Welcome Anonymous !

Over de Arrestatieteams en andere speciale politie-eenheden.
 

OM wil verbod Hells Angels

Lopende strafzaken, strafrechtelijke of strafvorderlijk vraagstukken.

Moderators: --X--, Doggieman

Berichtdoor Doggieman » wo nov 08, 2006 18:59

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag bij zes rechtbanken in Nederland een verzoek ingediend om de Hells Angels verboden te verklaren en alle stichtingen en verenigingen van de motorclub te ontbinden. Het verzoekschrift is ingediend op grond van artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek.

Het OM stelt zich op het standpunt dat de Hells Angels in de Nederlandse samenleving niet thuishoren. Voor deze motorclubs en de door hen gepleegde criminele activiteiten is geen plaats in ons rechtsbestel. Het is naar het oordeel van het OM voldoende aannemelijk geworden dat de werkzaamheden van de motorclub in strijd zijn met de openbare orde. Naar de stellige overtuiging van het OM is hier geen sprake van een enkel incident, maar gaat het om een aaneenschakeling van criminele activiteiten. Het criminele gedrag staat niet op zichzelf maar is onderdeel van de cultuur van de Hells Angels.

De stichtingen en verenigingen van de Hells Angels en hun bestuurders worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. Het gaat daarbij niet om enkele vergrijpen door een enkel lid van de Hells Angels, maar om grootschalige criminele activiteiten in georganiseerd verband.

Bij de doorzoekingen van de clubhuizen van de Hells Angels in 2005 zijn hennepplantages, (vuur)wapens en munitie aangetroffen. Ook zijn tijdens evenementen die door de Hells Angels werden georganiseerd drugs verkocht. De bestuursleden – civielrechtelijk verantwoordelijk voor de clubs - hebben op geen enkele wijze afstand genomen van de verboden gedragingen.

De zeven lokale afdelingen van de Hells Angels, zogenoemde chapters, hebben zich schuldig gemaakt aan verschillende misdrijven, zoals valsheid in geschrift, verduistering, heling, poging tot oplichting, overtreding van de APV en overtreding van de Wet Milieubeheer. Bovendien worden alle stichtingen en verenigingen van de Hells Angels verweten dat zij zich schuldig maken aan discriminatie van personen op grond van ras en huidskleur: volgens wereldwijd geldende regels van de Hells Angels mogen negers geen lid worden van de club.

De Hells Angels omschrijven zichzelf het liefst als een motorclub van vrije jongens aan de rand van de maatschappij. Vele anderen noemen het een geoliede criminele organisatie met vertakkingen over de hele wereld. Het strafrechtelijk onderzoek naar de motorclub laat zien dat in werkelijkheid de leden een criminele organisatie vormen. Er bestaan sterke aanwijzingen dat nieuwe leden bereid moeten zijn om criminele activiteiten te plegen. De meeste volwaardige leden, zogenoemde ‘full color members’, van de Hells Angels hebben een strafblad.

De verzoeken tot een verbod en ontbinding van de rechtspersonen van de Hells Angels zijn ingediend bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle.

Strafzaken

In de strafzaken tegen de Hells Angels worden door het OM vooralsnog 22 (bestuurs)leden gedagvaard. De strafzaak tegen hen zal waarschijnlijk na de zomer van 2007 door de rechtbank in Amsterdam worden behandeld. De kern van de tenlastelegging is dat zij hebben deelgenomen aan een criminele organisatie die tot doel had het plegen van misdrijven, zoals moord, (bedreiging met) geweld, diefstal, afpersing en bezit van en handel in drugs en wapens.

Een intensief en langdurig strafrechtelijk onderzoek tegen de Hells Angels leidde op 17 oktober 2005 tot een golf aanhoudingen en doorzoekingen van clubhuizen en woningen van Hells Angels. Deze weloverwogen en zorgvuldig geplande actie was het resultaat van een intensief en langdurig strafrechtelijk onderzoek.

Het onderzoek was buitengewoon ingewikkeld vanwege de geslotenheid van de Hells Angels. Nadrukkelijk moest rekening worden gehouden met de absolute zwijgplicht en intimidatie binnen de motorclub.

