SWAT4 PC-Game

Degene die af en toe spelletjes speelt kent de SWAT-serie vast wel. Degene die zichzelf een gamer noemt zal zelfs de Police Quest serie kennen: spellen die zo realistisch mogelijk verschillende takken van het politiewerk weergaven: in de oude Police Quest spellen ging je als een agent de straat op om verkeerstaken uit te voeren en op meldingen te rijden. In latere delen nam je een recherchetaak op je en jaagde je bijvoorbeeld op een voortvluchtige of moest je gruwelijke misdrijven oplossen.
Na de eerste vier delen werd een andere specialistische taak uitgekozen voor de speler: men werd nu lid van het “allereerste” arrestatieteam: het Special Weapons And Tactics team van de LAPD, de politie van Los Angeles.

Swat4 3s
Instappen in levensechte panden
is wat SWAT4 je biedt!

Dit vijfde Police Quest spel was een soort interactieve film en werd een succes. Het werd opgevolgd door een “SWAT2” waarin de speler als een soort “alwetende commandant” SWAT-leden kon besturen als een derde persoon. Het was zelfs mogelijk om de zeer bekende “Hollywood Bankoverval” zelf na te spelen met compleet met aanvalsteams, hondengeleiders en scherpschutters.
Dat klinkt mooi maar alles werd nog mooier: men kwam met SWAT3: Close-Quarters Battle. Geen "overzicht" meer maar nu een baan als teamleider van een 5-man sterk aanvalsteam van LAPD SWAT. Het spel was weer terug in de eerste persoon, en was dus een zogenoemde “first person shooter”. Wederom had de speler de beschikking over de uitrusting van een echt SWAT-team: van flashbangs tot traangas, van deurrammen tot de Heckler & Koch pistoolmitrailleurs.
En nu is het dan zover: er komt een opvolger van die enorme klapper: na SWAT3: CQB komt men nu met “SWAT4”.

Het verhaal en de situatie

In SWAT4 is de speler dus één van de leden van een 5-man sterk team van een willekeurig arrestatieteam in Amerika. Men speelt als “Element Leader”, de leider van zo’n groep. Het is dan ook aan de speler om alle tactische beslissingen te nemen die het team uit zal voeren. De speler kijkt uit de ogen van de teamleider en logischerwijs kijkt men dus ook tegen het wapen aan wat men op dat moment in de handen heeft, als je tenminste niet een flashbang of een andersoortig gereedschap gebruikt want dan zie je dat uiteraard.
Naast dat de speler de vier overige teamleden commando’s kan geven, kan hij het team ook opdelen in twee teams van twee man die je dan apart hun eigen opdrachten kunt geven: men voert dan het bevel over team Rood en team Blauw. Met dit team is het vervolgens aan jou om verschillende operaties uit te voeren: van instappen in drugspanden tot het aanhouden van voorvluchtige vuurwapengevaarlijke verdachten. Van het redden van gijzelaars uit handen van een bankovervaller tot het beveiligen van VIPs; het zijn allemaal klussen die je in het spel voor je kiezen krijgt.
Voor je aan zo’n klus begint wordt je als teamleider uiteraard uitvoerig gebrieft: je krijgt zoveel mogelijk informatie omtrent de inzet, de verdachte(n), het pand en eventuele gijzelaars en dergelijke. Indien mogelijk kun je het telefoongesprek afluisteren wat de melder heeft gevoerd met de 911-noodcentrale. Uit al deze informatie kun je nuttige dingen halen die voor de volgende stap van de teamleider van essentieel belang is.

