Welcome Anonymous !

Over de Arrestatieteams en andere speciale politie-eenheden.
 

Agressie - Agressie hoort bij het leven

Algemene zaken omtrent het Arrestatieteam.

Moderators: --X--, Doggieman

Berichtdoor JanZwolle » zo nov 13, 2005 22:29

Onderstaande lap tekst (die mij inhoudelijk wel aanspreekt) kwam ik tegen op het net. Bottom line is dat de schrijver denkt dat agressie mensen eigen is, maar dat de mate waarin deze gedragsimpuls gevolgd wordt persoonsafhankelijk is.

Tevens worden een aantal mogelijkheden genoemd om hier invloed op uit te oefenen als maatschappij. Een pasklare oplossing wordt niet gegeven, imho bestaat zo'n oplossing ook niet.

Ik ben benieuwd naar jullie visie,

Greetzzz Jan


Agressie hoort bij het leven
Wegener Dagbladen, 30 oktober 1999

Van onze redactie binnenland

HEERLEN – Een aanleiding is er eigenlijk niet. Toch wordt er getrapt en geslagen, soms tot de dood erop volgt. De namen van Serge Henderik, Meindert Tjoelker, Marianne Roza en Froukje Schuitenmaker staan in de geheugens van menig Nederlander gegrift en behoeven al lang geen toelichting meer.

In een poging deze zinloze agressie te verklaren wijst de maatschappij met een beschuldigende vinger naar diezelfde maatschappij. Naar de ouders die al dan niet uit eigen keuze meer tijd steken in hun werk dan hun kinderen te leren wat wel en wat niet mag. Naar de scholen die deze opvoedende taak over zouden moeten nemen. Naar het toenemende gebrek aan sociale controle.

Of naar de kroegbaas die de glazen maar vol blijft schenken, ook al weet hij dat zijn klanten meer dan genoeg hebben gedronken. Naar het Nederlandse gedoogbeleid van drugs. Naar het gebrek aan blauw op straat. Niet iedereen is daar zo van overtuigd. De maatschappij speelt een duidelijke rol en kan sturen, maar er is meer aan de hand, vinden wetenschappers die verklaringen van menselijke gedrag vooral in de dierenwereld zoeken.

Agressie is heel normaal, hoort bij de mens en in het bijzonder bij de man, vindt de Maastrichtse hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles. ,,Tegenwoordig zijn wetenschappers ervan overtuigd dat de biologische basis van ons gedrag veel groter is dan we nog maar twintig jaar geleden dachten."De wortels van agressie, legt Jolles uit, liggen in sociaal gedrag en in voedselzoekgedrag bij de historische mens. Met andere woorden, zonder agressie zouden we niet bestaan. ,,Onze voorouders hadden nooit dat hert achterna kunnen rennen als ze niet agressief waren geweest. De agressie hebben we nog steeds. Kijk naar de politiek of het zakenleven, naar mannen zoals Boris Jeltsin of Bill Gates.

Verbale agressie is geaccepteerd."Succesvolle mensen, zegt Jolles, zijn vaak erg dominant. ,,Die dominante wordt door agressiviteit verkregen." Daar het regelmatig mis gaat, vooral in het uitgaansleven en vooral bij mannen verbaast de wetenschapper niet. ,,In alle gevallen waarbij in de afgelopen jaren mensen op straat werden doodgeslagen of doodgeschopt, ging het om een mannelijke dader tussen de 15 en 25 jaar. Wetenschappers hebben vastgesteld dat onze hersenen van mannen zijn daarbij later rijp dan die van vrouwen. Het is dus goed voorstelbaar waarom jonge mannen minder remmingen hebben. Dat kan samenhangen met het minder uitgerijpt zijn."Maar in de kroeg is daar weinig begrip voor. Jonge mannen krijgen evenveel vrijheid als hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Gaan een avondje stappen, drinken alcohol, te veel alcohol en dan slaan de stoppen door. Jolles wijst net als vele anderen ook op de maatschappij. ,,Gedrag is natuurlijk ook sterk te beïnvloeden door het sociaal leren. De invloed van de omgeving is heel groot."Bovendien zo luidt de theorie van de vooraanstaande aan de Amerikaanse Emory University docerende Nederlandse wetenschapper Frans de Waal, gaat de ontwikkeling van de mens zo hard, dat onze soort het maar ternauwernood kan bijhouden.

Miljoenen jaren leefde de mens in kleine groepen van niet meer dan ongeveer tweehonderd jagers. De evolutie heeft ons niet voorbereid op het leven in miljoenensteden, waar het motto van ieder voor zich geldt. De homo sapiens is tenslotte geen individualist, maar een groepsmens.

Jolles: ,,Dieren die in een groep leven, leren van anderen wat wel en niet geaccepteerd wordt. Iedere wolf bijvoorbeeld weet zijn plaats omdat hem dat bijna continu duidelijk wordt gemaakt. Er zijn wel gevechten om een plaatsje hoger te komen, maar die agressiviteit wordt zo geleidt dat het niet tot uitspatting komt." De grootste uitdaging van de mens, zegt De Waal dan ook, is de aanpassing aan de massacultuur. De Waal maakte internationaal naam met zijn onderzoeken naar agressief en sociaal gedrag van onder andere chimpansees en bonobo-apen, een van de laatste ontdekte zoogdieren die volgens biologen het dichts bij de mens staan.

