Swisseye Raptor tactische zonnebril

Wanneer de lengte van de dagen toeneemt en de zon steeds feller gaat schijnen, wordt het prettig en soms zelfs noodzakelijk, om een goede zonnebril te dragen tijdens ons werk.

Arrestatieteam.nl heeft de Raptor tactische zonnebril van het merk Swisseye het vuur aan de schenen gelegd. Lees in deze test of de bril aan onze eisen voldoet.

Swisseye

Swisseye Raptor 1Anders dan de naam doet vermoeden, is een Swisseye een Duits bedrijf. Het is in 1996 opgericht en maakt sinds die tijd brillen voor uiteenlopende toepassingen: van sport en vrije tijd tot aan beschermende brillen voor in de industrie. Ook maakt het bedrijf zogeheten tactische brillen, inmiddels hebben ze een dozijn verschillende modellen in het assortiment.
De brillen vinden voornamelijk aftrek in Duitsland, onder meer bij het Duitse leger, de Bundeswehr. Via webwinkels zijn de brillen nu ook buiten Duitsland verkrijgbaar. Country Store verschafte Arrestatieteam.nl een exemplaar van de Swisseye Raptor om zo zelf kennis te maken met dit merk.

Tactische zonnebril

Een zonnebril is een zonnebril zou je zeggen. Echter, de ene zonnebril is de andere niet. Natuurlijk kun je met een gewone zonnebril je werk uitvoeren, of je nu in uniform noodhulpdiensten draait, je dienst doet bij een VAG-groep of veelvuldig op de (buiten)schietbaan staat. Toch biedt een tactische zonnebril voordelen boven de normale zonnebril. Denk hierbij aan bescherming van de ogen, duurzame materialen maar niet in de laatste plaats: een goede uitstraling.

Swisseye Raptor

De Raptor bestaat uit een volledig hard-rubberen frame. De rubbersamenstelling is antibacterieel en geeft daarnaast net voldoende flexibiliteit om goed sluitend op het hoofd te passen.
De lens bestaat uit één deel en hangt met de bovenzijde in het frame. Op de lens is een zacht-rubberen neusbrug bevestigd.
Swisseye Raptor 8De poten van de bril zijn met een stalen kruiskopschroefje vastgezet aan het frame. De poten bestaan uit drie delen en zijn op twee plaatsen te verstellen. Allereerst kun je de poten verlengen waardoor de bril vier standen heeft om te passen op het hoofd.
Daarnaast kan de hoek waarin de lens voor de ogen staat worden veranderd waardoor de lens beter rond de ogen aansluit.

De bril wordt geleverd in een microvezelzakje. Dit zakje doet ook dienst als poetsdoekje en functioneert als zodanig prima.
Behalve dit zakje wordt de bril geleverd met in totaal drie verschillende lenzen.
Als eerste is er de zonnebrillens: een donkerkleurige lens die een goede bescherming biedt tegen fel (zon)licht. Deze lens is gemiddeld donker en is in de praktijk prima geschikt om de hele dag gedragen te worden, zowel in fel zonlicht als tijdens bewolkte momenten of binnen.
De tweede lens is een okerkleurige lens die een verhoogd contrast moet bieden. Behalve een zeer kleine bescherming tegen zonlicht biedt deze lens een scherp en contrastrijk beeld. Dergelijke gele lenzen worden ook gebruikt door piloten, sporters en tijdens nachtelijk werk vanwege het verhoogde contrast en zicht.
De laatste lens is een heldere lens. Deze volledig doorzichtige lens zonder kleur laat al het licht ongehinderd door en is dus voornamelijk geschikt om te gebruiken wanneer de lens alleen bescherming dient te bieden tegen fragmenten.

Optische kwaliteit

Swisseye Raptor 7Alle drie de lenzen die bij de Swisseye Raptor worden geleverd zijn 100% UV-A, UV-B en UV-C werend tot aan 400 nanometer. Aangezien ultraviolet licht een golflengte heeft van 10 tot 400 nanometer ben je volledig beschermd.
Ook zijn de lenzen gecoat om het beslaan en krassen van de lens te voorkomen. Met betrekking tot het beslaan kunnen wij concluderen dat de coating perfect werk levert: ondanks matige ventilatie beslaat de bril niet of nauwelijks, ook niet bij intensieve inspanning.

