Nitecore P20 LED tactische zaklamp

Als er één uitrustingsdeel is dat velen van jullie veelvuldig gebruiken dan is dat een zaklamp. Ondanks dat in de meeste dienstvoertuigen nog Maglite staaflantaarns aanwezig zijn, zijn dat soort lampen eigenlijk niet meer van deze tijd.
De Nitecore P20 LED zaklamp is een van de modernste lampen die de bekende Maglites ver achter zich laat. Arrestatieteam.nl onderwierp deze P20 aan een praktijktest om te zien of deze lamp een plek aan jouw koppel verdient.

Nitecore

NitecoreP20LED10Nitecore is een Amerikaans bedrijf dat in 2004 is opgericht. Het is primair gericht op draagbare lichtoplossingen (zaklampen, hoofdlampen et cetera) voor de buitensporten die in Amerika veelvuldig worden beoefend. Denk hierbij aan wandelen en kamperen in natuurgebieden, bergbeklimmen en grotverkenningen maar ook natuurlijk de jacht.
Naast deze doelgroepen richt het bedrijf zich ook op professionele gebruikers in de beveiliging, defensiesector en het politiewezen met diverse tactische lampen.

Nitecore lampen worden wereldwijd verkocht. Het exemplaar dat door Arrestatieteam.nl is getest is beschikbaar gesteld door Zaklampwinkel.com. Bij deze online winkel kun je terecht voor de aanschaf van niet alleen de in deze bespreking geteste zaklamp, maar ook voor talloze andere zaklampen en accessoires.

Tactische lampen

Een veel gehoorde term tegenwoordig is de tactische of “tactical” lamp. Wat is nou zo’n lamp en waar onderscheid deze lamp zich van andere zaklampen?
Een echte definitie is er niet, maar persoonlijk vind ik een tactische zaklamp een lamp die voldoet aan de eisen van de politiële of militaire gebruiker tijdens zijn of haar werkzaamheden, waarbij je altijd op deze lamp aan kunt. Eisen zijn dan onder meer een grote hoeveelheid licht, een goed, lang bereik van dit licht, zware, degelijke kwaliteit en een simpele maar effectieve bediening die ook in noodsituaties voldoet.

Nitecore P20 LED

De Nitecore P20 is een LED-zaklamp die is opgebouwd uit hoogwaardige, moderne materialen en componenten. Dit blijkt onder meer uit de specificaties die de fabrikant opgeeft:

NitecoreP20LED3Lengte: 13,5 centimeter
Lichtopbrengst: 800 lumen
Bereik: 210 meter
LED: 1x XM-L2 T6 Wit
Afmetingen: 134mm X 25.4mm
Branduren: 26 uur (laagste stand)
Materiaal: Geanodiseerd aluminium
Batterij: 1x 18650 of 2x CR123A
Intensiteit: 8100cd
Gewicht: 136 gram
Waterproof: IPX-8 (Waterdicht tot 2 meter)

Wat krijg je voor je geld?

De lamp wordt geleverd met twee extra O-ringen (voor- en achterzijde), een polskoortje en een tasje van syntetisch materiaal om de lamp aan een riem of koppel te dragen. Ook wordt er een vierkanten ring meegeleverd die voor de achterzijde van de lamp is te monteren. Deze ring voorkomt het rollen van de lamp, biedt een bevestigingsmogelijkheid voor een retentiekoord of het polsbandje en geeft grip bij het gebruik van de lamp (bijvoorbeeld in combinatie met het gebruik van een vuurwapen).
Het polsbandje dat bij de lamp wordt geleverd heeft naar mijn mening geen nut voor de professionele gebruiker. Een lamp vastmaken aan de pols biedt tactisch geen meerwaarde en zal eerder lastig zijn in gebruik. Voor niet-politiële of –militaire gebruikers hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn.

NitecoreP20LED6Mijn eigen aanbeveling is om in plaats van het polskoortje een retentiekoord te gebruiken en deze te bevestigen aan een OPS-vest of de ring die aan het koppeltasje van de zaklamp zit. Dit biedt de mogelijkheid om de zaklamp te laten ‘vallen’ wanneer deze niet (meer) nodig is en je je handen vrij moet hebben voor bijvoorbeeld het boeien of onder controle brengen van een verdachte.

Het tasje van de lamp is niet ideaal. Het tasje is even lang als de lamp waardoor deze volledig in het tasje verdwijnt. Zeker in combinatie met de vierkante ring is het dan lastig om de lamp snel uit het tasje te halen: je hebt nauwelijks grip op de lamp om deze vlot uit de tas te trekken. Het tasje is ook vrij smal wat het snel tevoorschijn halen ook niet ten goede komt.

De tas heeft een goede, grote klittenbandsluiting die erg makkelijk valt te openen en sluiten.
Nitecore levert ook een kunststof, open houder dan wel klem om de lamp aan het koppel te dragen. Deze houder is niet getest door mij, maar afgaande op de foto’s moet dit een prima vervanger zijn voor het wat simpele tasje.