Jolles vult aan:,,De ontwikkelingen zijn inderdaad niet meer door de mens bij te houden. Kijk alleen maar naar de afgelopen tien jaar. Met internet kunnen mensen met elkaar communiceren, zonder dat daarbij iets van sociale vaardigheden wordt gevraagd.

De situatie waarin je van de mensen om je heen leert, verdwijnt steeds meer."Dat niet iedereen overtuigd is van de nieuwe ontwikkelingstheorie van de Waal, blijkt wel uit de reactie van Jolles’ Maastrichtse collega Harald Merckelbach. ,,Ach, overal valt wel een evolutionair verhaal bij te verzinnen," reageert de hoogleraar psychologie. ,,Ik heb daar niet zo veel mee op. "De vraag waarom de een wel in een grote groep kan leven en de andere niet, vindt hij veel interessanter. ,,De meesten slagen daar namelijk wel in. Of beide ouders nu veel gewerkt hebben en weinig tijd aan hun kinderen hebben besteed of niet. Dat vind ik van die flauwe verklaringen. De meesten gedragen zich netjes en maar een hele kleine groep doet dat niet." Dat komt niet door de evolutie, maar door afwijkingen in de hersenen, is Merckelbachs overtuiging.

,,Er bestaat een hele kleine groep zeer actieve jonge criminelen, die verantwoordelijk is voor heel veel delicten," vervolgt Merckelbach. Uit onderzoek blijkt volgens hem dat deze mannen niet alleen lak hebben aan de wet, maar ook verder niet zo gauw ergens bang voor zijn. ,,Ze voelen zich aangetrokken tot zaken die veel risico met zich meebrengen. Snelle auto’s, te veel alcohol en drugs, ook daar zien zij het gevaar niet van in." Dit gedrag komt volgens Merckelbach door een tekort aan de stof serotonine in de hersenen. ,,De omgeving kan er zeker wel een steentje aan bijdragen dat het met hen de verkeerde kant uitgaat, maar in principe komt de agressie van binnenuit." Op de vraag waar dat gebrek aan deze lichaamseigen stof vandaan komt, kijkt Merckelbach bedenkelijk. ,,Tsja daar zijn meerdere theorieën over….

Er zijn al wel experimenten gaande met medicijnen die er voor moeten zorgen dat mensen op het goede pad blijven. De Amsterdamse professor Theo Doreleijers kwam in dit verband onlangs uitgebreid in het nieuws door zijn onderzoek bij kinderen naar agressief en crimineel gedrag. Doreleijers gaat er niet van uit dat mensen crimineel worden geboren, maar denkt wel dat er bijvoorbeeld bij de geboorte iets mis kan gaan, waardoor lagere hersenactiviteit kan ontstaan. Om dat tekort te compenseren, gaan jongeren op zoek naar andere prikkels en spanningen, is zijn theorie. Andere wetenschappers die crimineel gedrag vanuit de biologie verklaren, gaan nog verder. Ook de Amerikaanse professor Adrian Raine meent dat aangeboren eigenschappen iemand sneller in het criminele circuit kunnen laten belanden. Mensen met een lage hartslag – die erfelijke is - raken minder snel opgewonden. Zij zoeken extra opwinding en hebben in vergelijking met anderen een gebrek aan angst en schrikken ook niet terug van een paar jaar cel.

De theorieën lopen uiteen, maar over een ding zijn wetenschappers het in grote lijnen eens. De maatschappij gaat verkeerd met agressie om. Een van de redenen hiervoor is dat mensen niet goed weten waar die agressie vandaan komt. Jolles heeft wat dat betreft hoop. ,,Als je weet waar de oorzaak ligt, kun je veranderen. Daar ben ik van overtuigd. Die jongens die zo uitspatten, hebben nog niet goed geleerd wat acceptabel is. Dat wil niet zeggen dat zij het nooit leren. Een pasklare oplossing voor de problemen heeft Jolles ook niet. ,,Dat is aan de politiek. De wetenschappers kan alleen theorieën aanreiken en de politiek adviseren." Zijn collega Merckelbach ziet wat dat betreft veel heil in meer onderzoek. ,,De weerstand tegen de opvatting dat agressief en crimineel gedrag in de mens zelf zit, is gelukkig langzaam aan het wegebben.

Toen de Leidse professor Buikhuisen daar in de jaren zeventig over begon, viel heel Nederland over hem heen. Maar om de discussie over oplossingen gefundeerd te kunnen voeren, is nog veel feitenmateriaal nodig."
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle


Berichtdoor meen16 » wo nov 16, 2005 22:28

Hoi Jan,

Zo, dat is een pittig stuk. Gelukkig zijn de wetenschappers het niet met elkaar eens: dat levert vaak zat controversiële lappen tekst op:)

Ik ben geneigd om met Doreleijers mee te gaan. Ik heb in de praktijk meegemaakt wat er bij de geboorte kan misgaan. De gevolgen van een miniscule hersenbloeding bijvoorbeeld kan verstrekkende gevolgen hebben. De vraag is hoe je als ouders, docenten, samenleving daarmee omgaat. Ik ben er heilig van overtuigd dat als mensen de juiste aandacht en begeleiding krijgen, ze een heel eind in de goede richting geduwd kunnen worden. Je kan iemand met één been niet de hink-stap-sprong leren maar je kan hem wel leren springen...
Hoever je als samenleving moet gaan om een (potentieel) crimineel te blijven ondersteunen is lastiger. Hoe verder iemand is afgegleden hoe moeilijker het wordt deze op het rechte pad te krijgen. Daarom wil ik blijven pleiten voor vroegtijdige screening op cognitief en sociaal-emotioneel gebied en een goede samenwerking tussen de verschillende instanties (scholen, hulpverleners, artsen ed)...
meen16
Hoofdagent
 