Bron: www.OM.nl


Artikel 20 | BW2, Boek 2, Titel 1
1.
Een rechtspersoon waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde, wordt door de rechtbank op verzoek van het openbaar ministerie verboden verklaard en ontbonden.

2.
Een rechtspersoon waarvan het doel in strijd is met de openbare orde, wordt door de rechtbank op verzoek van het openbaar ministerie ontbonden. Alvorens de ontbinding uit te spreken kan de rechtbank de rechtspersoon in de gelegenheid stellen binnen een door haar te bepalen termijn zijn doel zodanig te wijzigen dat het niet meer in strijd is met de openbare orde.
In God we trust, all others are suspects
Doggieman
Hoofdinspecteur
 
Posts: 823
Geregistreerd: wo apr 14, 2004 12:13
Woonplaats: PL02


Berichtdoor Doggieman » wo apr 11, 2007 18:36

En wat zijn de uitspraken een verassing, not!
In God we trust, all others are suspects
Doggieman
Hoofdinspecteur
 
Posts: 823
Geregistreerd: wo apr 14, 2004 12:13
Woonplaats: PL02

Berichtdoor Feerce » wo apr 11, 2007 21:26

Ja, die hadden we echt niet aan zien komen (sarcasme)

F
PHM
Feerce
Hoofdagent
 
Posts: 358
Geregistreerd: do mei 11, 2006 18:46

Berichtdoor Mercutio » do apr 12, 2007 0:50

En ze willen het ook nog proberen voor elkaar te krijgen bij de andere "stichtingen" van die beste Angels....
ik vrees dat dit een gebed zonder eind gaat worden.
Avatar gebruiker
Mercutio
Agent
 
Posts: 178
Geregistreerd: di jan 31, 2006 1:08
Woonplaats: Erg ver

Berichtdoor Jantjuhh » do apr 12, 2007 11:02

Mercutio schreef:En ze willen het ook nog proberen voor elkaar te krijgen bij de andere "stichtingen" van die beste Angels....
ik vrees dat dit een gebed zonder eind gaat worden.


Het begin is er in elk geval, ik vind het een goede zaak.
Avatar gebruiker
Jantjuhh
Brigadier
 
Posts: 580
Geregistreerd: ma apr 03, 2006 10:15
Woonplaats: Ja

Berichtdoor Jantjuhh » do apr 12, 2007 11:06

Update:

AMSTERDAM (ANP) – De Amsterdamse afdeling van de Hells Angels mag blijven bestaan. De rechtbank in Amsterdam oordeelde woensdag dat er weliswaar incidenten met Hells Angels zijn geweest, maar dat het openbaar ministerie (OM) niet heeft kunnen aantonen dat deze de hele stichting zijn aan te rekenen.

Er is geen sprake van een dusdanig ernstige situatie dat de stichting moet worden verboden. De daden van individuele leden kunnen bovendien de stichting als rechtspersoon niet worden aangerekend, vindt de rechter.

Het OM richt momenteel een civiel offensief tegen de zes in Nederland bestaande chapters van de Hells Angels. Volgens officier van justitie Oldekamp maken de individuele leden van de Angels zich stelselmatig en op grote schaal schuldig aan crimineel gedrag. Het gaat daarbij onder meer om de handel in wapens en drugs en het plegen van geweld en het dreigen daarmee.

„Aantasting van de vrijheid van vereniging is slechts in zeer uitzonderlijke gevallen mogelijk", meent de rechtbank. „Er moet sprake zijn van structurele activiteiten die ons rechtsstelsel aantasten en de samenleving kunnen ontwrichten". Volgens de rechter voldoet de eis tot het verbod van de Hells Angels in Amsterdam niet aan deze criteria.

Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak. Justitie werkt al jaren aan een strafzaak tegen de Hells Angels. Volgens Oldekamp is er echter geen tijd om de langdurige processen tegen de Hells Angels in Nederland af te wachten. Hun criminele activiteiten berokkenen volgens de aanklager nu wel degelijk al grote schade aan de samenleving.

