Glock 17

Jarenlang heeft de Walther P5 dienst gedaan bij de Nederlandse arrestatieteams, totdat in 2006 dit wapen word vervangen door een moderner pistool.
De vervanger werd het in Oostenrijk geproduceerde Glock 17 pistool, een wapen dat binnen de Nederlandse krijgsmacht al jaren veelvuldig wordt gebruikt.

Vervanging Walther P5

Glock17 GignAndere specialistisch eenheden, zowel in binnen- als buitenland, waren op dat moment uitgerust met modernere en beter toegeruste handvuurwapens; de Nederlandse arrestatieteams liepen in dat opzicht erg achter op collega-eenheden.

De Walther P5 is een wapen dat simpelweg te ouderwets is om te worden gebruikt door een specialistische politie-eenheid als het arrestatieteam.

Dit, in combinatie met het feit dat de Walther P5 die eigendom zijn van de Nederlandse politie inmiddels flinke slijtage vertonen met een vergrote kans op storingen, zorgde ervoor dat men naarstig op zoek ging naar een goede vervanger van de Walther P5.

Glock 17 British ArmyInmiddels was de politie begonnen met de aanbestedingsprocedure om de Walther P5 binnen de gehele politieorganisatie te vervangen. Met betrekking tot de arrestatieteams heeft men besloten om deze langdurige procedure niet af te wachten. Na een inventarisatie van de mogelijkheden werd ervoor gekozen om het Glock 17 pistool te gaan gebruiken dat al jaren gebruikt werd binnen de Nederlandse krijgsmacht.

De wapens zijn niet aangeschaft door de politie maar rechtstreeks betrokken vanuit de krijgsmacht. De reden hiervoor is niet bekend.

Geschiedenis van Glock

Waar de geschiedenis van vele grote wapenfabrikanten zeker twee eeuwen terug gaat, is de geschiedenis van de vuurwapenfabrikant Glock veel recenter.

De oprichter van het bedrijf is de Oostenrijker Gaston Glock (1929). Glock is een ingenieur die verschillenden messen en andere uitrustingsdelen had ontwikkeld voor de Oostenrijkse krijgsmacht. Met vuurwapens hield hij zich niet bezig: Glock was een expert op het gebied van polymeren, een bepaalde groep kunststoffen.

In 1980 kwam het Gaston Glock echter ter oren dat het Ministerie van Defensie van Oostenrijk op zoek was naar een vervanger van de Walther P38 die destijds nog in gebruik was. Het ministerie bracht een lijst uit met zeventien eisen waaraan dit nieuwe vuurwapen zou moeten voldoen. Glock stelde daarop een team samen van experts op het gebied van vuurwapens uit de krijgsmacht, de politie maar ook uit de burgermaatschappij. Dit team gebruikte hun kennis om de zeventien eisen aan het nieuwe dienstvuurwapen terug te laten komen in hun eigen ontwerp.

Glock17 Gen1Al na enkele maanden kwam het team van Gaston Glock met een werkend prototype. Na diverse aanpassingen werd uiteindelijk het zeventiende ontwerp ingestuurd naar het Ministerie van Defensie. De combinatie van dit zeventiende ontwerp met de naam van de hoofdontwerper gaf de naam aan dit pistool: de Glock 17.

Na een langdurige testperiode werd de Glock 17 in 1982 als nieuw dienstvuurwapen in gebruik genomen door het Oostenrijkse Ministerie van Defensie.

In 1987 besloot het Nederlandse Ministerie van Defensie om de Glock 17 aan te kopen als vervanger van de FN Browning High Power. In 1994 werd de Glock het standaard vuistvuurwapen binnen de Nederlandse Krijgsmacht.

Kenmerken Glock 17

De Glock 17 is een wapen met een polymeer (kunststof) frame. Alleen de loop, slede en kamer zijn gemaakt van metaal waardoor het wapen zeer licht is. Een Glock 17 weegt leeg 625 gram tegen de 795 gram van een lege Walther P5.

Het veelvuldig gebruik van kunststof veroorzaakte de mythe dat men met een Glockpistool ongemerkt door de metaaldetectoren zou kunnen komen, bijvoorbeeld op een vliegtuig. De Glock 17 werd dan ook al gauw “the terrorist gun” genoemd, een naam die overigens onterecht is: de hoeveelheid metaal die aanwezig is in een Glockpistool is ruimschoots voldoende om door een metaaldetector te worden waargenomen.