Posts: 202
Geregistreerd: zo aug 08, 2004 21:08

Berichtdoor JanZwolle » do nov 17, 2005 4:17

Nou Meen,

Jouw ideeen zouden imho zeker de goede kant uitwerken, maar ik denk dat repressie onderbelicht wordt. Ik meen dat het volledige proces van agressiebestrijding uiteenvalt in:

1) preventieve maatregelen
2) repressieve maatregelen
3) curatieve maatregelen

Als we het over agressie hebben, verbaal of fysiek, hebben we het volgens mij over gedrag.
En gedrag is beïnvloedbaar! Daar zijn heel veel technieken voor, waarvan operant conditioneren een van de effectiefste is (Pavlov)

Dit houd in; gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag afstraffen. Stevig straffen kan zowel preventief als repressief als curatief werken. Ik denk ook dat verplichte behandeling met name curatief (en dus ook preventief; minder recidive) flink kan bijdragen.

Greetzzz Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle

Berichtdoor meen16 » do nov 17, 2005 11:13

Ben ik met je eens Jan. Jij hebt het nu over het totale stadium; ik had het met name over het preventieve stadium. Vanaf de kleuterschool al opletten wat er gebeurt! Signaleren, constateren en aanpakken die handel (en dat kan met heel veel liefde). En vooral goed blijven communiceren met betrokken partijen!

Aan wat voor een soort repressieve maatregelen zat je dan te denken en voor wie? Ik bedoel op scholen is dat natuurlijk makkelijk en controleerbaar toe te passen (ook al hebben die de laatste jaren ook minder vat op leerlingen). Ik neem aan dat je doelt op de volwassen samenleving? Doel je dan op camera toezicht, avondklok en dergelijke?

Gr,

Meen16
meen16
Hoofdagent
 
Posts: 202
Geregistreerd: zo aug 08, 2004 21:08

Berichtdoor JanZwolle » do nov 17, 2005 18:28

Ik doel inderdaad op (jong)volwassen daders. Mijn voorstel zou zijn; actief vervolgen en zwaar(der) straffen. Als je op je 18de na een knokpartij tegen 6 maanden detentie oploopt, denk je een volgende keer wel beter na verwacht ik...

Voor jongere delinquenten zijn er reeds BJ internaten en bv een Glenn Mills school; deze aanpak schijnt goed te werken, het lijkt mij gewenst dat dit dus meer wordt toegepast...
Het kostenaspect moet dan gezien worden als een diepte investering; als je zo'n joch niet bijstuurt, wat gaat dat kosten?

greetzzz, Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle

Berichtdoor Chef » do nov 17, 2005 19:05

Glenn mills school jan? is dat een soort Bootcamp.

Heb namelijk ooit een reportage gezien over Bootcamps ( amerikaanse-millitaire styl). Sindsdien ben ik hier een groot voorstander van. 90 % keert na dat jaartje bootcamp niet meer terug in het criminele cirquit. Cijfers waar wij in NL alleen maar over dromen denk ik.
"If you can't remember, the Claymore is pointed towards you.."
Avatar gebruiker
Chef
Hoofdcommissaris
 
Posts: 1717
Geregistreerd: za aug 09, 2003 22:11
Woonplaats: Den Bosch

Berichtdoor JanZwolle » do nov 17, 2005 19:43

Yep, is hier vlak bij in Wezep in de oude Willem de Zwijgerkazerne...

Hieronder wat info (Sorry mensen; weer een lap tekst)

De Glen Mills School
Oktober 2001
Van het web geplukt door iemand die de URL, bron en auteur vergat te vermelden

Het Glen Mills-programma is gedurende de afgelopen 25 jaar ontwikkeld in de Verenigde Staten. Het is bedoeld voor sociaal-delinkwente jongens. Het programma wordt uitgevoerd in een open residentiële setting, die geheel naar het voorbeeld van een campus is opgezet.

De Glen Mills School biedt een geïntegreerd programma waar op alle gebieden de doelen op dezelfde wijze worden nagestreefd. Het programma sluit nauw aan bij die aspecten van de leefwereld, die de studenten van vroeger kennen en positief waardeerden: de groepsprocessen van de jeugdbende .

Voor wie is de Glen Mills School bedoeld ?

Voor toelating op de Glen Mills School komen jongens in aanmerking die:

15 jaar of ouder zijn,
normaal begaafd zijn (IQ vanaf circa 80),
ernstig en veelvuldig anti-sociaal gedrag vertonen (intimidatie, vechtpartijen, vernielingen, diefstal, inbraak, geweld-pleging),
dit gedrag in groepsverband en/of in het kader van lidmaatschap van een "peer group" uitvoeren (groepsgevoeligheid),
in het gezin en op school geen kansen meer hebben op een gunstige ontwikkeling naar volwassenheid.

Kandidaten zijn er genoeg voor de Glen Mills School. Volgens politiecijfers is het aantal minderjarigen, dat verdacht wordt van misdrijven, de laatste jaren in absolute zin vrij stabiel. Relatief bestaat echter een stijging er werden 16% meer jongens verdacht van een misdrijf. Diverse wetenschappelijke auteurs verklaren, dat een groot deel van de jeugdcriminaliteit wordt gepleegd in groepsverband. Deskundigen van bekende gesloten voorzieningen vertellen ons dat minimaal 50% van hun populatie te duiden valt als potentiële GMS kandidaten.

