Kogelwerende helm

Het Nederlandse Arrestatieteam gebruikt sinds November 1998 de TITAN4 kogelwerende helm. De proef werd op de som genomen door de Amsterdamse Arrestatieteams. Een aantal weken later zouden alle operationele AT's ook uitgerust moeten zijn met de helm.
De helm is één jaar lang getest door het KLPD (Korps Landelijke Politie Diensten). Uit deze tests bleek dat de helm voor de volle 100% de 9x19mm kogel stopt. Dat is goed nieuws aangezien de 9mm Parabellum kogel de meest gebruikte kogel is, het is de patroon die de AT'ers het meest te duchten hebben.

1056
De Titan 4 helm met Kevlar nekbeschermer

De helm is op verzoek van de meeste arrestatieteams ingevoerd, maar de belangrijke oorzaak is wel de vreselijke dood van een AT-agente in 1997. Allegonda Gremmer verloor d'r leven tijdens een inval van het AT. Meer hierover elders op de site.

Fullsuit
Een AT'er met een H&K MP5 en TITAN IV

Wikken en wegen

De nieuwe helm die dus zeker alle 9mm kogels stopt is niet goedkoop! De helmen kosten per stuk zo'n grove € 1400 (± 3000 NLG). Een ander nadeel is het gewicht van de TITAN. De 4,5 kilo die de agenten op het hoofd moeten meezuilen is niet niks en er is dan ook gebleken dat bij langdurige acties de agenten last krijgen van de "loden" helm. Toch zijn de AT'ers wel erg blij met de helm: "In ons werk heb je te maken met vuurwapengebruik van verdachten en deze nieuwe helm biedt ons extra veiligheid die erg welkom is", zegt een Arrestatieteamlid uit Amsterdam.
Nieuwste van het nieuwste

De TITAN helm is niet zomaar een kogelwerend hoofddeksel. Zoals eerder vermeld stopt de helm 100% van de op de helm afgeschoten 9mm kogels. De nieuwe TITAN helm vervangt de stalen helm die eerder door de Arrestatieteams werd gebruikt, maar ook in het Nederlandse leger.
Daar heeft de helm zijn nut ook bewezen, in het leger. De stalen helmen zijn namelijk scherfwerend bedoeld. Tegen niet al te grote scherven van bijvoorbeeld granaathulzen, steen of staal is de helm uitermate geschikt. Een kogel is daarentegen nogal wat anders dan deze "oorlogsscherven". Vandaar dat de nood aan de man was en dat de Arrestatieteams uitgerust moesten worden met de TITAN 4 helm.

Let op!
Dit artikel is onder constructie: er wordt informatie verzameld om dit artikel uit te breiden. Mocht u informatie hebben die een toevoeging zou zijn voor deze pagina, schroom dan niet om contact op te nemen met ons. Dit kan ook anoniem.

User

De eigenaar en webmaster van Arrestatieteam.nl. Zelf zeker geen AT'er, maar heeft wel vaak samengewerkt met verschillende AT's. Een politieagent met een gezonde interesse in geweldsbeheersing, bewapening en uitrusting.

Website: www.arrestatieteam.nl
  • Facebook >

  • Twitter @Arrestatieteam.nl >

  • Twitter #Arrestatieteam >

  • 1