Betreffende de kraswerende functie van de coating zijn er andere berichten. Na enkele weken van intensief gebruik van de bril, zonder dat deze aan specifiek krassende omstandig is onderworpen zijn er op de lens een twee- tot drietal kleine krasjes achtergebleven. Deze krasjes hebben geen invloed op het zicht of de optische kwaliteit, maar zijn wel zichtbaar op de lens.

STANAG 2920

Swisseye toont op haar website trots een aantal normen waaraan de Raptor voldoet. Deze normen hebben voornamelijk betrekking op de bescherming die de bril biedt tegen de impact van fragmenten.
De bril voldoet onder meer aan de STANAG 2920 specificatie. STANAG staat voor NAVO STANdardisation AGreement en omvat eisen voor materialen betreffende de mate van bescherming tegen de impact van fragmenten. Van oorsprong is deze standaard opgesteld voor kogelwerende vesten maar hij wordt inmiddels ook gebruikt voor bijvoorbeeld helmen en brillen.
Concreet houdt dit in dat de Raptor afdoende bescherming biedt tegen fragmenten en derhalve prima geschikt is voor gebruik door politiële en militaire schutters en gebruikers, zowel voor dagelijks gebruik als op de schietbaan.

Testresultaat

De bril is een aantal weken bijna dagelijks gebruikt, voornamelijk als zonnebril, dus met de donkere lenzen.
Uit deze gebruikstest is gebleken dat de bril prima geschikt is als dagelijkse bril. Mede door het lage gewicht (34 gram!) als de goede pasvorm is de bril goed langdurig te dragen.
De opbergtas functioneert prima al poetsdoek en je bergt de bril er veilig in op. Desondanks zijn er in de paar weken dat de bril getest is enkele kleine krasjes achtergebleven op de lens, zonder dat ze invloed hebben op het zicht. De bescherming tegen het beslaan van de lens werkt echter wel prima.

Swisseye Raptor 4De bril is goed te verstellen en heeft een goede pasvorm. Hierdoor is de bril prima urenlang achter elkaar te dragen. De bril blijft goed zitten door het rubberen frame en de eveneens rubberen neusbrug. Helaas wordt er geen nekkoord bij de bril geleverd; naar onze mening  is dat een must-have tijdens de actieve dienst.

Dat de bril ook geleverd wordt met twee extra lenzen (hoog-contrast en helder), zorgt voor een compleet pakket dat goed bruikbaar is tijdens de verschillende facetten van het politiewerk. Het is een fijn idee dat je ogen goed beschermd zijn, bijvoorbeeld tijdens een inzet, schietoefeningen of bij het gebruik van entrytools.
Het wisselen van de lenzen is erg makkelijk en vlug uit te voeren.

Jammer is wel dat de zonnebrillens niet polariserend werkt. Vooral voor de actieve dienst in de surveillance of noodhulp heeft dat wel onze voorkeur. Het ontbreken van een dergelijke functie weerspiegeld zich echter wel in de prijs, die is redelijk laag te noemen is.

Het uiterlijk en de vorm van de bril ogen sportief en stoer. Het is goed te dragen bij een uniform alhoewel de bril wel een hoog “Robocop-gehalte” heeft. Uiteraard is dat een kwestie van smaak en voorkeur.

Al met al is de Raptor een bril die zich prima leent voor gebruik in de actieve dienst en misschien nog wel meer voor op de schietbaan. Met zijn relatief lage prijs heeft de bril een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

Beoordeling

OnderdelenOpmerkingen
Score
Functies Goed verstelbaar
Verschillende lenzen
Geen polariserende lens
4
Kwaliteit Goede materialen
Laag gewicht
3,5
Duurzaamheid Toch krassen, ondanks coating
3
Praktijk Goed draagbaar
Lenzen makkelijk verwisselbaar
3,5
Prijs Goede prijs-kwaliteitverhouding
4,5
Eindoordeel Een goede bril, meer voor op de schietbaan of specialistische dienst dan in de uniformdienst.
4

Met dank aan

De Swisseye Raptor is beschikbaar gesteld door de Country Store, de speciaalzaak voor buitenmensen.

Fotogallerij:

Swisseye Raptor 1
Swisseye Raptor 5
Swisseye Raptor 11
Swisseye Raptor 12
Swisseye Raptor 2
Swisseye Raptor 6
Swisseye Raptor 3
Swisseye Raptor 4
Swisseye Raptor 10
Swisseye Raptor 7

//platform.twitter.com/widgets.js

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
Meer in deze categorie: « SWAT4 PC-Game
Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1