Heckler & Koch MP5

De wapens die Heckler & Koch thans produceren hebben een heel lange en roerige geschiedenis. In de tweede werldoorlog hadden de ingenieurs Mauser Werke, de grootste en bekendste Duitse wapenfabriek, die naast het bekende K98 geweer ook een pistoolmitrailleur ontwikkeld met de naam StG44 (SturmGewehr model 1944). Aan het einde van WWII werd een nieuw model geintroduceerd: de StG45. De ingenieurs van dit wapen waren de heren Edmund Heckler, Theodor Koch en Alexis Seidel.

Hkfactory
Eén van de H&K gebouwen

Na WWII werd het Duitsland verboden wapens te fabriceren voor een eigen leger, de wereld had zijn lesje geleerd en had gezien hoe een land in korte tijd (na WWI) een compleet, modern, proffesioneel en goed uitgerust leger op de been kon brengen. De angst dat Duitsland wederom een greep naar alleenheerschappij zou doen was groot dacht men.

De drie Mauser ingenieurs zaten zonder werk en besloten naar Spanje te vertrekken, na de Spaanse burgeroorlog was hier wel behoefte aan goede wapens. Hierop werd het Spaanse CETME opgericht. Al snel werd het eerste CETME model op de markt gebracht wat eigenlijk een doorborduursel was van de StG45. West Duitsland mocht, zij het kleinschalig, een eigen leger uitrusten. Dit deed men met het CETME geweer wat korte tijd later werd vervangen door de Belgische FN FAL van Fabrique Nationale te Herstal) De FAL werdt ook in Nederland het standaard wapen van de strijdkrachten. Toen ook de FN FAL niet beviel kreeg Duitsland in 1954 en licencie om zelf wapens van CETME te produceren. De 3 eerder uit Duitsland gevluchtte ingenieurs kwamen terug en begonnen onder de naam Heckler & Koch in Oberndorf am Neckar het CETME geweer te moderniseren tot het model G3.

De G3 is eigenlijk het basistype van een complete familie wapens welke ongeveer 33 verschillende modellen kent. Voor een groot gedeelte zijn de onderdelen zelfs onderling uitwisselbaar. De wapens zijn pistoolmitrailleurs (9mm), geweren in kalbers .308Nato (7.62x51) en .223 Remington (5.56x45) een scherpschuttersgeweer (de PSG) en mitrailleurs. Ik zal het beperken tot de MachinePistole Model 5, de MP5.

In 1964 introduceerde Heckler & Koch de 9mm "Machine Pistole 5" (toen nog HK54). Dit wapen was niet echt een verkoopsucces als het model G3 waarvan er reeds meer dan 3 miljoen wereldwijd zijn verkocht aan meer dan 50 landen. De doorbraak van dit type wapen was na de geslaagde actie van de Special Air Service (SAS) in 1980, pas 15 jaar later. In Londen werden een groot aantal gijzelaars gevangen gehouden in de Iranese ambassade in Londen. Het 22e regiment van de SAS bevrijde deze gijzelaars met alle ogen van de wereld op hen gericht.

Overigens is de naam MP5 de correcte aanduiding. Soms wordt dit wapen aangeduid als "MP-5", wat niet correct is. Er hoort geen streepje in de naam.

Wat is de Heckler en Koch MP5?

Bbe1
Bbe2
De MP5 bij de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE-M)

De Hecker & Koch MP5, vaak afgekort tot MP5, is het secundaire wapen van de Nederlandse Arrestatieteam. De MP5 is een zogeheten pistoolmitrailleur of machinepistool. Dit soort wapens worden in het Engels altijd Submachinegun genoemd, ook wel SMG. Kenmerken van zo een wapen zijn dat het schoudergevuurd wapen is wat een pistoolmunitie verschiet. De MP5 schiet dan ook de pistoolpatroon 9x19mm Parabellum.
De specifieke munitie die het AT gebruikt in de Heckler en Koch is dezelfde munitie die in het Walther P5 dienstwapen zit: Type Action Model 3, welke wordt geproduceerd door Dynamit Nobel A.G.