Lichtstanden en bediening

NitecoreP20LED11De Nitecore P20 heeft verschillende lichtstanden, maar ook verschillende gebruikersmodi. De lamp heeft een stroboscoopstand waarbij de lamp op volle sterkte (800 lumen) ongeveer 10 keer per seconde knippert. Daarnaast zijn er drie normale lichtstanden: laag, middel en hoog. Je kunt de lamp instellen op de volgende drie modi waarbij de volgende standen beschikbaar zijn:

Tactische mode: Stroboscoop en Hoogste stand
Handhaving mode: Stroboscoop + Hoogste stand + Medium stand
Standaard mode: Stroboscoop + Hoogste stand + Medium stand + Laagste stand

Persoonlijk heb ik de lamp tijdens mijn werkzaamheden (noodhulpsurveillance en enkele instappen) gebruikt in de “standaard modus”. Ik had dan de beschikking over alle lichtsterktes en de stroboscoopstand.
De laagste lichtsterkte is namelijk een prettige stand om documenten bij de lezen of een auto mee benaderen zonder dat je de bestuurder of inzittenden direct verblindt. De middelste lichtstand gebruikte ik nauwelijks, voor ander gebruik schakelde ik direct over naar de hoogste stand voor een enorme felle lichtbundel met een groot bereik.

Dure testapparatuur hebben wij niet bij Arrestatieteam.nl dus de waarden van de fabrikant moeten we voor waar aannemen. Tijdens de test heb ik echter geen twijfel gehad over deze waardes: de lamp presteerde goed, zowel in bereik als lichtopbrengst.
Misschien wel het allersterkste punt van deze tactische lamp is de bediening: de lamp heeft aan de achterzijde twee verschillende knoppen die beiden volkomen verschillend van vorm en locatie zijn waardoor je ze blind kunt bedienen. De grote, ronde knop zet de lamp in de normale lichtstanden: hoog, middel of laag. Wanneer je een van deze standen aan hebt kun je daarna door de tweede knop in te drukken, wisselen tussen hoog, middel of laag. Als de lamp uit staat en je drukt op deze tweede knop, dan komt de lamp altijd in de stroboscoopmodus, onafhankelijk van in welke stand de lamp staat.
Dit houdt in dat je met een specifieke knop dus altijd in één keer de stroboscoopmodus kunt instakelen, zelfs in stressmomenten: er is geen ingewikkelde knoppencombinatie nodig. Voor mij persoonlijk is dat een heel groot pluspunt dat ik nog bij geen enkele andere lamp ben tegengekomen.

Daadwerkelijk gebruik

Zoals gezegd is de lamp gebruikt tijdens enkele instappen en tijdens noodhulpsurveillance. Tijdens de instappen heb ik de stroboscoopmodus gebruikt die zeer opvallend is. De meeste mensen richten zich volledig op dat felle knipperende licht waardoor ze niet doorhebben wat er om hen heen gebeurd. Ook tijdens de noodhulpsurveillance werkt dit goed: je kunt op deze wijze direct te aandacht trekken of afleiden bij een persoon.

NitecoreP20LED8Daarnaast heb ik de laagste lichtstand veel gebruikt bij het benaderen van laagrisico-voertuigen in de surveillance. Mensen ervaren de felheid van deze stand niet als vervelend maar het biedt toch voldoende zicht tijdens de nachtelijke uren.
Bij benadering van een hoogrisico-voertuig is de meest felle stand ideaal vanwege de verblindende werking.
Tijdens doorzoekingen van panden of gebieden gebruikte ik de hoogste lichtstand. Ook dit werkte prima: veel licht en een groot bereik. Vele malen beter dan de Maglite-zaklampen waar andere collega’s soms mee werkten.

De waterdichtheid van de lamp is goed in orde. De lamp is meerdere malen enkele minuten ongeveer 50 centimeter onder water geweest in een testomgeving. De lamp bleef tijdens het onderdompelen gewoon functioneren en ook naderhand heeft de lamp geen storingen vertoond.

Conclusie

De resultaten van de praktijktesten gedurende enkele weken heeft samengevat goede resultaten laten zien. Zo goed zelfs dat deze lamp bij mij een vaste plek aan mijn koppel heeft gekregen. Dat is iets wat ik niet van alle producten kan zeggen die ik onder ogen krijg.
In combinatie met de vierkante tactische ring, een langer retentiekoord en een ander holster of houder voor de lamp is dit, mede gezien de redelijk gunstige prijs, een hele goede lamp voor het gemiddelde politie- of beveiligingswerk: inclusief de extremen die daar bij horen. Een echte aanrader dus!

Met dank aan

De Nitecore P20 LED is beschikbaar gesteld door Zaklampwinkel.com: de online webwinkel voor zaklampen en accessoires.

Heeft u ook een product dat u door Arrestatieteam.nl wil laten testen? Neem dan contact met ons op!

Gallerij

NitecoreP20LED1
NitecoreP20LED2
NitecoreP20LED4
NitecoreP20LED3
NitecoreP20LED5
NitecoreP20LED6
NitecoreP20LED7
NitecoreP20LED9
NitecoreP20LED8
NitecoreP20LED10

 

//platform.twitter.com/widgets.js

Webmaster en eigenaar van Arrestatieteam.nl. Zelf absoluut geen lid van het arrestatieteam maar wel met een intresse in geweldsbeheersing, uitrustingsdelen en bewapening.

Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1