De uitrusting

Swat4 2s
Een aantal tactische hulpmiddelen

Het is namelijk ook de taak van de teamleider om het gehele team uit te rusten met diverse wapens en andere uitrustingsdelen. Ieder teamlid wordt uitgerust met de welbekende Leathermantool, een gereedschap met 1001-handige functies waarmee je in het spel onder andere sloten kunt openbreken van deuren.
Verder kunnen de teamleden worden uitgerust met tactische hulpmiddelen zoals CS-gasgranaten of de bekende “flashbangs”. Dit zijn echter niet de enige hulpmiddelen die men ter beschikking heeft: in SWAT4 wordt ook de nadruk gelegd op de subsidiariteit: men kan ook gebruik maken van "less-than-lethal” wapens, wapens die minder snel (zwaar) letsel veroorzaken. Denk hierbij aan het gebruiken van beanbag-patronen in een shotgun, het gebruiken van een “Taser” en zelfs peperspray.
Uiteraard heeft men ook de beschikking over “normale” vuurwapens. De Heckler & Koch MP5 zal in verschillende varianten aanwezig zijn, evenals de Colt M4 en een Benelli shotgun. Als handvuurwapen kan de speler de Springfield 1911 .45ACP gebruiken. Wanneer het primaire wapen weigert of wanneer je in het heetst van de strijd zonder munitie komt dan kan je de 1911 uit je heupholster halen.
Alle wapens zijn indien gewenst uit te rusten met allerhande hulpmiddelen, van optische vizieren tot de SureFire lampen.

Go go go!

Het lijkt erop dat het team klaar is voor de instap; alle noodzakelijke informatie is verzameld en het team is optimaal uitgerust voor de instap die het gaat doen. Laatste controle: zijn de wapens doorgeladen, dan gaan we.
Als speler zul je nu het team door de operatie moeten loodsen door commando’s te geven of zelf het voortouw te nemen en het team je te laten volgen. Het geven van opdrachten gaat vrij simpel: wanneer je met je richtmiddel, of crosshair zoals de doorgewinterde gamer dit noemt, op een object richt wat in aanmerking komt voor een commando zul je met één druk op de knop een klein menu krijgen met opties voor commando’s. Stel je richt je crosshair op een deur die op slot is, dan zul je onder andere de opties krijgen om deze te openen met een springlading, een schot met speciale munitie uit een shotgun of om het slot stilletjes open te werken. Richt je de crosshair op een deur die al open is, dan zul je opties krijgen als: de ruimte schoonvegen ("clearen"), flashbang gebruiken, CS-gas gebruiken en dergelijke. De ruimte kan ook voor de instap worden gecontroleerd spiegels te gebruiken: zo kun je op voorhand kijken of er misschien verdachten in de ruimte zijn.
Geef je team opdracht op een ruimte schoon te vegen en een flashbang te gebruiken en kijk toe hoe jouw goed getrainde collega's hun taak uitvoeren: ze zullen zich tactisch opstellen rondom de deur, de ene agent zal met één hand de deur op een kier zetten en vervolgens gooit de collega de stungranaat naar binnen. In de volgende seconden zal het team in een treintje de kamer betreden en reageren op eevntueel aangetroffen personen.

Swat4 1s
Het team staat klaar om een ruimte schoon te vegen.

Kom je vervolgens een persoon tegen, zoals een verdachte, een onschuldige omstander of misschien een gegijzelde, dan zul je deze veilig moeten stellen. De teamleden zijn allen uitgerust met tie-raps, dus geen LIPS-boeien helaas, en ze zullen iedereen voor de veiligheid moeten boeien, standaard procedure. >
Dat wil zeggen: als de personen zich daartoe bewegen… Het is in het spel niet ongewoon dat men niet luistert naar de bevelen van het team: de ene gegijzelde zal het team om de nek vliegen maar de andere zal volkomen in paniek vluchten en wegrennen. Zo ook met de verschillende verdachten die je tegenkomt. Wanneer het hele team staat te schreeuwen zal de ene verdachte zich overgeven, andere verdachten zul je harder moeten aanpakken, misschien met peperspray of een beanbag.
Natuurlijk zul je in situaties geraken waar deze middelen niet zijn toe te passen of effect hebben; stel je voor dat de verdachte een gasmasker draagt of een zwaar kogelwerend vest. Uiteraard kun je in dat geval nog terugvallen op de vuurwapens. Deze kun je laden met óf hollow-point munitie met een grote stopkracht, óf met extra penetrerende volmantelmunitie: de keuze is wederom aan de teamleider.

Overige informatie

Momenteel is Vivendi Universal nog erg terughoudend met het uitgeven van informatie, over verdere eigenschappen van het spel is dus nog niets bekend. De datum waarop het spel in de winkels moet liggen is wel bekend: in het eerste kwartaal van 2005. Of ze dit redden moeten we nog maar afwachten, het is in de gaming-industie niet ongewoon dat men er wat langer over doet om het spel af te krijgen dan men verwacht.
Ook de systeemeisen zijn nog onder voorbehoud:

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1