De MP5 bij het AT

In de jaren '70 waren de roerige tijden aangebroken van terrorisme. Kapingen, ontvoeringen, bomaanslagen en andere situaties troffen ook ons land. Sinds de 2e Wereldoorlog had de Britse Stengun dienst gedaan binnen de nederlandse politie en deze was in de jaren '60 vervangen door de .30M1 karabijnen. Niemand had toen nog gehoord van de term "AT" of Arrestatieteam, OT's en andere specialistische onderdelen van de politie. In de jaren '70 werdt de roep om een degelijk, modern vuurwapen voor de wat langere afstand duidelijk hoorbaar. Nederland was al op zoek naar een ander dienstpistool (de Walther P5) en de karabijnen hadden als nadeel de zeer lange dracht van de kogel wat veel schade toebracht aan alles wat net NIET geraakt moest worden. Behalve de P5 werdt ook de MP5 uit Duitsland aangeschaft. Wel heeft de invoering van de Action3 munitie een groot aantal modificaties noodzakelijk gemaakt omdat de groene plastic dopjes in de geluiddemper kunnen blijven hangen en de afsluiters (onderdeel van de grendel) hadden ook moeite met de patronen. Standaard is de MP5 gemaakt voor het verschieten van kogelkoppen met een gewicht van 115 of 124 grain. De Action3 weegt echter maar 90 grain en de piekdruk ligt bij het schot soms hoger dan de eerder genoemde (standaard) kogelgewichten. Zo heeft de nederlandse politie een uniek, eigen ontwerp gemaakt van de MP5. Alleen de nederlandse krijgsmacht heeft nog normale militaire MP5's en MP5k's ter beschikking (met name de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de KMAR, deze gebruiken dan ook andere MP5 versies en als het kan door elkaar, afhankelijk van de opdracht). De politionele Heckler en Koch MP5's zijn te herkennen aan een klein geel stickertje op de trekkergroep.

Het Arrestatieteam gebruikt vrij veel verschillende versies van de MP5. Allereerst zal ik een lijst geven van welke "standaard" Heckler en Koch MP5's er zijn.

  • MP5A1 - SEF + Stopschoudersteun
  • MP5A2 - SEF + Volledige schoudersteun
  • MP5A3 - SEF + Inschuifschoudersteun
  • MP5A4 - SEBF + Stopschoudersteun
  • MP5A5 - SEBF + Volledige schoudersteun
  • MP5A6 - SEBF + Inschuifschoudersteun

De "A" in deze aanduiding staat voor het Duitse woord "Ausführing" wat uitvoering betekent. Wanneer de A in de aanduiding is vervangen door de term SD, betekent dat het wapen is voorzien van een speciale geïntegreerde demper van Heckler en Koch zelf. SD staat voor het Duitse woord "Schalldämpfer" wat geluiddemper betekend.

Mp5a3new
Klik voor een aantal HK MP5 varianten

De termen SEF en SEBF die in het rijtje staan geven aan wat de trekkergroep van het wapen is. De trekkergroep is een groep onderdelen die vlakbij de trekker zitten, en die regelt hoe het wapen reageert wanneer de trekker wordt overgehaald.
SEF staat voor "Sicher" (Safe), "Einzelfeuer" (Single) en "Feuerstoß" (Full Automatic). Wanneer de trekkergroep op Safe staat zal er geen kogel worden afgevuurd wanneer men de trekker overhaalt. Staat de trekkergroep op E, zan zal er één enkele kogel worden afgevuurd. Wanneer de trekkergroep op F staat zal het wapen kogels blijven afvuren totdat men de trekker weer loslaat of wanneer het patroonhouder leeg is.
In de SEBF groep hebben we een B extra, die staat voor Burst, een schotgroep van (meestal) drie schoten. Dus bij het 1x overhalen van de trekker worden er drie kogels afgevuurt.