De studenten bezitten een grote bagage aan individuele talenten en mogelijkheden om te leren en zich te ontwikkelen. Zij zijn geen "slechte jongens" of "gestoorde" jongens, maar goede jongens die slechte dingen hebben gedaan. Om de een of andere reden zijn zij er niet toe instaat geweest om hun normaal menselijke behoeften op een sociaal acceptabele manier te bevredigen. Plaats de jongens vanuit een negatieve, remmende leefomgeving in een uitdagende omgeving met een positieve normatieve cultuur, waarbij negatief gedrag consequent geconfronteerd wordt en de jongens zullen hun ontwikkelingspotentieel aanspreken.

Anti-sociale jongeren zullen per definitie elke, door de autoriteit gestelde regel bestrijden. Vandaar dat er op de Glen Mills School geen regels zijn, maar normen, die (mede) door de groep bepaald worden. De basisnormen van de school zijn uitgangspunt, leiddraad voor het dagelijksleven. Alles draait op de School om het vestigen en handhaven van een positieve normatieve cultuur. Studenten worden hiervoor verantwoordelijk gesteld.

Om te bereiken dat studenten actief mee doen in het handhaven van een positieve normatieve cultuur, moet er een duidelijk belang zijn. Elke student wil bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een verlofweekend. Alleen leden van de Bulls Club kunnen op verlof, want dan pas hebben studenten bewezen positief te zijn. Om lid te worden van de Bulls Club, dient een student negatief gedrag te confronteren. Zo laat de student zien verantwoordelijkheid te nemen voor een positieve leef-, leer- en werkomgeving. Om een positieve normatieve cultuur te kunnen waarborgen, is het van essentieel belang dat er een goede normbewaking is. De positieve studenten (Bulls) nemen actief deel aan de normbewaking, beveiliging en toezicht, zo worden uitglijders (vechtpartijen, weglopen, vernielingen, diefstal, intimidatie) zoveel mogelijk voorkomen.

Op de Glen Mills School gaat de participatie van studenten ver. Voortvloeiend uit de aanname dat de studenten normaal zijn. De Glen Mills School respecteert de studenten en neemt hun kwaliteiten serieus hetgeen, ons inziens, alleen maar kan wanneer ze daadwerkelijk betrokken worden op alle niveaus.

Inspraak en mede-zeggenschap zijn afhankelijk van de positie die een student inneemt. Hoe positiever het gedrag en hoe groter de vorderingen, hoe meer privileges, hoe meer status, hoe meer inspraak. De studentenvereniging "Bulls Club", is het hart van de Glen Mills School, het is de groep waar iedereen bij wil horen. De club heeft als doel, de positieve normatieve cultuur te ondersteunen en te verbeteren, door het erkennen en het ontwikkelen van positief studentenleiderschap en gedrag.

Het is het belangrijkste middel voor studenten om positieve status te verkrijgen op grond van pro-sociaal gedrag. Samen met de staf werken de studenten er aan om de Glen Mills School vandaag een beetje beter te maken dan gisteren. De Bulls en de staf werken schouder aan schouder om van het programma van de school het beste programma in Nederland te maken. De Bulls en de staf zijn de cultuurdragers van de Glen Mills School. Elke unit heeft een eigen bestuur dat mede verantwoordelijk is voor de positieve normatieve cultuur en het reilen en zeilen van de unit. Elk unit-bestuur vaardigt vertegenwoordigers (reps) af naar de wekelijkse vergadering van het studentenparlement. Deze vergadering staat onder leiding van het Glen Mills School - campusbestuur. Het campusbestuur is verantwoordelijk voor de normen op de campus en participeert in het management-overleg.

Om tegen te gaan dat degene met de grootste mond, de grootste spierballen of het meeste geld, leider van de groep wordt (met alle gevolgen van dien voor de cultuur) werkt de Glen Mills School met een promotiesysteem. Een nieuwe student is bij binnenkomst "concern" (laagste status). Hij kan via aspirant naar kandidaat-Bull opklimmen, dit duurt ongeveer 10 weken. Om naar de status van kandidaat-Bull te promoveren dient de student zes weken achtereen positief te scoren op de sterkte/zwakte analyse van Lewin.

Elke week wordt er door het team een sterkte/zwakte-analyse van de unit gemaakt. De studenten worden positief, neutraal of negatief gescoord. Een student scoort positief wanneer hij zijn eigen zaken (school, vrije tijd, taken) voor elkaar heeft èn (opvallend) pro-sociaal gedrag laat zien.

Onder pro-sociaal gedrag wordt onder andere verstaan het confronteren van negatief gedrag, het accepteren van confrontaties, hulp geven bij confrontaties, het helpen van peers, inzet bij sport en groepsactiviteiten, open en direct zijn, respectvol omgaan met spullen, respectvol omgaan met peers en staf en het uitdragen van de normen.

Een student scoort neutraal wanneer hij enkel zijn eigen zaken (school, vrije tijd, taken) perfect voor elkaar heeft en niet betrokken is geweest bij zaken die de positieve, normatieve cultuur schaden.

Een student scoort negatief wanneer hij òf zijn eigen zaken niet voor elkaar heeft, òf wanneer hij betrokken is geweest bij zaken die de positieve, normatieve cultuur schade toebrengen. De kandidaat kan via het uitvoeren van speciale taken en opdrachten in 2 weken zijn Bulls-status behalen.