Glock17 Glock Safe Action

De Glock 17 is een semiautomatisch (één schot per trekkerbeweging) pistool geschikt om kaliber 9x19mm Parabellum munitie mee te verschieten. Een standaard patroonhouder heeft plaats voor zeventien patronen. De patronen worden afgevuurd middels een “striker”, een soort van losse slagpin zonder de aanwezigheid van een in- of externe hamer.

De kogel wordt vervolgens door de 11,4 cm lange loop (Walther P5: 8,9 cm) geperst. Deze loop is niet voorzien van de gebruikelijke trekken en velden om de kogel een stabiele baan te geven. In plaats daarvan is het wapen voorzien van een hexagonale (zeshoekig) loop. Een standaard kogel verlaat de loop met ongeveer 375 meter per seconde wat het effectieve bereik van een Glock 17 op ongeveer 50 meter brengt.

Specificaties Glock 17

Lengte

204 mm

Breedte

30 mm

Hoogte

138 mm

Looplengte

114 mm

Ongeladen gewicht

710 g

Geladen gewicht

910 g

Trekkerdruk

Ongeveer 2.5 kg

Trekkerweg

Ongeveer 12.5 mm

Kaliber

9x19 mm Parabellum

Capaciteit

17 + 1

Veiligheid

Glock Safe Action-trekker

De Glocks van het arrestatieteam

Zoals eerder gezegd gebruikt het AT sinds 2006 de Glock 17 als vuistvuurwapen. De wapens die het AT gebruikt zijn zogeheten “derde generatie” Glock 17’s. In zijn bestaan is de Glock 17 namelijk geëvolueerd en verbeterd, waarbij de verschillende modellen zijn verdeeld in generaties.

Arrestatieteam Glock Schild

De eerste generatie betreft de originele Glock 17’s zoals deze aan het Oostenrijkse leger zijn uitgeleverd; het zijn de meest basale Glock 17’s met een hoekig en simpel frame.

In 1988 kwam de tweede generatie Glock 17’s uit. De voornaamste verbeteringen werden doorgevoerd aan de greep: deze kreeg een textuur en groeven waardoor het wapen steviger vast te houden was. Naast enkele kleinere technische interne aanpassingen werd er voor gezorgd dat de patroonhouders makkelijk uit het wapen vallen tijdens een snelle herlaadprocedure.

De derde generatie Glock 17’s werden uitgebracht in 1997. De wapens die het AT gebruikt zijn dan ook te herkennen aan de accessoire-rail onder de loop (voor bijvoorbeeld een lamp- of lasermodule), de laadstatusindicator (geeft aan of het wapen doorgeladen is) en de greep met daarop profielen voor de vingers en duim van de schutter voor een nog betere greep op het wapen.

Arrestatieteam Aanhouding GlockInmiddels is de vierde generatie, door Glock “Gen4” genoemd, in 2010 op de markt gekomen. Deze wapens hebben een grotere patroonhouderpal, drie verschillende pasvormen voor de handgreep en een grovere, ruwere textuur op de greep, wederom om de grip op het wapen te verbeteren.

Accessoires


De rails voor accessoires waar de Gen3-Glocks van het AT over beschikken zijn door het AT voorzien van de tactische lamp- en lasercombinatie van Glock, de Glock GTL21. Deze module bevat naast een xenonlamp, die de schutter in staat stelt om beter te zien in donkere omgevingen, ook een laser die een rode laserstraal uitzendt. Dit maakt het mogelijk om zonder de standaard richtmiddelen van het wapen snel en nauwkeurig een gericht schot af te geven.

Glock Gtl 21

De Glock 17 plus GTL21 worden door de AT’ers gedragen in holsters van Safariland: men gebruikt het Safariland ALS beenholster alsmede het holster dat aan een koppel op de heup wordt gedragen.

Munitie

Het arrestatieteam gebruikt in de Glocks dezelfde patroon als men gebruikte in de Walther P5 en nog steeds gebruikt in de Heckler & Koch MP5.

Deze speciale politiepatronen die worden gemaakt door de firma RUAG worden besproken in een nog te verschijnen artikel op deze website.

Fotogallerij

Arrestatieteam Aanhouding Glock
Arrestatieteam Vuurdekking Glock17
Glock17 Gign
Glock 17 British Army
Glock17 Glock Safe Action
Glock17 Gen1
Arrestatieteam Glock Schild
Glock Gtl 21
Glock 17 Generations

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
Meer in deze categorie: « Walther P5
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1