Verder zien we dat de modellen kunnen zijn uitgerust met één van de drie verschillende kolven. De schoudersteun is het onderdeel van het wapen wat tegen de schouder wordt gezet om de terugslag van het wapen op te vangen, tevens legt men de wang hier tegenaan, om goed door het vizier te kunnen kijken.

Mp5ka4
Heckler & Koch MP5KA4 (stopschoudersteun)

De Stopschoudersteun is eigenlijk geen schoudersteun, het wapen wordt na de trekkergroep afgekapt waardoor een erg klein wapen overblijft, ideaal voor gebruik in zeer kleine ruimten. De "Volledige schoudersteun" is de standaard schoudersteun, de normale, vrij forse volle schoudersteun. De laatste schoudersteun die we op de MP5s zien is de Inschuifschoudersteun (Retractable Buttstock). Deze schoudersteun is in het wapen te schuiven waardoor hij niet veel groter is dan een MP5 met een stopschoudersteun. De schoudersteun is ook uit te schuiven waardoor je een wapen krijgt wat zeer dicht in de buurt komt van de MP5 met een volledige schoudersteun: ideaal om precisieschoten mee te plaatsen dus. De MP5k is de korste versie (lengte is 325mm tegen 490mm van de MP5A3 met schuifkolf.

Het Arrestatieteam gebruikt tijdens hun inzetten over het algemeen de Heckler en Koch MP5A3, dus met een S-E-F trekkergroep en en inschuifschoudersteun. Tijdens de opleiding worden vaak de wat solidere MP5A2's gebruikt, die verschillen van de A3 door de volledige schoudersteun.
Ik zal niet ingaan op de verschillende soorten MP5's omdat er door het Amerikaanse Heckler & Koch ook verschillende typen op de markt worden gebracht. Deze zijn gemaakt voor onder ander het Amerikaanse leger (Navy Seals, Delta Force ea), FBI, CIA en verschillende andere overheden. Wel wil ik nog kwijt dat er ook een PT (Plastic Training) versie bestaat. Hierdoor is het mogelijk om met speciale plastic munitie te schieten wat kostenbesparend werkt. Deze training kan ook in gebouwen plaatsvinden omdat er geen speciale kogelvanger nodig is.

Behalve de 9mm Parabellum versie van de MP5 bestaan er ook een 10mm en een .40S&W versie. Beide versies worden minder gebruikt, maar bieden wel wat meer vuurkracht. Deze wapens zijn te herkennen aan de rechte patroonhouderen in het wapen, tegen de gekromde patroonhouderen van de 9mm versies.

De "Schalldämpfer"

Reno1
Reno SWAT met een HK MP5SD5

Voor zover bekend zijn de gedempte versies (SD) van de Heckler en Koch MP5 niet in gebruikt bij de Arrestatieteams, maar een korte uitleg is toch wel interessant.
Vele mensen verwachten dat je met een "geluidsdemper" op een wapen, geluidloos kunt vuren. Dit is volledig fout. Eigenlijk is de term geluiddemper al fout. Oorspronkelijk zijn deze apparaten ontstaan als mondingsvlamdempers. Deze dempers zorgden ervoor dat de mondingsvlam van het wapen die ontstaat bij het afvuren van een patroon bijna geheel verdween. Na een lange doorontwikkeling kreeg men de dempers zelfs zo ver dat ze ook het geluid dempten. De werking van een geluiddemper zit hem niet in het onhoorbaar maken van het schot maar in het vervormen van het geluid. Het geluid van het schot wordt zo vervormd dat het niet meer klinkt als een schot. De dempers van Heckler en Koch, die geïntegreerd zijn in het wapen zijn echter zo goed dat het geluid wel erg goed wordt gedempt, en dat het wapen ontzettend stil is. Een belangrijke wapentechnisch feit is dat de SD versie normale patronen (zoals de Action3) kan verschieten en het gebruik van sub-sonic, low-velocity patronen niet nodig is.

Waarom zo populair?