Een Bull krijgt privileges, maar daar is onlosmakelijk aan verbonden dat hij meer verantwoordelijkheden draagt. Hij wordt geacht rolmodel te zijn voor de andere studenten. Privileges kunnen ingetrokken worden (na overleg met het unit- en /of campus bestuur), een Bull kan zelfs zijn status verliezen.De motivatie van de studenten voor het Glen Mills programma wordt positief beïnvloed door:

promotie (ik kan wat bereiken en weet hoe)
privileges (het levert mij wat op, ik heb wat te verliezen)
onderwijs (ik boek succes)
sport (ik presteer wat)
beroepsvorming (ik kan wat)
respect (ik ben iemand)
trots (ik hoor bij het "winning team")
medezeggenschap (mijn stem wordt gehoord)
confrontaties ("ze" laten mij niet barsten)
complimenten (ik word gewaardeerd)
succes (ik heb een baan of school wanneer ik vertrek)

Elk succes krijgt zijn rituele aandacht en wordt bevestigd.

De Glen Mills School stelt zich ten doel het gedrag van haar studenten te veranderen. Van anti-sociaal, naar leven volgens maatschappelijk aanvaardbare normen. Op een positieve wijze aan de behoefte aan zeggenschap, status,erkenning, erbij willen horen en zich onderscheiden leren vormgeven. Leren verantwooordelijkheid te nemen en dragen voor jezelf, de groep en je omgeving.

Om de kans van slagen na Glen Mills zo groot mogelijk te maken is het uiterst belangrijk om getraind te worden in praktische-, sociale- en beroepsvaardigheden. Dit naast het volgen van een op de arbeidsmarkt gerichte opleiding.

Veel jongeren lopen vast door het ontbreken van een zinvolle vrijetijdsbesteding, vandaar dat het Glen Mills programma veel aandacht besteedt aan sport,spel en activiteiten.

In de vertrekunit leren de studenten een 1 persoonshuishouden te runnen.Studenten die het Glen Mills programma doorlopen (18 maanden) worden toegerust met:

de acceptatie van eigen verantwoordelijkheid voor eigen succes of mislukking
de ervaring van goede school-, sport- en beroepsprestaties
de trots een gerespecteerd mens te zijn
de gewoonte hulp te zoeken of te bieden
het besef bekwaamheden te hebben om aan een baan te komen
de wetenschap vaardigheden te hebben om zelfstandig te kunnen wonen
de overtuiging opgewassen te zijn tegen negatieve invloeden die hen voorheen in de
problemen brachten.

Voor achterstandsjongeren is het van essentieel belang om een opleiding te volgen of een vak te leren. Immers, al meerdere keren is aangetoond dat het succes van integratie in de samenleving na vertrek uit een residentiële voorziening, valt of staat met het hebben van een zinvolle dagbesteding. Daarom biedt de Glen Mills School algemeen vormend onderwijs en beroepsonderwijs in 3 blokken van 2 uren per dag.

De principes zijn

U vraagt en wij draaien
onderwijs op maat
ieder in zijn eigen tempo
ieder op zijn eigen niveau

Studenten die het Glen Mills programma doorlopen, krijgen de zekerheid op een baan of geaccepteerd te zijn op een perspectief biedende opleiding. De Glen Mills School gaat er van uit dat verveling studenten in de problemen brengt. Er is een dagprogramma van opstaan tot naar bed gaan (tijden afhankelijk van status). Het programma is gevuld met onderwijs,sport,groepsgesprekken,activiteiten en het doen van taken. Het programma stelt hoge lichamelijke eisen er worden daarom vier maaltijden per dag verstrekt. Elke dag is er 's morgens een uur lang GGI in groepen van 12 tot 15 studenten onder leiding van de unit-reps en een staflid. Hier krijgen de studenten de gelegenheid om problemen, emoties en irritaties te bespreken en uit te werken. In principe kunnen alle zaken, (zoals heimwee, demotivatie, wegloopneigingen, intimidatie), die studenten belemmeren in hun dagelijks functioneren, aan bod komen.

Elke avond is er voor het naar bed gaan een groepsberaad onder verantwoordelijkheid van de senior-coach. Alle studenten van de unit zijn hierbij aanwezig. Elke student maakt bekend hoe zijn programma van de volgende dag er uit ziet. Nieuwe studenten worden centraal gesteld. Hun ingroei in het programma krijgt speciale aandacht.

De studenten zijn graag lichamelijk bezig en competitief ingesteld. Twee keer per dag sporten sluit aan bij die behoefte. Het sluit aan bij "je willen onderscheiden", het vergroot je trots op jezelf, je team en je school. Het geeft je kansen op een zinvolle vrijetijdsbesteding na de Glen Mills School.

De studenten houden zelf de unit, de klaslokalen, de keuken, de mensa, de sportruimtes en de campus schoon en verrichten kleine onderhoudswerkzaamheden. Elke student verzorgt zijn eigen was.

Drie maanden voor vertrek verhuist de student naar de vertrek-unit. Hij krijgt hier vertrektraining, leert een 1 persoonshuishouden te runnen, zoekt woonruimte en werk en/of school, bouwt sociaal netwerk op. De staf van deze unit verzorgt ook de nabegeleiding.

