Beanbag-shotgun

Het is begin oktober, 1999 wanneer er door het Arrestatieteam Haaglanden op het Centraal Station in Amsterdam een aanhouding werd verricht die in beginsel eenvoudig leek, wil het niet dat op het station vele burgers een groot risico lopen wanneer een aanhouding niet geheel vlekkeloos verloopt. Dit was voor het AT Haaglanden de reden om tijdens deze aanhouding een speciaal wapen te gebruiken.
Door het gebruik van de beanbag is de verdachte, die overigens moest worden aangehouden inzake een poging tot doodslag op een politieagent, aangehouden zonder dat er gevaar was voor de andere betrokkenen. Hij werd vervolgens veroordeeld tot zeven jaar onvoorwaardelijk.

Inzet
Dit keer géén gewone wapens bij de inzet

In de nacht van 21 op 22 augustus heeft Arrestatieteam Rotterdam-Rijnmond een inzet. Men gaat naar Woerden waar een 37-jarige man met een groot mes een vrouw bedreigd. AT Rijnmond, aanhoudend tot uw dienst immers, heeft de man uitgeschakeld door de beanbag op de verdachte af te schieten. De man hield er een klaplong aan over en verschillende media berichtten vervolgens over een "nieuw politiepatroon". Dat deze journalisten er volledig naast zaten bewijst dit artikel maar weer.
De beanbang heeft zijn nut al meermaals getoont!

Halverwege oktober werd er door een aantal kranten aandacht besteed aan het gebruik van dit nieuwe wapen. Arrestatieteams zouden met “nieuwe experimentele wapens” werken. Na deze media-aandacht stelden twee kamerleden vragen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Biza) over het gebruik van dit wapen.

Hieruit bleek dat het Arrestatieteam een vuurwapendocent van het Arrestatieteam mee had tijdens de inzet, deze was getraind in het gebruik van dit wapen. Het wapen zelf bleek een niet nader bekend 12 gauge shotgun te zijn. Behalve het afschieten van de 12 gauge hagelpatronen kun je met zo’n wapen allerhande speciale munitie afschieten. Zo gebruikt LAPD SWAT een shotguns van Benelli en Remmington om patronen mee af te schieten die eenzelfde effect hebben als NFD- en traangasgranaten.

Het wapen was in 1997 aangeschaft door het Arrestatieteam Rotterdam-Rijnmond, nadat deze hiervoor toestemming hadden gekregen van de toenmalige korpschef. Met de aanschaf van de shotgun, die bedoeld was om traangas en beanbags mee af te vuren, kocht men een flink aantal van deze traangaspatronen en beanbags.

Suspectdown
Uitgeschakeld, maar geen levens verloren: verdachte neer!

Tijdens de aanhouding van AT Haaglanden werd deze shotgun gebruikt in combinatie met de beanbag patroon. Maar wat is precies dit beanbag patroon? In dit artikel richten we ons op de 12 gauge patroon die door de AT’s kan worden gebruikt.
De patroon ziet eruit als een standaard shotgunpatroon. Het deel van de patroon,de huls, waar normaal de kogel (slug) of hagel zit is nu gevuld met een klein zakje dat opgevouwen in de patroon zit. In dit zakje zit ongeveer 40 gram lood. Wanneer de patroon wordt afgevuurd zal de patroon opengaan en daardoor komt het zakje met lood uit de huls. Vervolgens vouwt het zakje zich en uit een treft het doel met zijn orrspronkelijke grootte.

Wanneer het zakje zijn doel raakt zal het zich, bij het treffen naar het doel vormen. Wat je dus krijgt is dat de impact van de 40 gram lood over een oppervlak van ongeveer 10 vierkante centimeter wordt verspreid. Hierdoor wordt de penetratie van het zakje lood negatief beïnvloed, de kracht wordt op het moment van impact afgegeven. Door dit principe kun je de impact van een beanbag vergelijken met een stoot op volle kracht van een professionele boxer, of het worden geraakt met een honkbal die net wordt weggeslagen. Uit de genoemde vergelijkingen valt wel op te maken dat het beanbag principe behoorlijk pijnlijk en daardoor effectief is.

Door de geweldige kracht die de beanbag patronen afgeven moet men de patroon niet onderschatten, het is best mogelijk dat de verdachte overlijdt na te zijn geraakt door de beanbag. Het wapen is ontwikkeld om te worden gebruik op afstanden van 10 tot 50 meter, maar zeker op korte afstanden blijft het een zeer gevaarlijk wapen.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
Meer in deze categorie: Heckler & Koch MP5 »
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1