Walther P5

De Duitse Walther fabrieken bestaan al meer dan 120 jaar. In de loop der jaren heeft de firma een uitgebreid assortiment verdedigings- en sportpistolen ontwikkeld waarvan een groot aantal vooroorlogse modellen inmiddels uit de productie is genomen. In 1929 werd het befaamde Walther PP pistool ontwikkeld, dat in 1931 werd gevolgd door het model PPK. Dit laatste pistool werd onder andere beroemd door de vele James Bond-films waarin Sean Connery als geheim agent 007 zijn tegenstanders ermee te lijf ging.

Het PP-model, de afkorting van Polizei-Pistole, heeft lange tijd dienst gedaan bij vele politiekorpsen in de gehele wereld. Dit pistool is verkrijgbaar in de kalibers 7,65mm en 9mm Kort. Naar de huidige maatsstaven hebben deze kalibers onvoldoende stopkracht voor politiedoeleinden, tenminste, als de conventionele munitie gebruikt wordt. Een kleiner zakpistool, afgeleid van de PP/PPK serie, is de TPH in de kalibers .22LR en 6,35mm (.25 ACP). Eind jaren '30 werd een groot double-action 9mm Para pistool speciaal voor de strijdkrachten ontwikkeld. Aangezien dit pistool in 1938 bij het Duitse Leger werd ingevoerd, kreeg het de naam P38. Na de Tweede Wereldoorlog werd dit wapen opnieuw aan het Duitse Leger verstrekt, nu onder de naam P1.

In 1980 introduceerde Walther het P5-model, dat speciaal ontworpen is als politiepistool. Het double-action wapen heeft geen veiligheidspal, maar uitsluitend een ontspanhefboom die ook dienst doet als sledevangpal. Dit wapen heeft hetzelfde vergrendelingsssysteem als de P38, namelijk de Walther valblokvergrendeling.

Waltherdismanteld
Walther P5 ontmanteld

Om mee te kunnen dingen naar de regeringsopdrachten voor nieuwe leger- of politiepistolen werd in 1987 de Walther P88 op de markt gebracht,. Vreemd genoeg verliet Walther bij dit model de vertrouwde valblokvergrendeling en schakelde het bedrijf voor dit model over op een variatie van de Browningvergrendeling. Onderaan de kamer van de loop is een grendelkam aangebracht en het kamerblok zelf fungeert als vergrendeling in de uitwerpopening van de slede. Verder is het pistool, net als de P5, uitgerust met een tweezijdige, gecombineerde spanpal en sledevangpal. Walther heeft met dit pistool ook meegedongen naar de gunst van het Amerikaanse leger in de laatste legertests. Het moet voor Walther wrang geweest zijn dat uitgerekend de Beretta 92F werd uitverkoren bij deze tests, aangezien dit wapen is voorzien van de beproefde Walther valblokbeveiliging.
Ook op het gebied van sportpistolen kan Walther trots zijn, met name vanwege de Walther GSP. Dit model is in de loop van 25 jaar onderworpen aan verschillende verbeterende aanpassingen.

Wat is de Walther P5?

Bij alle politiediensten is het standaard vuurwapen de Walther P5 in 9x19mm, ookwel 9mm Luger of 9mm Parabellum genoemd. Ook het Arrestatieteam gebruikt de Walther P5 als standaardwapen vanwege de verdienstelijke reputatie die het wapen heeft opgebouwd tijdens de lange loopbaan bij de politie. De Walther P5 heeft een uitneembare patroonhouder die maximaal 8 patronen kan bevatten. Het wapen weegt 795 gram en is 18 cm lang.
Het wapen wordt in Nederland geladen met munitie die in Duitsland wordt vervaardig, speciaal voor de Nederlandse politie. Dynamit Nobel A.G produceert daar namelijk de Type Action, Model 3 munitie in 9x19mm Parabellum.

Action1g
Action2g
Klik op de foto's voor een vergroting...

De Walther P5 in actie!

Altijd mooi de theorie, maar niets overtreft de praktijk! Daarom plaatsen we hier ook een aantal bewerkte foto's waarop het AT of een andere politionele dienst de Walther P5 gebruikt. Op de eerste foto zien we een Arrestatieteam een inval doen, in volledige uitrusting en bewapent met de Walther P5 zoals op de uitvergrotingen goed te zien is.
Op de tweede foto wederom een AT agent die zich klaar maakt voor een inval. Ook hij is bewapent met de Walther P5 zoals ook goed zichtbaar is.