Greetzzz Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle

Berichtdoor Six » vr nov 18, 2005 11:49

Beetje terug naar je originele lap tekst Jan :P

Ik moet eerlijk zeggen dat ik echt een vervelend gevoel in mijn buik krijg bij een aantal stukjes uit het stuk. Het idee dat geweld bij de mens hoort en dan even later de stelling dat mensen langzamerhand het "gewoon gaan vinden" vind ik wat vervelend. Misschien is het mijn wat scheve interpretatie maar jemig zeg, we gaan ons er toch niet bij neerleggen dat we beesten zijn...

Tuurlijk zal er ergens een genetisch restje eigenschappen aangekoekt zitten in die hersenpan van ons waardoor we de neiging hebben om aggressief gedrag te vertonen. Het lijkt me echter van de zotten om daarmee compleet zinloos zeer gewelddadig gedrag te gaan verklaren. Wat is de volgende stap van zo'n instelling: acceptatie? Dan is het end ver te zoeken...

Nee, gewoon blijven straffen en corrigeren, ons huidige pakket van maatregelen voldoet daarin naar mijn mening voldoende. De efficientie laat wel enorm te wensen over...
Arrestatieteam.nl

De Blauwe Baret
Eer, moed en kunne.
Avatar gebruiker
Six
Site Admin
 
Posts: 1413
Geregistreerd: wo apr 16, 2003 22:10

Berichtdoor JanZwolle » vr nov 18, 2005 22:33

Hahaha Six, nogmaals sorry voor die lappen tekst, ik probeer enkel een beetje volledig te zijn. Ik hoop dat diegenen die geinteresseerd zijn in deze materie er wel doorkomen.

Ik denk inderdaad dat we moeten accepteren dat agressie aan mensen eigen is. Punt is echter dat men niet altijd hoeft toe te geven aan agressieve gedragsimpulsen! Zelfbeheersing heet dat toch?

Op het moment dat lieden er blijk van geven hun agressie niet op een in deze maatschappij geaccepteerde wijze te beteugelen volgt er terecht straf.

Uit de feiten blijkt, dat de ene persoon zich uit zichzelf een gezonde dosis zelfbeheersing aanleert, en dat dit anderen minder tot niet lukt.... Die groep die dit niet kan heeft imho begeleiding nodig (als ze nog jong en kneedbaar zijn) als de daders ouder zijn is repressie (straf) en/of curatieve behandeling nodig (bv. TBS)

Bottom line is,-en dat maakt deze materie interessant-, dat de ene persoon zich veel sterker laat leiden door primitieve impulsen dan de andere. Direct daarna volgt dan de vraag hoe dit ongewenste gedrag (blijvend) is bij te sturen en hoe dat dan zou moeten...

Greetzzz Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle

Berichtdoor Merkava » vr nov 18, 2005 23:21

Vroegah, kreeg een lastige puber een dreun voor zijn bek, en werd hij op zijn plek gezet binnen de hiearchie . (nee ik pleit niet voor erop los rammen)
Doordat we in onze softsociety deze hiearchie niet langer hebben, wordt de jongeling ook niet meer op zijn plaats in de rangorde teruggezet, en blijft zijn wangedrag aanwezig, en wordt vaak zelfs versterkt. We hebben een maatschappij gecreerd waarin afwijkend gedrag niet afdoende en op tijd gecorigeerd word. Ook het feit dat we gewoon letterlijk te dicht op elkaar wonen doet geen goed, ondanks dat de mens graag in zijn eigen groep verblijft, moet hij zich ook af kunnen zonderen, maar waar vind je in dit land nog een plek waar je even tot rust kan komen in de natuur ?

Naast het camp van Jan blijf ik voorstander van het huren van goedkope celruimte op een Siberisch schiereiland, of een ander oeleboele land waar de omstandigheden op het barbaarse af zijn.
De relschoppers die echt zo graag de bikkel uit willen hangen zullen langzaam uit beeld verdwijnen, het is immers gewoon Darwins law dat de stumpers zo langzaam uitsterven, danwel even nadenken voor ze iets uitvreten.
Merkava
Agent
 
Posts: 150
Geregistreerd: vr feb 27, 2004 22:23

Berichtdoor meen16 » zo nov 20, 2005 23:57

Heerlijk om te lezen Jan! Het klinkt echt vreselijk goed. Uitgaan van positieve beloning...Zo blijft de wereld leuk ;)

Even een paar vragen. Weet jij hoe lang de GM-school al in deze vorm draait in Nederland?
In de tekst hebben ze het over verlofweekenden; zitten de jongeren er gedwongen of is het net als in de USA kiezen voor de GM of de bak?
Elke dag is er 's morgens een GGI: wat houdt dat in?
Zijn er al cijfers over het terugvalpercentage bekend?

Gr,

Meen16
meen16
Hoofdagent
 
Posts: 202
Geregistreerd: zo aug 08, 2004 21:08

Berichtdoor JanZwolle » ma nov 21, 2005 10:52

Beste Meen,

wat ik van de Glenn Mills school weet, weet ik uit publikaties in kranten. Ik meen dat ze in deze vorm al zeker 5 jaar draaien in wezep en dat het recidivepercentage stukken lager schijnt te zijn dan bij andere jeugdinstellingen. Verder dacht ik dat GM resorteert onder Justitie, deelname is dus niet vrijwillig.

Als je de visie van oud leerlingen wil lezen, alsmede uitgebreide info wil, kun je deze link ff volgen: http://www.hoenderloo-groep.nl/download/vnaug2004.pdf

Ik durf geen lappen tekst meer te posten; dan krijg ik ruzie met Six.... :p :p :p

Ik denk met jou dat deze methode veel goeds bewerkstelligt.


