Pepperspray

In de jaren '90 kwamen er uit de BPZ geluiden dat men behoefte had aan een opvulling van het gat tussen de wapenstok en het pistool op de geweldsladder. Al snel werd er gedacht aan de invoering van de zogeheten pepperspray, een wapen wat in de Verenigde Staten een goede staat van dienst heeft.
Ondanks de aanvankelijk negatieve reacties op de eventuele toevoeging van pepperspray aan de uitrusting van de politie, werd na een grote pilot in 2000, de pepperspray toch ingevoerd; vanaf 1 januari 2001 behoorde pepperspray tot de standaarduitrusting van de Nederlandse Politieagent.

Wat is het, wat doet het?

Pepperspray heet eigenlijk OC-spray, wat staat voor Oleoresin Capsicum spray. De stof OC is een extract van de vrucht Capsicum Annurim of Capsicum Frutescens. Je kan dit extract onder andere ook tegen komen in bijvoorbeeld "Fischerman's Friends", "midalgen" (wrijfmiddel tegen stijve spieren), tabasco en chilli.

Pepper1
De OC-Spray aan de koppel

Het effect van pepperspray is niet te onderschatten. Wanneer het middel in het gezicht komt, dat wil zeggen, in de buurt van de mond, neus of ogen, ontstaat er een acute ontstekingsreactie met als onmiddelijk resultaat dat de persoon de ogen sluit, in ademnood komt en controle over het lichaam verliest. Vaak ontstaat er een paniekreactie bij de persoon; men ziet niets, heeft vreselijke pijn en de ademhaling verloopt moeilijk. Pogingen tot verzet worden meestal gestaakt waardoor de persoon over het algemeen kan worden ingerekend.

Voor én tegens

Pepperspray is geen wondermiddel. Eén van de nadelen is dat de pepperspray van 3 à 4 meter afstand moet worden gespoten, anders raakt de straal de persoon niet. Verder is het voor de persoon ook geen onmogelijke opgave om de pepperspray (deels) af te weren door een bivakmuts te dragen, een bril op te hebben of door de handen voor 't gezicht te houden.

Ook zijn mensen die onder invloed zijn van alcohol en/of drugs minder vatbaar voor de effecten die pepperspray heeft. Deze mensen zijn vaak niet of nauwelijks "plat" te krijgen met de OC.
Verder is de nazorg die de bespoten persoon nodig heeft een onhandig punt. De persoon moet met speciale verkoelende vloeistof behandeld worden. Op het politiebureau kan de verdachte vervolgens de spray volledig uit de ogen spoelen. Eventueel mag de verdachte eigen middelen gebruiken om weer op adem te komen. Denk hierbij aan de aparaatjes die astmapatiënten bij zich dragen. Overigens heeft de pepperspray geen extra nadelige effecten op astmatische patiënten, ze kunnen wel meer last hebben van de OC-spray.

Het koppel

het busje pepperspray wat de Nederlandse politie gebruikt is van het merk Defense Technology en behoord tot de First Defense produktlijn. Het exacte model wat door de AT's wordt gebruikt is de Duty Earosol Mark-3 (MK-3) #5039.
De pepperspray wordt in een speciale houder gedragen welke met een special clip op het koppel bevestigd is. De peppersprayhouder zit vast middels een zekeringstouwtje aan de koppel of broek waardoor andere personen dan de agent er niet mee aan de haal kunnen. Op de foto's zien we het Sidekick koppel met de Walther P5 en peppersprayhouder. Normaliter zitten de pepperspray en het holster niet zo dicht bijelkaar, maar vanwege de foto's zijn ze even wat dichter naar elkaar geschoven.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1