuste operatie in Bosnië moest een Nederlandse elite-eenheid de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Kroaat Vlatko Kuprescic arresteren. Kuprescic vuurde tijdens de operatie een kogel af op Eric O. die afketste op diens geweerkolf. Daarop schoot de marinier de Kroaat ‘volgens het boekje’ in arm, been en borst. Voor zijn aandeel in de operatie ontving hij in 1998 het Ereteken van Verdienste.

Eerherstel
Toch werd de schietpartij vijf jaar later tegen O. gebruikt om hem als ‘schietgraag’ te typeren, en wel door dezelfde rechercheur van de Marechaussee die ook het geval in Bosnië onderzocht. Cammaert zei in de uitzending dat het OM Eric O. publiekelijk moet rehabiliteren: ‘Dit moet worden rechtgetrokken’.

Ook een ruime kamermeerderheid wil eerherstel voor Eric O., en een onderzoek naar de gang van zaken bij de Marechaussee en het OM.

'Ongepast'
Hoewel Cammaert in de uitzending geen details gaf over de operatie in Bosnië, had hij volgens commandant der strijdkrachten Dick Berlijn niets mogen zeggen: ‘Dit is ongepast, hij had zich hier niet over mogen uitspreken’, zei een Defensiewoordvoerder.

Generaal-majoor Cammaert was militair adviseur van VN-baas Kofi Annan, en voert nu het bevel over 15.000 VN-troepen in het noordoosten van Congo in de grootste VN-vredesmissie van dit moment.

Door Bas Benneker (Elsevier.nl)
In God we trust, all others are suspects
Doggieman
Hoofdinspecteur
 
Posts: 823
Geregistreerd: wo apr 14, 2004 12:13
Woonplaats: PL02

Berichtdoor Chef » do apr 13, 2006 19:41

Triest, heb ontzettend met Eric o te doen, held, maar afgedankt als een zak str*nt...bedankt voor het wagen van je leven voor het het vaderland.... :evil:
"If you can't remember, the Claymore is pointed towards you.."
Avatar gebruiker
Chef
Hoofdcommissaris
 
Posts: 1717
Geregistreerd: za aug 09, 2003 22:11
Woonplaats: Den Bosch

Berichtdoor Wolf » vr apr 14, 2006 9:21

Dit heeft hij enkel en alleen te danken aan de "proffesionele" instelling van een heel beperkt aantal mensen. Hoe zou dat nou komen?? Ego?? Vooringenomenheid? Alles maar veroordelen vanuit die lekkere warme stoel?? Geweld, bah wat barbaars!!!!
Wat ziet de wereld er anders uit vanuit die stoel. Allemaal lieve mensen die elkaar geen kwaad doen dan behalve achter elkaars rug om met andere elkaar "evalueren".
Wolf
Agent
 
Posts: 141
Geregistreerd: zo dec 23, 2001 0:03

Berichtdoor Malph » vr apr 14, 2006 15:54

achteraf beoordelen is altijd makkelijk. Is gewoon weer typisch nederlands hoe er met bepaalde zaken wordt omgegaan. We zijn bijna in alles doorgeschoten....
A dirty mind is a joy forever
Malph
Aspirant
 
Posts: 37
Geregistreerd: ma jan 23, 2006 12:45
Woonplaats: NH

Berichtdoor romania » di apr 18, 2006 22:03

Eric O. eist eerherstel via rechter

HILVERSUM (ANP) - Sergeant-majoor Eric O., die betrokken was bij een schietincident in Irak, stapt opnieuw naar de rechter. Hij gaat van de staat eerherstel en een schadevergoeding eisen, meldt het tv-programma Netwerk. Eric O. stond terecht voor moord maar werd vrijgesproken. Volgens zijn advocaat is door onzorgvuldig strafrechtelijk onderzoek zijn reputatie beschadigd.
O.'s advocaat Knoops stelt een schadeclaim van tonnen in het vooruitzicht.
Avatar gebruiker
romania
Aspirant
 
Posts: 16
Geregistreerd: za feb 25, 2006 16:57

Berichtdoor romania » di apr 18, 2006 22:05

Chef schreef:bedankt voor het wagen van je leven voor het het vaderland.... :evil:


Bedankt voor het wagen van je leven,.. is hier beter op zijn plaats.
Avatar gebruiker
romania
Aspirant
 
Posts: 16
Geregistreerd: za feb 25, 2006 16:57

Berichtdoor blauwebaret » do apr 20, 2006 1:20

achja ik vin nederland zon krom als een hoepel.
je krijgt schietles en alles maar als het een keer gebruikt, dan heb jij het nog gedaan ook :(
in amerika zou je er bij wijze van spreke een lintje voor krijgen, en hier een proces van alles en nog wat, triest hoor :?
Avatar gebruiker
blauwebaret
Hoofdagent
 
Posts: 244
Geregistreerd: ma nov 07, 2005 22:46
Woonplaats: 033


Keer terug naar Overige eenheden

Toon nieuwe berichten