Greetzzz Jan
When all is said and done, a hell of a lot more is said then done...
Avatar gebruiker
JanZwolle
Commissaris
 
Posts: 1032
Geregistreerd: di sep 23, 2003 14:00
Woonplaats: Zwolle

Berichtdoor xushengda0805 » vr jul 06, 2018 15:05

20180706xiaoke
isabel marant outlet
cheap jordan shoes
ugg boots for women
coach factory outlet online
cheap jordans
ugg boots on sale
cheap air jordans
michael kors outlet clearance
cheap jordan shoes
canada goose outlet
pandora outlet
kate spade outlet online
christian louboutin sale
brequet wathes
tory burch outlet store
canada goose outlet store
canada goose uk
coach outlet store online
canada goose jackets sale
coach outlet online coach factory outlet
gucci outlet online
cheap jordan shoes
coach handbags online outlet
pandora jewelry
cheap air jordans
michael kors outlet online
broncos jersey
a bathing ape
michael kors outlet clearance
cheap jordan shoes
ugg outlet
adidas crazy
pandora jewelry
nike trainers
michael kors outlet online
balmain jeans
canada goose outlet online
supreme clothing uk
air max 90
isabel marant shoes
polo ralph lauren outlet online
harden vol 2
coach factory outlet
gentle monster sunglasses
10 deep clothing
christian louboutin
michael kors outlet online
pandora jewelry
swarovski jewellery
michael kors outlet clearance
kd 9
coach outlet online
ralph lauren outlet
houston texans jersey
canada goose uk
jerseys from china
canada goose
ralph lauren polo outlet
adidas outlet store
true religion jeans
coach outlet online
michael kors uk
ugg outlet,ugg outlet stores
coach factory outlet
golden state warriors jersey
kate spade outlet store
canada goose jackets for women
air max 97
huf clothing
michael kors handbags
air jordan shoes
air jordan shoes
ugg outlet store
ugg outlet online
oakley sunglasses wholesale
kate spade sale
cheap air jordans
jordan 32
ugg boots on sale
freshjive clothing
canada goose outlet store
ugg outlet store
cheap oakley sunglasses
cheap ugg boots
oakley sunglasses wholesale
cheap ugg boots
basketball sneakers
true religion outlet store
true religion jeans sale
coach outlet store online
michael kors outlet clearance
coach outlet store
pandora charms
polo ralph lauren outlet online
fingerlings monkey
givenchy handbags
christian louboutin sale
nike factory shoes
coach outlet store online
coach factory outlet
cheap jordans
chopard jewelry
adidas soccer shoes
coach outlet store
baltimore ravens jersey
coach factory outlet
uggs outlet online
michael kors outlet clearance
canada goose jackets
polo ralph lauren outlet
arcteryx jacket
canada goose
coach factory outlet
prada shoes on sale
michael kors outlet clearance
ugg outlet online
hermes online
mbt shoes outlet
ugg boots
jordan shoes
michael kors outlet store
ralph lauren
cheap jordan shoes
tory burch outlet online
ralph lauren outlet
michael kors uk
pandora jewelry
cheap ray ban sunglasses
canada goose jackets clearance
kate spade new york
michael kors handbags
ugg boots
jordan shoes
ugg outlet online
christian louboutin sale
oakley sunglasses wholesale
coach factory outlet
coach outlet store online
fitflops shoes
ray ban sunglasses outlet
polo ralph lauren
light up shoes
moncler coats
coach outlet store
christian louboutin
moncler
cheap ugg boots
cheap ray ban sunglasses
kevin durant jerseys
ugg boots clearance
air jordan shoes
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet
coach outlet online
kate spade
bally shoes
ray ban sunglasses outlet
ugg boots clearance
colts jersey
uggs outlet online
longchamp pas cher
canada goose jackets
nike outlet
pandora jewelry
coach factory outlet
canada goose
canada goose uk
air more uptempo
kate spade handbags
armani exchange
michael kors outlet clearance
michael kors factory outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap oakley sunglasses
kyrie 4
kate spade handbags
nfl jerseys
polo ralph lauren shirts
ralph lauren outlet
canada goose outlet store
canada goose jackets
mlb jerseys wholesale
canada goose
ralph lauren polo shirts
coach outlet
supreme clothing
christian louboutin
uggs outlet online
coach outlet store online
chrome hearts clothing
coach factory outlet
canada goose outlet store
kate spade handbags
canada goose outlet store
kd 10 elite
polo ralph lauren shirts
cheap jordans
coach factory outlet
uggs on sale
christian louboutin sale
ugg boots
canada goose outlet store
coach outlet store online
san antonio spurs jersey
bcbg dresses
oakley sunglasses wholesale
pandora jewelry
air jordan shoes
coach factory outlet
kate spade new york
ugg boots on sale 70% off
ugg boots clearance
ralph lauren shirts
kate spade handbags
michael kors outlet
nfl jersey wholesale
ray-ban sunglasses
michael kors outlet online
canada goose outlet online
michael kors outlet
pandora charms outlet
air max 90
canada goose outlet store
michael kors outlet clearance
uggs outlet
christian louboutin
basketball jerseys
coach factory outlet
pandora outlet
cheap jordan shoes
burberry outlet sale online
nike pegasus
coach outlet canada
canada goose outlet
barbour jackets outlet
miu miu outlet
longchamp pas cher
cheap oakley sunglasses
kate spade new york
g-star jeans
swarovski crystal
canada goose
coach outlet store online