Heckler & Koch maakt gebruik van een rolvergrendeling in het wapen. Door deze rolvergrendeling is het wapen bij volautomatisch vuren beter te controleren dat een wapen met een "ouderwetse" massavergrendeling. Een UZI bijvoorbeeld heeft bij volautomatisch vuren de neiging te "klimmen" waardoor 80 tot 90 procent van de verschoten patronen het doel mist. Een MP5 heeft dat niet en kan beter "op doel gehouden" worden.

Flexibiliteit

De Heckler & Koch wordt werkelijk bij iedere antiterreurbrigade of Speciale Eenheid gebruikt. Ook de Nederlandse BBE (Bijzondere Bijstandseenheid) gebruikt dit wapen, dezelfde uitvoeringen als het Arrestatieteam. Ook allerlei buitenlandse eenheden als de Duitse GSG9, de Franse GIGN en RAID, de Belgische SIE en de Amerikaanse US Navy SEALs, en 1st SFOD gebruiken dit wapen.
Het wapen is zo verschrikkelijk populair vanwege de flexibiliteit van het wapen. Niet alleen is het wapen in talloze versies te verkrijgen, het wapen is ook zeer goed uit te breiden met allerlei speciale opties. Van lampen tot nachtkijkers, van optische viziers tot laserpointers, de MP5 kan met alles worden uitgerust: 15 en 30 schots magazijnen, montages voor diverse richtmiddelen, een tactical sling (wapenriem) snelladers, koppelsystemen om magazijnen aan elkaar te klikken, koffers met geintegreerde MP5k (voor veiligheidsdiensten, trekker wordt bediend door het handvat van de koffer in te drukken) en nog veel meer.

Flex1
Flex2
Flexibiliteit ten top: laserpointers en Taclites

Het Arrestatieteam gebruikt een vrij "kale" versie. De meeste wapens zijn niet uitgerust met speciale opties. Interessant worden hier de verschillen tussen de regio's. Behalve de kale wapens zien we namelijk ook MP5's die zijn uitgerust met speciale holografische vizieren (Bushnell HOLOsight 450LE). Verder zien we soms lampen onder de wapens voor donkere situaties. De gebruikte lamp is van het merk SureFire, model 628. Deze lamp wordt ook veelvuldig gebruikt door de US Navy SEALs en de NYPD Emergency Service Unit (ESU), de Amerikaanse equivalent van het AT.
Verder zien we wel eens vergrotende viziers op de wapens waardoor zeer gerichte schoten op langere afstand mogelijk worden.

De Nederlandse Arrestatieteams worden binnenkort uitgerust met de Aimpoint Comp M/L2. Dit vizier is zo gemaakt dat de schutter met beide ogen open kan vuren en het vizier gebruiken, een groot voordeel uiteraard. Dit was niet mogelijk met de Bushnell Holosight in verband met de grote stalen beschermkap die om het wapen zat (zie foto onder). Verder is het vizier parallaxvrij en laat het een rode stip zien in het vizier waar de kogel komt. Deze stip wordt in 10 lichtsterktes weergegeven. Gezien de grote voordelen van dit vizier is ook de Nederlandse BBE druk bezig om dit vizier te testen om te gaan gebruiken op hun wapens. Ook op de Diemaco C8, waar de ELCAN kijker die fors tegenvalt zal worden vervangen.

De MP5 en het AT in actie!

Het mooiste zijn toch wel de foto's waarop je de leden van het Arrestatieteam met de Heckler en Koch ziet sjouwen. Daarom hier voor de liefhebber vier schitterende foto's waarop de Heckler en Koch perfect is te zien. Op de 1e foto zien we een "kale" MP5 met een uitgeschoven schoudersteun. De tweede foto laat een MP5A3 zien met een ingeschoven schoudersteun, een (onbekend!) optisch vizier en een SureFire 628 Taclite. Op de derde foto zien we een AT'er tijdens een oefening (geen patroonhouder!) met een SF 628 en een Bushnell HOLOsight.

 

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1