Een eerste poging om de afdeling van de motorclub in Harlingen te laten ontbinden, mislukte ook. De rechtbank in Leeuwarden meent dat het OM er niet in is geslaagd aan te tonen dat de Friese Hells Angels een zodanige inbreuk maken op de openbare orde dat dit „ultieme middel" –een verbod– gerechtvaardigd is. Het OM is ook tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

De Hells Angels reageerden opgetogen nadat ze de uitspraak in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp hadden aangehoord. Broederlijke omhelzingen en stoere klappen op elkaars met de bekende ’colours’ behangen schouders volgden. De motorclubleden hadden de voor hen gunstige uitspraak verwacht, maar waren toch blij. „Heel erg blij", zei woordvoerder en Hells Angel Böhne. „Wij hebben altijd vertrouwen gehad in onze rechters en dat is juist gebleken", zegt hij.

De ’president’ van het Amsterdamse ’chapter’, Daniël Uneputty voegt toe: „Het OM moet het gewoon eerlijk spelen. Ze moeten ons met rust laten en geen dingen gaan verzinnen".

Het OM laat het er toch niet bij zitten, zegt persofficier van justitie Van Boetzelaer. „We hebben ingezet en maken het nu af. Het OM vindt dat het het fenomeen Hells Angels moet aanpakken en doet dat over twee sporen: dit civielrechtelijke spoor en het strafrechtelijke spoor".

Volgens de advocaat van de Angels, Van der Werf, laat justitie zich te veel leiden door de publieke opinie. „Ze opereren op onderbuikgevoelens. Het OM laat zich daarmee erg kennen", concludeert hij. „Dat behoort het OM helemaal niet te doen".

Strafrechtgeleerde Buruma van de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt dat de uitspraak van woensdag de vraag oproept of civielrechtelijke stappen hun vruchten wel afwerpen bij misdaadbestrijding. „Bij misdaadbestrijding wordt steeds meer naar wegen buiten het strafrecht gezocht", constateert hij. „Daarbij wordt steeds vaker gebruikgemaakt van civielrechtelijke of bestuursrechtelijke wegen. Het heeft er echter de schijn van dat het geen zin heeft het civiele recht in te zetten bij de bestrijding van misdaad".

Bron: http://www.refdag.nl/artikel/1298391/He ... staan.html
Avatar gebruiker
Jantjuhh
Brigadier
 
Posts: 580
Geregistreerd: ma apr 03, 2006 10:15
Woonplaats: Ja

Berichtdoor soul1 » wo apr 18, 2007 22:11

positief is in iedergeval wel dat de jongens van de creitlerclub een hoop centjes aan de advocatuur moeten betalen.

Maar ja, anders verkopen we toch gewoon de motor.....
Met de vriendelijke groeten.
soul1
Surveillant
 
Posts: 72
Geregistreerd: wo nov 01, 2006 22:19
Woonplaats: z.v.w.p.h.t.l.

Berichtdoor Palmpie » za apr 21, 2007 15:37

http://www.destentor.nl/binnenlandstn/a ... 336554.ece

Hells Angels houden 'support party' in IJmuiden

IJMUIDEN (ANP) - In het clubhuis van de Hells Angels in IJmuiden vindt zaterdagavond een 'support party' plaats. Een week eerder werd een benefietfeest van de Angels in Amsterdam nog verboden door de gemeente, omdat de vergunningen niet op tijd zouden zijn aangevraagd.

Afbeelding
In het clubhuis van de Hells Angels in IJmuiden vindt zaterdagavond een 'support party' plaats. ANP Photo

De gemeente Amsterdam verklaarde toen dat de motorclub wel een besloten feest mocht geven, maar daar voelden de Angels niets voor. Volgens een zegsman was het juist de bedoeling om mensen van buiten de club aan te trekken. Daarmee kan de motorclub geld inzamelen voor de juridische kosten die het moet betalen voor de rechtzaken waarin het is verwikkeld.
Op de website van de Hells Angels in IJmuiden, Westport genaamd, staat dat het feest bestaat uit 'food - booze - bands'. Ook presenteren de Angels hun dragrace-club S.I. Racing.
De politie zegt niets van het feestje te weten. ,,Maar als het feest in hun eigen clubhuis is, hoeven ze daar geen extra vergunningen voor aan te vragen. Pas als de bezoekers op straat gaan hangen, worden de voorschriften overtreden'', aldus een woordvoerder.
Afbeelding
Avatar gebruiker
Palmpie
Brigadier
 
Posts: 483
Geregistreerd: vr nov 12, 2004 21:40


Keer terug naar Strafrecht, Strafvordering