ugg boots clearance
cheap jordan shoes
under armour outlet
ralph lauren
furla handbags
polo ralph lauren outlet online
coach outlet store online
ralph lauren polo
polo ralph lauren shirts
fitflops sandals
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store online
cheap jordan shoes
michael kors outlet
tory burch handbags
polo ralph lauren
adidas outlet store
chrome hearts sunglasses
coach factory outlet
canada goose jackets
barbour mens jackets
jordan shoes
nike nba jerseys
air jordan shoes
pandora charms sale clearance
polo outlet online store
polo outlet
nike shoes on sale
ugg boots
ugg boots
kate spade handbags
michael kors
oakley sunglasses sale
james harden jerseys
cheap air jordans
polo ralph lauren outlet
moncler coats
coach outlet
suicoke sandals
swarovski crystal
canada goose jackets
canada goose outlet online
polo ralph lauren outlet
christian louboutin sale
michael kors outlet clearance
pandora jewelry
coach factory outlet
ugg boots clearance
alexander mcqueen shoes
kate spade new york
michael kors outlet clearance
ray ban sunglasses outlet
cheap jordan shoes
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store online
ugg boots
manolo blahnik
chloe sunglassess
nike outlet online
christian louboutin sale
polo outlet
audemars piguet watches
uggs outlet online
christian louboutin
jordan shoes
uggs outlet online
givenchy jewelry
ray ban sunglasses outlet
air jordan retro
polo ralph lauren shirts
canada goose outlet sale
lacoste outlet
cheap jordans
polo ralph lauren outlet
true religion jeans for men
michael kors outlet clearance
polo ralph lauren outlet
air jordan shoes
jerseys wholesale
polo ralph lauren
malone souliers
pandora jewelry outlet
pandora outlet
champion clothing
ugg outlet
cheap uggs
mulberry bags
kevin durant shoes
bape clothing
kate spade
coach factory outlet
ralph lauren outlet online
pandora charms
canada goose outlet online
michael kors outlet clearance
pandora jewelry
coach factory outlet
michael kors outlet store
cheap jordan shoes
michael kors uk
christian louboutin
ralph lauren factory store
brequet wathes
coach factory outlet
michael kors outlet clearance
kate spade purses
michael kors outlet clearance
michael kors outlet clearance
kate spade outlet store
coach outlet store online
uggs outlet
canada goose jackets
jordan shoes
harry winston jewelry
air jordan shoes
pandora charms
oakley sunglasses wholesale
coach outlet store
polo pas cher
christian louboutin
canada goose outlet
nike outlet store
kate spade purses
cheap jordan shoes
kate spade
michael kors outlet clearance
jimmy choo shoes
ralph lauren outlet
coach factory outlet
polo ralph lauren outlet online
michael kors outlet clearance
coach outlet online
tag heuer watches
cheap jordans
michael kors outlet online
longchamp solde
michael kors outlet clearance
jordan shoes
adidas shoes
kate spade purses
michael kors outlet clearance
christian louboutin
air jordan shoes
nfl jerseys wholesale
longchamp outlet online
coach factory outlet
burberry outlet stores
fendi handbags
canada goose
pandora charms sale clearance
jimmy choo sunglasses
canada goose coats
kate spade purses
off white outlet
canada goose outlet store
michael kors bags
moncler outlet
coach factory outlet
pandora outlet
michael kors online
canada goose jackets outlet
tory burch outlet store
cheap michael kors handbags
michael kors outlet clearance
coach outlet store online
fossil watches
ralph lauren polo
ugg boots
jordan shoes
guess factory
michael kors outlet online
true religion outlet store
air max 1
coach outlet
diesel jeans
jordan shoes
canada goose outlet store
air jordan shoes
coach factory outlet online
49ers jerseys
polo ralph lauren factory store
ugg boots
alife clothing
ugg outlet
ugg boots outlet
coach outlet online
nba jerseys wholesale
bulgari jewelry
ray ban outlet
cheap jordan shoes
jordan shoes
cheap jordan shoes
belstaff jackets
kate spade handbags
nhl jerseys for sale
ugg boots outlet
cheap oakley sunglasses
broncos jerseys
nike shoes on sale
lacoste pas cher
ray ban sunglasses sale
cheap jordan shoes
nike revolution
polo ralph lauren outlet online
karen millen dresses
michael kors outlet clearance
kate spade outlet online
stuart weitzman shoes
uggs outlet
ugg outlet online
coach outlet store online
ray ban sunglasses outlet
kate spade
pandora outlet
nhl jerseys wholesale
cheap ray ban sunglasses
supreme shirts
mac outlet
ray ban sunglasses outlet
calvin klein jeans
pandora outlet
michael kors outlet clearance
coach outlet online
ralph lauren
ralph lauren
cheap ray bans
coach factory outlet
louboutin shoes
cheap jordans
balenciaga sandals
air max 2018
canada goose outlet online
tory burch sandals
cheap air jordans
coach factory outlet
denver broncos jersey
longchamp pliage
carrera sunglasses
chloe outlet
uggs canada
true religion jeans sale
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
cheap oakley sunglasses
pandora jewelry
adidas shoes
canada goose outlet online
dsquared2 jeans
ray ban sunglasses outlet
xushengda0805
Hoofdcommissaris
 
Posts: 3519
Geregistreerd: vr aug 04, 2017 13:10


Keer terug naar Arrestatieteam

cron

Toon onbeantwoorde berichten

Toon nieuwe berichten