Handboeien

Vanaf de oprichting van de AT's gebruiken de agenten tijdens invallen en procedures de handboeien van het merk LIPS. Het AT gebruikt een matzwarte versie. In de BPZ gebruikt men ook LIPS handboeien, alleen dan in een zilvergrijs kleurige afwerking.
De vreselijk solide, stevige handboeien hebben tegenwoordig grotendeels een andere rol dan vlak na de oprichting. Werden vroeger de LIPS boeien altijd, en bij elke inval gebruikt, tegenwoordig is men voor vele klussen overgestapt naar een veel lichtere vervanging voor de LIPS boeien.

Scanklein
Klik voor full-size LIPS boeien

Tie-raps

Tegenwoordig stapt het AT, samen met allerlei andere groepen zoals het VAG vaak over van de standaard LIPS boeien, op de Tie-raps. In verband met het aanhouden van grote aantallen mensen is het namelijk veel makkelijker om een klein bundeltje plastic tie-raps van nog geen 100 gram mee te dragen in plaats van een twee- of drietal LIPS boeien à 750 gram.
Tie-raps zijn simpele plastic hobby-tools. Door het uiteinde van het plastic strookje door de sluiting te halen "rits" je de tie-rap vast. Door een interne verzekering kun je het uiteinde niet terugtrekken, hoeveel kracht je ook zet. Het is niet geheel onmogelijk om los te komen, dat zeker niet, maar voor de eerste verzekering van de verdachten tijdens een inval of een andere procedure is het een ideaal middel om de verdachten te verzekeren. Voor het verdere vervoer worden over het algemeen de gewone LIPS boeien gebruikt.

De trend van het gebruik van de tie-raps is overgenomen uit Amerika waar onder andere allerlei SWAT en HRT eenheden van de lokale en federale politie de normale "zware" boeien vervingen door de tie-raps. Deze teams hebben de trend op hun beurt weer overgenomen van de "Special Forces" van het Amerikaanse leger, zoals de U.S. Navy SEALs (Sea Air Land) zoals op de onderstaande foto is te zien.
De trend verspreidt zich over de gehele wereld en zo zien we in allerlei landen de antiterrorisme-eenheden de tie-raps gebruiken.

Tierapsseal
Twee Navy SEAL operators met Mossberg 500 en H&K MP5, beiden met tie-rips.

 

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1