De selectie

Voordat we de Walther P5 als dienstwapen hadden, waren de agenten uitgerust met de Fabrique Nationale 125. Dit wapen werd het middelpunt van kritiek in de jaren '70. Rond 1976 is de overheid dan ook op zoek gegaan naar een nieuw wapen. Onder andere uit de SIG Sauer P225, de Heckler & Koch PSP en de Manhurin MR73 bleek de Walther P5 de gunstigste keuze.
Meer informatie over de invoering van de Walther P5, lees je in dit artikel, wat er specifiek over gaat.

Img0400
Walther P5

Klachten en problemen

Het wapen doet in Nederland goed dienst, er zijn vrij weinig klachten over het wapen zelf. Wat wel een punt van kritiek is, is dat voor kleine (vrouwelijke) agenten het wapen vrij groot is en moeilijk te bedienen, terwijl voor de grotere (mannelijke) agenten het wapen, en dan vooral de handgrepen, veel te klein zijn waardoor het wapen zeer lastig vasthoudt:

'Ik ben met twee meter niet de grootste collega in het korps. Ik heb collega's rondlopen – als ik lang met ze sta te praten krijg ik pijn in mijn nek. Zij hebben echte kolenschoppen en hetzelfde probleem. Kan er geen andere greep op het wapen, zodat je 'meer vlees' krijgt? Ik ken collega's die noodgedwongen postelastieken om de greep wikkelen, omdat ze hun pistool anders niet goed kunnen vasthouden.'

Maar zoals gezegd hebben niet alleen agenten met grote handen problemen met het wapen, ook de (vaak vrouwelijke) agenten hebben problemen om de Walther vast te houden wanneer ze vrij kleine handen hebben.

'Ik heb best kleine handen en moet onder andere mijn wapen naar links bewegen om te ontspannen nadat ik een schot heb afgevuurd. Ik kan met mijn duim haast niet bij de ontspanner als ik mijn wapen gewoon vastheb. Ook heb ik vaak last van blaren als ik even geschoten heb. Mensen met grotere handen hoor je hier nooit over.'

Een ander probleem van de Walther P5 is dat de bijzondere verrichtingen van het wapen niet makkelijk zijn uit te voeren. Dit is wat een agent daarover vertelde:

'Ik behoor tot de minderheid der linkshandigen. Gelukkig zijn voor deze categorie werknemers thans speciale holsters beschikbaar – veilig of niet.
Blijft over het probleem dat de Walther p5 uitsluitend in een rechtshandige versie wordt geleverd. Met name tijdens de zogenaamde 'bijzondere verrichtingen' geeft dat gevaarlijke situaties, omdat daarbij handelingen moeten worden uitgevoerd op een manier die niet of nauwelijks te verenigen is met linkshandig zijn. Tijdens het ontspannen dient – vooral als je wat langere vingers hebt – het wapen in de hand iets achterover gekanteld te worden; pas dan kan de ontspanboom worden bediend. Op zich een onveilige situatie, omdat de controle over het wapen niet maximaal is. Bij mij is tijdens zo'n handeling wel eens ongewild een schot afgegaan. Mijn linkerwijsvinger gleed toen van de ontspanboom af en kwam tegen de trekker aan. Gelukkig had dit geen nare gevolgen.
Als ik er met instructeurs over spreek, krijg ik steevast het antwoord dat echte oplossingen te duur zijn voor het Rijk. Wel wordt meegedacht over methoden om de ontspanhefboom beter te bedienen en het monteren van een rubberen handgreep om de grip op het wapen te vergroten. Maar dit blijven lapmiddeltjes.'
Metmp5dekking
Een AT agent klaar voor een inval

En allerlei kwalen met de handgrepen leiden uiteindelijk naar vrij grote problemen en drastische maatregelen zo lezen we in de reactie van de volgende agent:

'Ik ben werkzaam bij de spoorwegpolitie, nu onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten, maar voorheen vallend onder de Nederlandse Spoorwegen. In 1988 is er op verzoek van de spoorwegpolitie een ergonomisch onderzoek ingesteld naar de hanteerbaarheid van de Walther p5.
Daaruit kwam naar voeren dat er inderdaad problemen met de hanteerbaarheid van het vuurwapen konden optreden op basis van de lengte van duim en vinger. Bij werving van nieuw personeel ging vervolgens het al dan niet kunnen hanteren van de Walther p5 een rol spelen.
Paste de Walther niet goed in iemands hand, dan werd hij of zij afgewezen, ongeacht verdere geschiktheid voor de functie.'

Overige artikelen over de Walther P5:

 

 

  • Invoering van de Walther P5

 

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
Meer in deze categorie: « Pepperspray Glock 17 »
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1