Magnum Elite II Waterproof Leather 8"

Het werk van de gemiddelde politieagent vereist een bovengemiddelde schoen, dat is wel duidelijk. Veelal worden de in het standaard kledingpakket aangeboden schoenen niet als erg plezier ervaren.

Er zijn veel betere schoenen of gevechtslaarzen voor het politiewerk beschikbaar: niet via Divisie Logistiek maar in de particuliere handel. Magnum is één van de bedrijven welke dit soort schoenen maakt. In deze recensie bekijken we de Magnum Elite in een waterdichte uitvoering.

De gevechtslaars

Gevechtslaars, een woord wat de (oud-)defensiemedewerkers wat bekender zal voor komen dan de mensen zonder militaire achtergrond. Het klinkt wat agressief en voor sommigen wat eng maar niets is minder waar. Met deze term duiden we vrij hoge schoenen aan welke uitermate geschikt zijn voor het militaire dan wel politiële werk: van surveillance tot antiterreur.

Elite II WP

Magnum2

Deze laars van Magnum is een compleet zwart model met een zwarte zool. De enige kleurafwijkingen vind je in het gele Vibram-logo op de loopzool en het grijze logo van Magnum op de tong van de laars. De schoen bestaat een flink aantal verschillende lappen leer waardoor de laars na het inlopen een soepel schoeisel zal worden. De neus echter bestaat uit één deel en is daardoor goed op te poetsen en geschikt om onder uniformbroeken te dragen.
De schoen is 8 inch hoog (ongeveer 20cm) wat flink hoog is. Voor een hoop mensen vast even wennen. Voordeel van deze hoge schacht is wel een enorme steun en veel ondersteuning, het doorklappen van de enkel is in feite onmogelijk. Wat dat betreft is de schoen dus ook ideaal voor politiewerk: hoe vaak loop of ren je niet achter een verdachte aan terwijl je andere dingen aan je hoofd hebt dan op te letten waar je je voeten neerzet of dat je dit simpelweg niet kunt zien door bijv. de duisternis?

Passen en meten

Het is een vrij breed model schoen. Ik heb zelf niet de meest smalle voeten maar ook geen extreem brede. De Magnums passen mij prima. De breedte is vergelijkbaar met enkele modellen van Meindl (bijv. Island of Army Pro), waarschijnlijk iets breder.
De schacht en tong geven voldoende ruimte voor de dikkere enkels en stevige benen maar passen ook prima om minder brede benen.
De schacht is vrij stevig terwijl de schoen en de zool juist wat soepeler zijn. Dit resulteert in een schoen die makkelijk afwikkelt terwijl de schacht een hele hoop steun biedt en de enkel zeer goed omklemt. Hierdoor is het prima te doen om een volledige dag en dus een flinke afstand af te lopen op de schoenen. Bij sommige gevechtslaarzen zit een te stevige zool onder de schoen waardoor het afwikkelen zwaar wordt en flink wat moeite kost, dit resulteert in sneller het gevoel van moeie voeten; bij deze Magnums dus geen probleem.
De schoen is beschikbaar in de maten 36 t/m 48

Materialen

Zoals gezegd is het een compleet leren model. Dit komt het ademend vermogen van de schoen ten goede: op deze manier krijgt de drager minder snel warme voeten dan wanneer de schoen deels van synthetisch materiaal is. De schoen is van binnen ook afgewerkt met een speciale antibacteriële stof welke nare geurtjes na een zware dienst tot een minimum beperken.
Het leer is volkomen waterdicht terwijl er in het binnenwerk een bootie zit van Sympatex, een ademend en toch volkomen waterdicht materiaal. Water komt dus absoluut niet bij de voet, net als overigens de kou: de schoen is met 400gram Thinsulate geïsoleerd.
Bij de schoenen wordt een los inlegzooltje geleverd waardoor het gebruik van steunzolen of aangepaste zooltjes mogelijk is. De bijgeleverde 3D zooltjes zijn redelijk zacht en hebben een voldoende dempend vermogen. Er zijn betere zooltjes los te koop maar deze zijn dan ook vrij prijzig.

De schoenen kunnen tot bovenaan worden dichtgeveterd, de veters zijn van sterke synthetische samenstelling en zijn niet 1, 2, 3 kapot te trekken. Verder glijden ze door metalen, afgeronde haakjes waardoor slijtage vrijwel tot 0 wordt gereduceerd en de schoenen makkelijk en snel zijn aan te trekken.

Magnum1

Onder de schoen zit een Vibram-zool. De meeste buitensporters kennen dit merk wel en weten dat dit dan ook garant moet staan voor een topzool. Onder de verschillende Meindls, Hanwags e.d. die ik zelf heb zitten ook dergelijke zolen. De zolen hebben een flinke grip op allerhande ondergronden, vooral buiten op straat en in het terrein. Binnenshuis op gladde oppervlakten als parket of linoleum kan het toch wat glad zijn maar dat is een probleem wat iedere schoen op de markt heeft.
In de zool zit ongeveer in het midden een inkeping waardoor het beklimmen van ladders goed te doen is.

Mijn vorige paar Magnums had een zool van Hi-Tec, een “eigen-merk”. Ondanks dat het hier niet om een Vibram-zool ging zijn deze zolen enorm slijtvast gebleken en pas na jaren veelvuldig gebruik echt versleten.

Conclusie

Een (naar mijn mening) mooie schoen voor het politiewerk. Een vrij stevig model dus de vrij lichte collega’s onder ons zullen de schoen misschien wat té stevig bevinden maar de gemiddelde diender heeft dit probleem niet. Daarnaast resulteert de stevigheid in een veilig en zeker gevoel wat lekker werkt.
Waterdicht en goed geisoleerd, ideaal voor in de winter tijdens de koude nachtdiensten of in de sneeuw. Misschien wel wat te warm voor het werk in de zomer maar dat moet blijken. In ieder geval is de schoen zo goed mogelijk aangepast om zweetvoeten en de daar bijbehorende luchtjes te voorkomen!

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl

Gerelateerde items (op tag)

Log in om reacties te plaatsen
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1